用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 剛check到是資優,有什麼可以做?
樓主: szetob
go

剛check到是資優,有什麼可以做?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

scgift 發表於 18-1-10 09:05
如果冇咩特別問題既話,我冇打算做評估的。其實我由頭到尾都覺得阿女冇錯,只係對於老師既睇法感到有點無 ...
孩子日子亦不好過好!
恐龍家

小曳人 發表於 18-1-10 20:04
孩子日子亦不好過好!

還好阿女好喜歡返學好鍾意學校,因為有得玩XDDD 希望可以安然無恙順順利利讀到畢業吧。

scgift 發表於 18-1-8 10:29
最慘係老師覺得就算坐定但周圍望都唔可以……還好阿女一向都算乖巧坐得定,我同佢講過幾次後暫時少左被老 ...
其實可能小朋友完全明白老師講嘜,所以會周圍望。我兩個仔當年都係成日被老師話唔專心,坐唔定(你既坐得定已經好好),周圍望,傾偈,成日被老師投訴。
同老師傾完之後,老師多咗問佢問題,但係佢完全識答,亦知道老師講緊嘜。反而越讀啲課程越深之後,佢覺得無咁悶,甚至開始有啲唔多識,就會專心好多。

王家爸爸 發表於 18-1-12 08:50
其實可能小朋友完全明白老師講嘜,所以會周圍望。我兩個仔當年都係成日被老師話唔專心,坐唔定(你既坐得定 ...

唉…早2日又被班主任投訴佢最近上堂好唔專心,成日同隔離位同學傾偈。老師都有多左問佢問題,但有時佢答唔到(因老師唔係問問題睇你識唔識,而係問剛才老師/睇video中講過啲咩?唔專心當然講唔出)。不過老師好似開始了解佢係覺得悶所以唔專心,唔知講真定講笑咁叫我唔好再俾咁多野(意指知識)阿女…=_=" 阿女係好奇寶寶,咩都想睇想知多啲,我冇可能/都好難遷就學校個課程……

P.S.我女只係讀普通劵校,課程對佢來講真係好淺,睇怕好難遇到佢覺得難既學術要求…還好劵校每日花在學術上既時間唔多,希望佢往後既日子唔會太難過。

JCR 發表於 17-12-20 01:46
還是相同的想法,資優的會朝他有興趣的多方吸收知識,能做啥,説真的,只
Deleted

小曳人 發表於 17-12-19 03:18
回覆 Tang23 的帖子

當初選KG時,我地的確有同你差唔多諗法,係咪應該選教深嘅課程?

非常認同你所講,都係我一直相信嘅嘢。

只不過自己比較著重操行,已經常提點佢坐定,小啲小動作⋯⋯但佢唔上心,唉!

scgift 發表於 18-1-13 15:58
唉…早2日又被班主任投訴佢最近上堂好唔專心,成日同隔離位同學傾偈。老師都有多左問佢問題,但有時佢答唔 ...
如果唔係次次答到老師既問題,老師好難容忍佢唔專心。

王家爸爸 發表於 18-1-13 16:30
如果唔係次次答到老師既問題,老師好難容忍佢唔專心。

如果係課程要求既學術/常識內容,佢當然全部答到。但對一啲佢認為係沉悶既廢話,完全唔留心去聽就真係講唔返出來了……唉……

醒目開學勳章 貢獻勳章

LSKLTK 發表於 18-1-13 16:13
非常認同你所講,都係我一直相信嘅嘢。

只不過自己比較著重操行,已經常提點佢坐定,小啲小動作⋯⋯但佢 ...
唔係佢唔上心
有無諗過呢個要求對腦部活躍、快、敏銳嘅佢地,係有少少難度?

恐龍家

小曳人 發表於 18-1-13 13:20
唔係佢唔上心
有無諗過呢個要求對腦部活躍、快、敏銳嘅佢地,係有少少難度?

多謝引導,我都明白,老師其實都算包容,只是每當聽到投訴,心中總是煩惱,總是搵唔到適合的方法去教導他,發覺佢大咗又多咗啲問題,但又唔想特別請求老師一啲嘢

LSKLTK 發表於 18-1-13 22:02
多謝引導,我都明白,老師其實都算包容,只是每當聽到投訴,心中總是煩惱,總是搵唔到適合的方法去教導他 ...

其實每班總有幾個是唔留心上堂,但如果成績冇問題,老師都係哦下就算。咁你咪等佢終於有一次miss左聽老師説的緊要野撞一次板,自然會改善。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 LSKLTK 的帖子

多d了解資優特質,雖然話人人個性唔同,但總有d常見嘅
作為家長嘅我地如果都想"倒模"的話,就唔能夠讓外人包容佢地嘅"不同"

其實做佢地都唔容易:每日面對不停重複嘅老師,學得慢、轉數慢嘅同伴,無人明白/贊賞鬼主意,無共鳴,我仔試過努力學同伴嘅慢 (唔成功),願望係自己唔係異類!一個唔能夠自我認同嘅孩子... 心痛!

我只要求佢唔騷擾他人,可能我較放任佢,但我選擇俾佢自由學習,而唔係壓抑佢學習興趣
有朋友case,過份抑壓下變成無學習動機無自信!

孩子仲細.... 加油呀!

(唔好意思,我有感而發)

恐龍家

小曳人 發表於 18-1-14 08:00

多d了解資優特質,雖然話人人個性唔同,但總有d常見嘅

「學得慢、轉數慢嘅同伴」自從請過外傭,真的非常明白那種痛苦

小曳人    發表於 18-1-15 10:00

小曳人 發表於 18-1-14 08:00

多d了解資優特質,雖然話人人個性唔同,但總有d

Deleted

醒目開學勳章 貢獻勳章

LSKLTK 發表於 18-1-15 00:35
非常感謝你嘅分享。父母當然了解佢,亦唔想倒模,如你所講,只係唔想佢影響人哋,被老師投訴。佢話過自己 ...
其實,我仔無上過奧數班!我買咗一堆二手奧數書俾佢,同埋一d數學課外書,佢自己消化,好少問我地
我相信,只要佢有興趣,數學都可以唔駛重覆練習! (當然,少少點都要嘅)
其實經過校隊一年時間,好意外老師都認同呢個無攞過奧數大獎嘅人仔,响同級當中數學係最好嘅

至於你話外面嘅奧數學校搞嘅比賽,個人唔會太認真,一來老公唔鼓勵奧數,二來太多練習都幾悶!另外,就係你有乜目的!如果係想轉校的話,操一兩年,轉到就唔駛再操!

我相信唔可能個個小朋友都好似我仔咁,可以自學咁多野,但作為家長,我相信大家要走嘅路大同少異,搵興趣,帶佢探索,陪佢學習...

早兩日我咁感觸,其實發生咗件事,就係阿仔第一次入大學圖書館!我隨手攞起本數學書佢睇 (history of xxx) 佢即係迷咗入去,之後問佢明唔明,佢話明一半!
無乜好過俾佢有機會去大學借書睇! (我就快可以"收工"喇!)

恐龍家

小曳人 發表於 18-1-15 10:22
其實,我仔無上過奧數班!我買咗一堆二手奧數書俾佢,同埋一d數學課外書,佢自己消化,好少問我地
我相信, ...

你個仔在傳統學校(喇巴?)真係好辛苦我見優才/WKF那些可安排跳級學習,會不會比較適合他?

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 18-1-15 14:52
你個仔在傳統學校(喇巴?)真係好辛苦我見優才/WKF那些可安排跳級學習,會不會比較適合他?
...
可能,但另一方面,佢emotional/情意方面比較麻煩,所以暫時只打算自製"跳班"
GT離屋企較遠
WKF近,但對呢間學校信心唔太大,如果兩間倒轉地點就好喇!
恐龍家

小曳人 發表於 18-1-15 02:22
我相信, ...
Deleted

LSKLTK 發表於 18-1-15 19:57
我仔係一條龍學校,參加奧數比賽因為被學校揀咗;我哋從未接觸過,今年係第二年,接觸咗覺得不外如是,覺 ...
當年我細嗰個都係無上奧數班,無買奧數書,就咁去考。

醒目開學勳章 貢獻勳章

LSKLTK 發表於 18-1-15 19:57

我仔係一條龍學校,參加奧數比賽因為被學校揀咗;我哋從未接 ...
如果學校奧數班無"跳班",可以慳返!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題