用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小池大魚, 大池小魚
樓主: BSCYL
go

小池大魚, 大池小魚   [複製鏈接]

karen55407 發表於 17-6-12 19:01
你覺得對突出嘅學生係優惠的話,我並不認同!

也不算是甚麼特別的優惠
但譬如對外比賽, 老師總會選一些比較好, 把握較強的學生吧。
參加比賽, 總要訓練, 從中的得益, 十分受用。
學業成績獎, 是特出的學生專利吧

回覆樓主:

比賽唔㨂個突出嘅,偏偏㨂個無咁突出,才算是優惠;學業獎唔比成績好嘅,叫做黑廂作業。睇嚟你喜歡小池大魚,因為可以得到你所講嘅優惠罷了!

littlestar_2009 發表於 17-6-12 11:15
期待分享!!

小朋友適應小學生活嗎?
其實我的陳舊故事, 你應該聽過不少吧, 總是陳腔濫調,悶死人不賠本的

karen55407 發表於 17-6-12 19:13

比賽唔㨂個突出嘅,偏偏㨂個無咁突出,才算是優惠;學業獎 ...

嘻嘻, 其實我鐘意中池大魚及大池中魚

BSCYL 發表於 17-6-12 19:20

有能力就去大池;欠信心或能力,退而求其次也沒有不可。總之,子非魚安知魚之樂(憂)呢?何不順其自然,不要再枉費心思吧。

mytambb 發表於 17-6-12 19:40
有能力就去大池;欠信心或能力,退而求其次也沒有不可。總之,子非魚安知魚之樂(憂)呢?何不順其自然, ...

阿仔很細個時, 已很有主見。
不過在選幼稚園, 小學, 中學時, 還願意聽我意見, 亦好彩算順利。
大學選科, 當然是他說了算。

咁你小朋友叻,可以任你選池

karen55407 發表於 17-6-12 19:50
咁你小朋友叻,可以任你選池

多謝
阿仔小學在中池確實是大魚, 受到眾多讚賞鼓勵。
成功升中時進入大池, 即時成普通的地球人, 比起那些不是人類的外星人, 真的完全不同一個級數。

BSCYL 發表於 17-6-12 19:58
多謝
成功升中時進入大池, 即時成普通的地球人, 比起那 ...

阿仔中學進入大池後, 印象中所有的校隊, 比賽都無份。

BSCYL 發表於 17-6-12 19:58
多謝
成功升中時進入大池, 即時成普通的地球人, 比起那 ...

我不著重比較,只考慮孩子適應學校與否?學校適合孩子與否?學校及老師教學質素如何?學生是否乖巧?至於閣下甚麼地球人、外星人,我不屑一想!

BSCYL 發表於 17-6-12 20:03

咁怪不得你會有如此想法,小女一直是大池小魚,可是她仍一直有好多比賽和活動參與機會,上中學亦能加入校隊

karen55407 發表於 17-6-12 20:04
我不著重比較,只考慮孩子適應學校與否?學校適合孩子與否?學校及老師教學質素如何?學生是否乖巧?至於 ...

你的想法很正確, 絕對認同

karen55407 發表於 17-6-12 20:08
咁怪不得你會有如此想法,小女一直是大池小魚,可是她仍一直有好多比賽和活動參與機會,上中學亦能加入校 ...

你的女兒才是叻, 能文能武, 在池中找到自己合適的生活。 過一個精彩的中小學人生, 難能可貴。不卑不亢, 好

karen55407 發表於 17-6-12 20:04
我不著重比較,只考慮孩子適應學校與否?學校適合孩子與否?學校及老師教學質素如何?學生是否乖巧?至於 ...

BSCYL 發表於 17-6-12 20:14
你的女兒才是叻, 能文能武, 在池中找到自己合適的生活。 過一個精彩的中小學人生, 難能可貴。不卑不亢 ...

我的小朋友不會計較自己究竟是大魚還是小魚,他們只要自己不是最小那條魚便行,我睇計較的多是來自家長壓力

Yanamami    發表於 17-6-12 22:11

請教各位,大魚小魚,咁你是咩野魚??

BSCYL 發表於 17-6-12 20:03

完全係个人心态~
我細女小学时係头幾名,亦係泳隊辯論隊学校大使,升中去左你所謂既大塘,未开学已同我講:你唔好諗住我会好似小学禁,我唔会同精英班既学霸比……学界自然唔夠班(有得出賽既,搭脚計分),不过佢又自得其樂。我話睇怕明年你都無机会出賽,佢話禁我去做啦啦隊囉。接受一山还有-山高。虽然係外來生,但social life好多姿多采(班主任講),好受小学部同学接納。佢自我感觉良好,觉得係呢间学校只要比上不足比下有餘就足夠,以住风光都已成历史,無任何hard feelings.

有同佢一样小学时係头幾名既去左另一个大池,虽然成績唔錯,但佢媽媽則担心佢俾自己太大压力,样样去到盡亦怕被人比下去~

所以我話完全係个人心态问題,我女不知幾honeymoon, 但同学仔就如臨大敵時刻作战狀態。

再講,我大女無細女叻,小学只屬band1中,(只能)去地区band1. 中-考10x/180, 無问题啫,皆因我地target中-只係做到50%內就得,差少少……中二就追上80名內,年年進步到F5已考2x.主要係佢有-科特别好,自信由果度帶动,而且正如我之前講,要set reasonable target, 有效執行,適度調整。乜魚乜塘都其实-样,态度決定一切。我亦識朋友女,同样band1中自行入我大女中学,但佢媽十分愁,話个女上到中学無心机讀書,明年F3要揀科仲考得唔理想,态度係愛理不理~

我举左两对能力相約,分别入大塘同中塘既例子,竟有唔同效果,心态佔好重要部份~
當然,如你講,連基本能力已不足,心态亦唔得既時候,勉強实在無幸福。其实有好多人係大塘係自得其樂㗎~

Soundervolt    發表於 17-6-12 22:10

BSCYL 發表於 17-6-12 11:04
其實開這帖時, 我原打算自說自話, 寫完個案, 放在95網給家長們參考, 希望大家不要盲目追求最好的學校, ...

這個不符合實際情況,有幾多人真係有小一入學嘅選擇權在手?唔好講名校強校,除左一d所謂寶校,有冇學校真係你想入就入?以91為例,唔通我話要入沙湖就入到沙湖?無論大池小池,首先係你有權揀。

Yanamami 發表於 17-6-12 22:03
完全係个人心态~
我細女小学时係头幾名,亦係泳隊辯論隊学校大使,升中去左你所謂既大塘,未开学已同我講 ...
有機會游吓大池...梗係去試吓啦...從中體會吓其他魚兒身型有幾大/長處都好吖...見識見識

我到宜家都鼓勵我家條小魚...乜都隊個頭埋去望下...見識見識...無人叫你乜都要跟
望咗唔岩咪走開囉...起碼知道原來唔岩自己...將來都可以吹兩句
頭都未申過埋去...有好野都未必知

直覺...大池中池小池都問題唔大...最重要認清岩唔岩自己就得....

其實我也鐘意中池做大魚, 可是世事很難盡如人意。我放了大B 入中池, 雖然他努力奮鬥, 最終是一條快樂的中魚, 將在 9 月入去另一個中池升中一。雖然沒有變成大魚, 也沒有跳進大池, 但希望他繼續能開開心心。

小B 沒能考入中池的小一, 唯有快樂地在小池嬉水。在小池 3 年, 也成為一條肥肥健康的中魚。由於太愛玩, 又疏懶, 沒有能力變成大魚, 因此不能轉去中池讀小四。

雖然兩個孩子都是快樂的中魚。但小池同中池環境實在不同, 很明顯小B 的競爭力和自信心沒有大B 強, 到升中時應該比較蝕底。

如此類推, 如果家長要孩子競爭力和自信心強, 可能策略上不能選擇小池, 因為在小池中只有大魚有較強勁的競爭力

‹ 上一主題|下一主題