用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 剛check到是資優,有什麼可以做?
樓主: szetob
go

剛check到是資優,有什麼可以做?  

DEleted

回覆 王家爸爸 的帖子

Thank you.  真係不值得投放太多時間

奥數這東西,説真的,個人還真是不欣赏,它只不過將後面會學到的東西拿到前面來學來考,奥數要考好,當然要有㸃小聰明,但是更重要的是要不斷練習,减少出錯,但是,對小孩的思考能力究竟幇助有多大,我是懐疑的。可能本人數學差, 不知其中奥妙

小曳人 發表於 18-1-15 10:22
其實,我仔無上過奧數班!我買咗一堆二手奧數書俾佢,同埋一d數學課外書,佢自己消化,好少問我地
我相信, ...

請問大學圖書館會畀公眾人士進入嗎?因有一本教科書只在中大圖書館有,公共圖書館沒有,想入去睇幾個charters

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumpjl 發表於 18-1-17 14:27
請問大學圖書館會畀公眾人士進入嗎?因有一本教科書只在中大圖書館有,公共圖書館沒有,想入去睇幾個chart ...

每間學校嘅policy唔同,有d學校可以俾校外人申請,但多數只歡迎舊生
以前係有聯校圖書証,可以借其他U嘅書,但自從網絡發達,就無咗呢樣野

阿仔嘅情況係,佢讀緊該大學嘅課程,所以學校有library card俾佢

恐龍家

szetob 發表於 17-6-12 16:56
希望老師會對有特殊學習需要的小孩多一點點包容,而不是對其他孩子不包容。 ...

you can join cty summer program