用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一? ...
樓主: Iduncare
go

重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一?  

sunnymama2 發表於 17-6-12 18:34
其實我住領島附近,見到的全部都係香港人,已經比某些其他種族學校好好多了。

另外,領島的小朋友都好正常 ...
一野就標籤咗裡面所有人,將個思想教埋個仔,更加唔易在這學校有所作為...唔讀都係正確選擇.

fifihk 發表於 17-6-12 19:12
我都有樓主的問題,女兒是12月細女,抽到寶校,想讀住一年級先,想請問下年可以再考私直的P1嗎?還是只能考 ...
2樣都可以考

另外我想問各位高人,樓主話想仔讀happy school,寶校唔係正正是happy school 咩? 學校又唔會因你有問題(唔交功課,甚至唔考試)而趕你出校掛?

manafa96    發表於 17-6-17 23:35

fifihk 發表於 17-6-12 19:12
我都有樓主的問題,女兒是12月細女,抽到寶校,想讀住一年級先,想請問下年可以再考私直的P1嗎?還是只能考 ...
你還好,仲會盡力去叩門....樓主連叩門都唔想試...信我,積極有回報的.

HK-MAN 發表於 17-6-12 19:16
一野就標籤咗裡面所有人,將個思想教埋個仔,更加唔易在這學校有所作為...唔讀都係正確選擇. ...

難為了有個國民34網被派到第10幾志願去了黃大仙,而家周圍頻撲叩門中

tobebee 發表於 17-6-12 10:49
真的,如果仔仔唔係自動自覺讀書/做功課果隻,真係無謂上寶校小一,你知小二要插班/叩門,你份成績表都要靚 ...

Artiste未報,search下先;St.Hilary已報

little-pig-pig 發表於 17-6-12 11:16
好奇一問點解樓主覺得英基易考?我仔剛剛才考完英基小一,可能我仔天生愚笨,我覺得一點都不易應付。再加上 ...

我諗你誤會咗我意思,我應該無提及過覺得英基易考......

醒目開學勳章

你抽咗大抽獎就一定要上小一

你唔鍾意間學校, 但又冇其它學校收

你而家只有實讀寶校, 然後repeat  小一, 或者出年去第2間插小二

MrBeast    發表於 17-6-13 08:21

HK-MAN 發表於 17-6-12 19:20
另外我想問各位高人,樓主話想仔讀happy school,寶校唔係正正是happy school 咩? 學校又唔會因你有問題(唔交 ...

我happy school既定義係無乜功課,我都想問問所有高人,咩寶校=happy school=無乜功課?係就正啦,但d寶校唔係因為想做好自己而更谷既咩?我真係唔知呀,要各位高人賜敎lor

Felix223 發表於 17-6-12 19:24
難為了有個國民34網被派到第10幾志願去了黃大仙,而家周圍頻撲叩門中
...
貧苦家庭,派去黃大仙,還要為車費煩惱...,

HK-MAN 發表於 17-6-12 19:16
一野就標籤咗裡面所有人,將個思想教埋個仔,更加唔易在這學校有所作為...唔讀都係正確選擇. ...

首先好多謝lee位家長既意見,所有野都係我親眼見到既,成個小一家長會,未停過流利普通話,香港人既style同普通話人既style好容易分辨,我諗真正既香港人,絕大部分都會唔想入一間國敎思想既學校,除非唔係真香港人既啫,呵?

Iduncare 發表於 17-6-12 19:40
我happy school既定義係無乜功課,我都想問問所有高人,咩寶校=happy school=無乜功課?係就正啦,但d寶校 ...
唔交或隨意交功課咪得囉,寶校又唔會趕你走...

HK-MAN 發表於 17-6-12 19:47
貧苦家庭,派去黃大仙,還要為車費煩惱...,

我非常明白蒲得EK嘅家長大多都希望自己個仔女能入大池!但是除了考直私,都要講大抽獎有冇運氣。可以幫小朋友早早作好凖備當然有大機會考上心儀直私,畢竟而家太大競爭,有好多家長就算更多準備,都有好多敗北⋯⋯又冇抽獎運。點解唔參考下呢度有D前輩,有不屈的精神,就算不幸派了去寶校,當時又叩門不成功,咪好好要個小朋友讀好小一,考好成績再去考其他學校小二插班。

回覆樓主

好多謝各位有建設性既家長寶貴既回覆,我其實都知國際學校難入呀,從來都無話過易,that's y我想repeat 國際學校既K3,睇下如果入到K3,可唔可以容易d上到同一間小學啫,從而開咗lee個post;
除咗國際學校,有d私校都係我想報既學校,如果今年考,真係要考d無咁熱門既私校先有d機會,仔仔英文ok ge,simple conversation, 不過普通話完全唔識,所以我會再train下佢㗎嘞,thanks all again

HK-MAN 發表於 17-6-12 19:23
你還好,仲會盡力去叩門....樓主連叩門都唔想試...信我,積極有回報的.

HK-MAN謝謝你的打氣!
仍在叩門戰鬥場,知道要成功非常之不易,有時不免要想定後備方案

HK-MAN 發表於 17-6-12 19:50
唔交或隨意交功課咪得囉,寶校又唔會趕你走...

請問閣下知唔知咩叫身教呀?我諗無乜人會教自己仔女唔交功課lor.....閣下曾經回應過話寶校=happy school,如果happy school就好少功課lor, 咁都唔交,真係教壞細路呀
Btw, 如果隨意交或唔交功課都唔會比人趕走,咁請問咁既學習態度,仲讀嚟做咩呀?

Iduncare 發表於 17-6-12 19:59
好多謝各位有建設性既家長寶貴既回覆,我其實都知國際學校難入呀,從來都無話過易,that's y我想repeat 國 ...

真心提醒,如你堅持重讀K3, 明年龍B競爭唔會少過今年;如果不幸真的無offer, 那孩子怎樣呢?今年準備不足,睇少競爭及運氣我明白,但一意孤行天真相信一年後可明天更好;我真心替你孩子擔心。凡事多想清楚。誠然,飛孩子是你的,我應不痛不癢....不過請三思。

lambeanmama 發表於 17-6-12 21:39
真心提醒,如你堅持重讀K3, 明年龍B競爭唔會少過今年;如果不幸真的無offer, 那孩子怎樣呢?今年準備不足 ...

多謝意見,由始至終我都無堅持過repeat K3, 我只係問意見可唔可行啫,依家積極in緊仲可以interview ge私校 n int'l school, dun worry, thanks

回覆樓主:

最好而家搵到私校同國際學校當然最好啦 如果唔得都 唔好重讀 k3 因為仲有兩三個月就要再interview 除非有信心三個月可以改變到阿仔嘅性格 就可以repeat 否則就讀寶校一年班之後再作打算

回覆樓主:

因為讀多一年 都冇人保證 有直資私校收 何況出現仲大競爭 我怕你嘥咗一年時間 最後都係要等 政府派位畀你 (當然冇得大抽獎喇) 而且有点宝校通常課程較淺 可能會讀得開心啲 所以 你可再了解多啲先先再作決定