用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一? ...
樓主: Iduncare
go

重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一?  

brooksma 發表於 17-6-12 09:34
你下年考小一要肯定自己一定有學校收喎!?
我估應該無人肯定到⋯⋯所以呢,如果你放棄寶校便大件事了,因 ...

再同老公傾一傾先,thanks

brooksma 發表於 17-6-12 09:34
你下年考小一要肯定自己一定有學校收喎!?
我估應該無人肯定到⋯⋯所以呢,如果你放棄寶校便大件事了,因 ...
讚承

lambeanmama 發表於 17-6-12 10:08
你要留心,一生人只可大抽獎一次。你repeat K3, 如果明年仍是四大皆空;更差的學校(仲要遠)你都要讀。正 ...

再同老公傾一傾先,thanks

Iduncare 發表於 17-6-12 10:01
初初我同老公既心態就係太隨意,完全無乜硏究過d學校,諗住入到邊間就入,因為老公細個住lee區,佢話d學校 ...
真的,如果仔仔唔係自動自覺讀書/做功課果隻,真係無謂上寶校小一,你知小二要插班/叩門,你份成績表都要靚,另外,寶校唔係因為成績差而唔讀,係學生質素,我怕佢地會帶到你仔仔更加唔鐘意讀書或者愛上打機講粗口等壞習咋!俾我係你,一係而家試考國際,考year1, 一係搵間學術好得黎又會幫手train up到你個仔既,你可以睇下d新校如 artiste, st hilary etc... 利申,我自己無研究過呢d新校,但感覺新校老師比較有heart, 會想谷起間學校,我自己女兒都係k3轉新校train up的。

好奇一問點解樓主覺得英基易考?我仔剛剛才考完英基小一,可能我仔天生愚笨,我覺得一點都不易應付。再加上,英基5歲讀小學,如果樓主小朋友再重讀一年K3先再考英基,到時是考小三,英文點追?

Iduncare 發表於 17-6-12 10:05
我會今年盡最後努力先,thanks

找到幼稚園比唔比你重讀?人家可能train 了小朋友三年先收到咁多直私offer ,你如果好有信心能在一年內train 到小朋友是否能達到你期望,記得要有曬心理準備會比較好。點都好,祝福你

回覆樓主

真心覺得太多人認為國際學校係水泡,基本學制也未了解

比個reference , 我仔仔係細仔, 有一個一線直資offer waiting 係手, 另有一線幼稚園已收k3 插班, 今年冇參加大抽獎。

回覆樓主:

如果重讀一年k3,你要喺呢一年好努力train up到小朋友有足夠實力出年考直私……
大B有一定優勢但不是必然,好多大B也是一間也考不到,一般直私取錄得10幾個%,熱門的甚至每百人取幾人……

國際學校也不是想像中易入,耀中為例可能學位多少少,但多數已留給其幼稚園生,而且一旦考慮國際這路,便是決定捨棄主流,中學畢業後只有出國一途,如果早有這打算便可,否則到時較難在本地升學……

再深一層去計劃的話,假設真的為小朋友安排國際這條路,也打算將來放洋留學,也要注意,長大及畢業後他的中文水平大多會被本地畢業生比下來,如將來還是會回港生活及發展,將造成一定程度的障礙……

想帶出的是,國際學校這選擇,某程度上是選擇將來在外地作長遠發展……
我自己剛相反,我和小朋友本身美籍,已決定小學之後會回美升中、大學,並移居當地,亦因為如此我們更希望她在香港的時間裏,能盡量好好學好中文,所以她選讀了一間傳統的,中英兼顧的小學,因為我知道將來要再學絕不是一件易事
此為個人意見

回覆樓主

建議樓主唔好重讀K3。Keep住領島個學位再出去考。唔係出年可能真的無書讀。

英基我諗你9月去報, 就算pass interview 可能都要wait 5或6年。waitlist 條隊長到癲。34網私校/國際學校, 你可以去Think 或 Stamford 或 Kingston。
另外Creative 都唔錯。

建議樓主KEEP領島,我兩年前大仔抽中牧愛,入到去同你感覺一樣,覺得香港人係小數族咁。今年妹妹抽到李炳,雖然都係寶校,但可能係衛理道,無咁近屋村,平時路過都見有好多駕車送返學,我入去註冊都覺得校舍細,但整齊乾淨,佢叩門到7 月尾,你可以先去呢間睇下。(我女女幸好有直資CALL WAITING,唔讀李炳了)我都諗住如果入寶校,要考多D公開試,二年級再叩門,希望你早日找到心儀學校。

回覆樓主:

會否考慮keep小一學位、繼續叩門?出年適齡兒童比今年略少,但好像當中本地學童佔較多數,所以競爭應不比今年低。

不清楚樓主小朋友背景,但國際學校不是想讀便有學校收,樓主出年不能再參加大抽奬,要計算一下是否努力幾個月便有把握考到心儀直私學校,因大部分直私在新學年開學後、9-10月已開始小一面試

Jing_Mama 發表於 17-6-12 10:12
讚承

不能同意更多:) 樓主唔好自尋煩惱,最緊要個細路開心,大個咪去外國再讀仲得 反正有資源 洗乜急。
家人會考0分 去澳洲再讀 最後new south master  咪又係咁過 放鬆啲:)

回覆樓主:

在香港係唔會冇書讀,敎局緊張過你,適0唔返學隨時比人捉去坐牢

至於repeat or not,看小朋友能力吧,能力Ok只是欠運咪照升再插班,能力唔ok夾硬上一定唔會開心law

其實我住領島附近,見到的全部都係香港人,已經比某些其他種族學校好好多了。

另外,領島的小朋友都好正常,未遇過頑皮的,未必係人講到咁差。

manafa96    發表於 17-6-17 23:33

MrBeast 發表於 17-6-12 18:30
在香港係唔會冇書讀,敎局緊張過你,適0唔返學隨時比人捉去坐牢

至於repeat or not,看小朋友能力 ...

係,首先樓主要認清楚孩子,認真明白小孩適合類型既學校,如果真係唔谷得,上小一仲要寶校實在是不好。對家長或小朋友都感到好大壓力和辛苦,畢竟你上得小一,你去考學校都係要攞小一成績表!反而好多幼稚園沒有真正的考試,只有評估,另外,政府真係唔會由你無書讀,如果你今年申請左repeat k3,下年政府點都會俾間學校你,當然你無得參加大抽獎,所以獲派的都會是寶校!我建議你諗清楚現在的寶校的情況,可讀性和小朋友的類型!當然,作為媽媽的你必須對小朋友有信心,善用呢幾個月train up個仔!好多大b都無offer是有可能媽媽低估左考直私或者佢地無用心train up個小朋友又或是佢地教養上出左問題,我相信只要肯努力,必定有成果! ps, 直/私通常喜愛聽指令,可以坐定定的小朋友,如果你小朋友沒有這方面問題,只是學術/說話能力差一點點,那就好辦好多,不用太擔心

Iduncare 發表於 17-6-12 01:06
由於仔仔喺34區派到寶校,想問問各位意見,因為之前太老定,只考過一間直資,諗住大抽獎時會好彩,點知衰咗 ...
你小朋友有私小WAITING又唔好絕望,寫多啲信去求位啦.

tobebee 發表於 17-6-12 18:43
係,首先樓主要認清楚孩子,認真明白小孩適合類型既學校,如果真係唔谷得,上小一仲要寶校實在是不好。對家 ...
如果小朋友Hea 或縱咗5年幾,而家要train up 番都幾痛苦.

回覆樓主

我都有樓主的問題,女兒是12月細女,抽到寶校,想讀住一年級先,想請問下年可以再考私直的P1嗎?還是只能考插班P2?