用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小池大魚, 大池小魚
樓主: BSCYL
go

小池大魚, 大池小魚   [複製鏈接]

有些小朋友, 你比幾大既池佢, 佢就可以去到幾大.
記得以前養左2隻龜, 一直養在缸內, 養了好多年都係手板咁大, 所以一直以為這款龜最大都係咁大了, 直至有次去朋友屋企, 佢放養既龜比我家的大1倍, 先知原來養在缸佢會因應環境而生長, 原來我比佢既環境局限左佢發展

Dylanli2017 發表於 17-6-12 09:11
回覆 BSCYL 的帖子

對於我來講,一開始就唔好唸大池小池,只要知道,最終你會入既是大海。出來社會做野, ...

呢度我有一D未想通既地方,若係P1去嘗試教佢P3野,不論魚兒明白與否,又不論身在大池,中池 或 小池。既然已選擇大/中/小池,已身在池中,又游得舒暢,為何要刻意加添難度,去考驗吓魚兒泳姿呢 ?? ~~

回覆樓主

曾經作為大池小魚、小魚大魚的家長,最終我選擇將兩條魚放大池養

karen55407 發表於 17-6-12 12:30
曾經作為大池小魚、小魚大魚的家長,最終我選擇將兩條魚放大池養

大池既小魚,係無比較既情況吓,可能已係大魚黎,一旦重回小池,原來已屬身形龐大系列 ~~~

mcl203 發表於 17-6-12 12:37
大池既小魚,係無比較既情況吓,可能已係大魚黎,一旦重回小池,原來已屬身形龐大系列 ~~~
...

是的,我條小魚在大海中,算係中上魚了!

karen55407 發表於 17-6-12 12:41
咁,品種係龍躉還是鯨魚呀

karen55407 發表於 17-6-12 12:41

唔放落大池游吓,係唔易判斷魚兒是否有足夠暢泳/求生體能。所以咪出咗D中學一旦要換池,明明我條可愛魚兒,係小學池係大大條身型,位列3大巨魚,點解想轉去心儀中學池,人地話佢係小魚唔收佢,又或,放咗入池游到索晒氣 ~

記得中六時,有個band 1 學校男仔轉來我校repeat,會考14分。 他來到後,成績好好,受盡老師同學注目。我問他喜歡這間學校嗎?他說在以前的學校無人留意他,來到這裡回復自信。其實我當時覺得他很膚淺,我諗男仔就係咁諗野。

另外有兩位男仔朋友都是醫科畢業,沒有留在醫院做,出來做GP,呢兩個都是比我感覺冇自信的人。我知他們是醫科班裡最差的,有個畢業後很久也找不到工作。

所以我覺得,小時候建立成功的經驗是很重要的。而且小朋友甚至青少年,都是越該科成績越好,越對該科有興趣,會越比心機讀。

當一個人自小有足夠的成功經驗,又建立好自我價值(一個人的價值不是由成績衡量),佢會相信自己有能力競爭,相信通過努力可以成功。同埋可輕鬆和叻過自己,有錢過自己,靚女過自己的人相處。因佢知道自己跟這些人的價值是一樣的。

JadeW    發表於 17-8-17 14:43
ACE2126    發表於 17-6-16 17:42
Binlojai    發表於 17-6-12 16:30
starrymama    發表於 17-6-12 15:17
MrBeast    發表於 17-6-12 14:12

回覆 Olympian 的帖子

認同.
謝分享

同意Olympian

到社會做事, 人際關係非常重要, 根本唔可以"死讀書", "書蟲"難有大作為.

我以前一畢業可以有幾間大公司揀, 但有同學竟然超過一年都搵唔到野做.

找到一間可以發揮的學校, 自信有機會增強;沒自信的人不會成功, 小池可能要付出更多來建立自信.

mimi222shi 發表於 17-6-12 14:05
同意Olympian

到社會做事, 人際關係非常重要, 根本唔可以"死讀書", "書蟲"難有大作為.

小池或大池,讀書叻既唔一定係書蟲,讀書差亦唔一定唔係書蟲.

書蟲同成績無直接關係, 要在社會上成功, 成績係踏腳石, 未必係決定性.

近年對大池小池的問題多左好多切身的觀察,  無論是小池定大池, 最怕是做了井底魚, 大人細路都不知自己的真正實力, 難以佈署之後的路,

Yanamami 發表於 17-6-11 23:19
適者生存~浩瀚汪洋不也是孕育着大大小小不同物种嗎?所以大与小不是重点,能否適应,尋找自己生存的空间才 ...

" 適合" 兩個字, 說容易, 要落實很難.
尤其是仔女不是人中龍鳳的事實, 如何接受得來, 未試過催谷, 豈知不能看高一線, 上高一個台階, 加大推動力, 可以更好吧.   不選1間最深, 成績最好的, 那裡知道他/她不行.   擠進去後, 不行再轉塘, 那想到自信心打沉後, 要重新建立, 真的太難.

小學谷盡, 剛好在BAND 1 邊, 想更上一層樓, 放眼神校, 希望大池小魚, 在氛圍下能有裨益.
不幸抽中, 那一刻在親友圈中, 大發異彩, 小朋友自身鬥志強橫, 遇強遇強, 恭喜如魚得水. 反過來, 受打擊後一沉不起, 跌入深淵, 唉!

回覆 mcl203 的帖子

咁是因為我知道,小朋友將來面對既是大海,而唔是咩小池大池,做條能夠一早適應大海生活既魚唔是更好?最緊要是佢能夠一早適應,我是比佢試,試到ok冇壞。有能力去學多d野,我覺得是一件好事

BSCYL 發表於 17-6-12 14:28
" 適合" 兩個字, 說容易, 要落實很難.
尤其是仔女不是人中龍鳳的事實, 如何接受得來, 未試過催谷, 豈知不 ...

只能夠話,期望必須有,人亦应望高处……不过~不过期望亦必須realistic, 不切实際、不顧-切既期望係令人失望多。正如hkpapa上文講,要有合理期望,有效執行同作適度調整先係上策~~至於何謂“適合”,何謂“合理期望”就真係各人標準不-。
关鍵詞在於“盲目”?父母应最瞭解孩子脾性,强/弱项,以此為根據去做選擇和決定吧~

所以我成曰話,如果係边緣人抽入1A確实唔睇好。若然係band1中考自行或直資,人地收你亦無妨,表示亦有实力。靠大抽獎符碌入則要有心理準備~

可选大时,先选大池,但要谨慎观察,也要尽力配合,假若势色不对,要懂得断舍离,不要伤感情,转到小池,另辟天地,又是一条好汉。

此也适用于离校选择第一份工作。

我是看不過眼, 95區的宣基已經是一間不錯的小學, 為何還有家長被批評為何不選一些更出色的區內小學, 或者直, 私校. 不顧家長的感受. 而且家長是最清楚自己的子女, 不是旁人說好即是好.

想借某特殊個案, 說明不一定大池才能作育英才, 只要自身體質好, 在中池, 小池都有機會發光發亮.

不見區內有不少在中學時外闖, 晉身大池, 名池?
據我所知, 梁省德亦有同學成功入讀皇仁

自己起個塘, 成功需父幹

BSCYL 發表於 17-6-12 15:27
我是看不過眼, 95區的宣基已經是一間不錯的小學, 為何還有家長被批評為何不選一些更出色的區內小學, 或者直 ...
一間學校實有人有唔同意見唔使甘上心
只要家長覺得合適就得

‹ 上一主題|下一主題