用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPCN (PN) vs SC (K1)
go

SPCN (PN) vs SC (K1) [複製鏈接]

12月細女,非常掙扎,SPCN 包56成機會入st Paul's convent, 是心水小學,但要做超大B。Sc無聯繫小學,但信心保證兼無需repeat.請教大家會點揀

6    0    0    0

如SPC 係你心水小學,梗係SPCN。因你讀SC,連6成機會都無。SPCN有幾多男仔?點解得5成機會?我以為三間機會平等

有朋友個女讀緊,話呢兩年spcn都係得十鬆個多d 入到去spc
你係用家無理由唔知ga ?
不過點睇都高機會過sc 入spc .

回覆樓主

11月細b sc都收?

chingchingbb14 發表於 17-6-11 23:03
如SPC 係你心水小學,梗係SPCN。因你讀SC,連6成機會都無。SPCN有幾多男仔?點解得5成機會?我以為三間機會 ...

我都唔知幾多男仔,要開學先知。都係,其實56成已經好過出面好多。Spk同Spn佔大部分,spcn入一半,唔知係咪嫌小學太遠

fluty 發表於 17-6-12 00:20
有朋友個女讀緊,話呢兩年spcn都係得十鬆個多d 入到去spc
你係用家無理由唔知ga ?
不過點睇都高機會過sc  ...

係呀,所以咪56成。佢每年全級只收30幾個學生。所以先甘掙扎。

十字奶奶 發表於 17-6-12 21:54
係呀,所以咪56成。佢每年全級只收30幾個學生。所以先甘掙扎。

如果你諗住佢幫到你入spc 就「問」d
出面其他龍校最少都有7成。呢間得1/3仲教得勁淺。(呢兩年真係得1/3左右咋)
不過可以Take 左先出年再考其他龍校

回覆 fluty 的帖子

收十幾個,甘連五,六成都冇?

Fatmama1016 發表於 17-6-13 14:02

總之由前校長時期收落既小朋友呢幾年都係得10個多dd
新校長上任後既收生未到k3 所以未知會不會有不同

Fatmama1016 發表於 17-6-13 14:02

我都係聽聞得四成左右

回覆樓主

視乎你有幾想入Convent同家庭可以點支援小朋友。若好想入Convent就要入SPCN,50% 總比5%好,事實若你讀SC 想入Convent連5%的可能性都無。除SPN是必收外,SPCN及SPK的學生都有被Out的可能,都唔會完全放鬆手腳。

星星的後裔 發表於 17-6-13 20:27
視乎你有幾想入Convent同家庭可以點支援小朋友。若好想入Convent就要入SPCN,50% 總比5%好,事實若你讀SC 想 ...

多謝大家的意見,照咁睇嚟,我應該take SPCN  ,但係呢幾年都不能因此鬆懈,萬一入唔到convent, 都有準備考其他學校。

十字奶奶 發表於 17-6-11 22:36
11月細女,非常掙扎,SPCN 包56成機會入st Paul's convent  , 是心水小學,但要做超大B。Sc無聯繫小學,但 ...

St.cat 收得既細B, 一定係好叻

回覆:十字奶奶 的帖子

今年有無考SPK ? 如果有信心,可以出年再考SPK, GH, PC 龍校repeat K , 但要左SPCN 就不可以考SPK

fluty 發表於 17-6-13 14:11
總之由前校長時期收落既小朋友呢幾年都係得10個多dd
新校長上任後既收生未到k3 所以未知會不會有不同
...

真係關校長事?新校長揀嘅,今年9月就k3,9月就知有幾多人入啦。反而我覺得係因為學卷問題,因為今年k3嘅係第一年停收學卷(有錯請指正),資源調配好咗,可能升小會多少少。無論點都好,9月就知啦。

我當年就係spcn vs sc, 最後揀spcn. PN 來說,老師真係細心到無得頂!學校對規距、行路姿勢、自理方面要求嚴格,真係想培養成一個有教養的小女孩。我有考k, 有KV offer, 最後都因為小朋友習慣了,熱愛學校而放棄咗。當然,學術要自己準備好,讀邊間都會補啦,問題係補多定少。

lvmh88 發表於 17-7-1 14:35
真係關校長事?新校長揀嘅,今年9月就k3,9月就知有幾多人入啦。反而我覺得係因為學卷問題,因為今年k3嘅 ...

我都是在今年in N 1 既同學仔度聽番黎的喔。

fluty 發表於 17-7-1 20:27
我都是在今年in N 1 既同學仔度聽番黎的喔。

SPCN 係一間德育非常好既學校, 而且小朋友好鐘意返學, 老師真係非常關愛每個學生, 各小朋友好有自信同禮貌, 係一間不可多得既好學校。如果係女仔,我強烈贊成讀SPCN!

回覆 fanhim1213 的帖子

SPK vs SC le?

Fatmama1016 發表於 17-7-26 03:22
回覆 fanhim1213 的帖子

SPK vs SC le?

想考什麼小學?

回覆樓主

當年又係SPCN N1同Victoria K1之中揀,兩個offer係極唔同考慮因素:
大vs 細B
全日 vs 半日
撘車(仲要無校車)vs 步行返放學
冇乜三文兩語環境 vs NET
傳統 vs 活動教學
半龍 vs 沒有小學back up(冇打算去國際學校)

最後揀咗SPCN。
‹ 上一主題|下一主題