用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一? ...
樓主: Iduncare
go

重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一?   [複製鏈接]

Iduncare 發表於 17-6-12 01:06
由於仔仔喺34區派到寶校,想問問各位意見,因為之前太老定,只考過一間直資,諗住大抽獎時會好彩,點知衰咗 ...

You may try applying PLK new school:
http://plkis.edu.hk

Application form:
http://plkis.edu.hk/wp-content/uploads/2017/06/HKCA-Po-Leung-Kuk-School-Admission-Policy-Procedures-9.6.2017_DP.pdf

Applications are open for our new private primary school in Tin Hau opening on 28th August 2017.

We look forward to welcoming up to 180 children aged 6-8 (Grades 1 - 3).

Children born 1 Sep 2008 - 31 Dec 2011 are welcome to apply.

Iduncare 發表於 17-6-12 01:06
由於仔仔喺34區派到寶校,想問問各位意見,因為之前太老定,只考過一間直資,諗住大抽獎時會好彩,點知衰咗 ...

保良局新開了國際學校,hkca PLK school. 收生中,可以去試下讀 grade one = 小一。我仔仔都是超細B,唔好灰心,加油呀!

meowymeowy 發表於 17-6-13 08:18
You may try applying PLK new school:
http://plkis.edu.hk

Thanks

sonhei 發表於 17-6-13 23:50
保良局新開了國際學校,hkca PLK school. 收生中,可以去試下讀 grade one = 小一。我仔仔都是超細B,唔好 ...

Thanks

回覆樓主

你可以試埋這間 Nord Anglia International school

ar_mak 發表於 17-6-14 02:19
樓主,閱讀過你既留言,我估計你係讀書投機份子.

你去為小朋友做決定前,最好係先收集足夠數據,因為你只係靠 ...

佢連叩門都唔願去試又點會有第一、二志願自動俾位佢!根本冇去真正了解IS, LS; 唔係上網問兩句就會得到答案,冇人會比父母更清楚子女需要!

回覆樓主

樓主似乎係有少少準備可能諗住送小朋友遲啲送出國讀,所以升小就沒有太大凖備,及現在情況都target 國際學校。
今年新開了很多國際學校,34網的你可試Stamford which is on 窩山。或樓上c兄c姐提意的PLK on hk island.
加油!

Iduncare 發表於 17-6-12 19:59
好多謝各位有建設性既家長寶貴既回覆,我其實都知國際學校難入呀,從來都無話過易,that's y我想repeat 國 ...

國際學校冇K3,小朋友讀完K2已入Prep或Y1,想TARGET IS就要考慮插斑。

樓主須要要認真做多些RESEARCH。

ChocoMilk33 發表於 17-6-14 12:12
國際學校冇K3,小朋友讀完K2已入Prep或Y1,想TARGET IS就要考慮插斑。

問題係好多國際學校六月中放暑假,Admin都放埋假。樓主要快手少少call多幾間。

你去為小朋友做決定前,最好係先收集足夠數據,因為你只係靠 ...
說中要害

留意, 你已經註冊小學EVEN 你最後唔讀,都唔可以下一年再大抽獎的 ????

如果是官津只可以玩叩門?? 如果是直私小可以至考 ! 

回覆 Iduncare 的帖子

港島區可以試下叩玫瑰崗

九龍區可以試下叩聖三一, 啟基和嶺南同學會

試下叩下, 又睇下岩吾岩讀, 俾多個機會自己選擇下, 加油

pulirula 發表於 17-6-12 17:41
建議樓主KEEP領島,我兩年前大仔抽中牧愛,入到去同你感覺一樣,覺得香港人係小數族咁。今年妹妹抽到李炳, ...
以升中派位計, 牧愛比一般寶校高幾班喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Well said

回覆樓主

個個都唔鐘意領島

回覆樓主:

樓主唔使咁擔心,on waiting list嗰間大埔英文小學應該有位。希望樓主諗清楚子女求學路途嘅大方向,本地同國際係兩條不一樣嘅路,為咗揾一間心目中認為好既學校而國際同本地轉來轉去,會得不償失,而且重讀亦唔保証下年會更好。如果選擇行本地既路,可以努力喺派位唔理想嗰間學校努力一年,將來插班到心儀既學校,如果連一間自已都睇唔起既學校都讀唔掂,就算宜家派去一間神校,都衹會空歡喜一場而已。

一心重讀K3,應該是在自行派位失敗之後決定,同幼稚園商討
安排,並退出統一派位。

依家小一注冊左至重讀K3?!斷哂官津後路,只搏直私國際?
實收架?唔得咪又係寶中寶!仲哂多左一年添!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

保良局新開間IB 學校同stamford 應該機會大

重讀都不太有問題呀
1⃣️細仔,冇超齡
2⃣️無得統一派位,可以再試自行派位
3⃣️就算明年全軍覆沒,咪去教育局,佢一定會比個位你讀書,大不了又係讀寶校
即是話,落場暏多局,如實力都係不如人,都冇乜蝕底,都係讀寶校啫
‹ 上一主題|下一主題