用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 剛check到是資優,有什麼可以做?
樓主: szetob
go

剛check到是資優,有什麼可以做?  

當del.....

elmobeebee 發表於 17-6-12 08:28
cp 有咩advice?
係老師建議仔仔做test 嗎?
我仔仔同你仔仔相似,今年小二,係老師建議佢做test。話如果佢 ...
可以pm我你係邊間做?多少$呢?

szetob 發表於 17-6-12 16:56
希望老師會對有特殊學習需要的小孩多一點點包容,而不是對其他孩子不包容。 ...

真慘資優都変特殊!我仔小ㄧ,就話要見社工。

回覆樓主

請問各位優資小朋友的家長,您們小朋友於PN到Kindergarten 階段會與別不同嗎?是否已經有些蛛絲馬跡他們是優資?

Daibuttercup 發表於 17-12-1 23:49
請問各位優資小朋友的家長,您們小朋友於PN到Kindergarten 階段會與別不同嗎?是否已經有些蛛絲馬跡他們是 ...

我隻仔好遲先識講野,人哋歲幾2歲就支支喳喳,我隻就三歲先開金囗叫人,成日掛住玩圓形的物体,屋企凡係有圓的物体,我隻仔拆出來玩,最鐘意的玩具係算盤和數字磁石貼,大字和圖片都唔去認,嚇得我以為個仔係自閉兒!屋企附近大大細細的幼稚園都reject, 所以山長水遠去九龍塘讀pn 和K。上K後,就對太空和恐龍有研究,可能果排新聞成日講大陸的航天科技,屋企就買咗好多呢d書。K2識字多咗,講野又多咗,而且新聞又咗火山、地震呢d字眼出現,我隻仔又係度十萬個為什麼問問,最愛的節目係學是學非,人哋小朋友的偶像係卡通人物,我隻仔竟然係學是學非入面出現的大學教授!數學冇乜點教佢,自己走得好快,尤其係K2去K3的暑假!只要係佢想知的野,阿仔的動力就爆發好勁,有d唔係佢年紀要識的野,就不斷問問!現在2年級,已經好清晰地知道地震成因,咩係版塊運動、咩係斷層。學期初GS教咗d人体基本器官,久遺咗好耐的人體大百科的書,阿仔又揾番出來睇,又發掘新的問題出來!有d資優兒童自學力好強,只要大人身邊提點吓就好快上手。到目前為止,我冇打算要跳級,隨佢意願學額外的野。

回覆 Daibuttercup 的帖子

仔仔 歲零識a至z, 2歲已識唔少英文和中文字,3歲識加減,不過幼稚園讀happy school, 學校無學術, 無乜培訓,語文就無乜太突出,但佢小學一年級開始看歷史書, 依家2年級睇史記,歷史和地理熟過我,學野好快。

我和很多資優家長都有這問題,應該如何培養資優小孩子呢?我想了這問題已兩年多,發現要達到不同的目的,有不同的方法。
1)要績優其實不難。因資優小朋友天資聰穎,記性又好,上課只要留心,減少考試不小心錯誤,成績要名列前矛,比其他非資優學生容易得多。
2)要跳級超前同年的小孩,快人一步。如果各科成績優異,加上心理上都可適應和年長同學相處,學校也支持,要成事也非不可能。
3)要升讀有名英中,如(1)。
4)要升讀四大,如(1)。
5)要在社會有成就。這個就很難說,因為資優生可能只是部分學科成績好,不一定全面都很好的發展,也不一定能通情達理,高智能同時要有高智慧,有專業操守,加上努力不懈才可以有好的成就。
6)要成為科學家。有(5)的優點之餘,更要有創意和發現問題的洞察力。
7)等等...

如何培養孩子的創意?我想就是要家長包容,不要常常説不,管小一點,容讓和鼓勵孩子有廣大的思想空間。還有在他專長領域上加上其他,例如文化藝術,體育運動,多接觸大自然等,這樣才可激勵孩子有新的思想。

小朋友仍在幼稚園,老師認為他比同學快得快很多覺得有可能是資優.
我們未覺得需要test, 但諗如果IB base 的幼稚園是否可以更加啓發到他?還是應該選深的幼稚園讓他學得快?
因為老師說他學了之後便沒有心機聽老師繼續repeat 教其他同學
可以給些意見嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 Tang23 的帖子

當初選KG時,我地的確有同你差唔多諗法,係咪應該選教深嘅課程?
結果係,幾深都無用,香港又唔多學校俾跳班,而跳班亦唔適合心智發展慢嗰班資優!
(其實阿仔升K1時已經識做人家升小一嘅暑期習作... 除咗未係幾識寫字之外)

我仔個case可能有d 極端,以下係我嘅睇法
如果講上堂悶,應該IB/傳統都一樣悶,但可能IB多d花臣,唔駛坐咁定,但如果佢不停問問題的話,一樣死...

我覺得,有一樣野一定唔會錯,就係教佢認字,俾佢自己睇書(自學),帶領佢見識唔同事物,再補書,保持學習興趣

上咩小學,自己都要响外面幫佢搵專長,我認識嘅國際學校家長一樣可以鬧爆學校!
只要你心中明白,學校唔係學知識嘅地方,只係學習同人相處嘅地方,咁可能會比較好過... 特別係當你發現原來都有少少知識學到!

恐龍家

小曳人 發表於 17-12-19 11:18

當初選KG時,我地的確有同你差唔多諗法,係咪應該選教深嘅課程?

"學校唔係學知識嘅地方,只係學習同人相處嘅地方,咁可能會比較好過... 特別係當你發現原來都有少少知識學到!"正是啊, 他們在學校唔係完全學唔到知識, 但一定不是主要來源地.

最後一句笑jor

醒目開學勳章 貢獻勳章

bksummer 發表於 17-12-19 17:29
最後一句笑jor
無計..我有兩個仔

一個會好開心咁同我講:返學好開心,因為有野學!
一個好嬲咁同我講:我唔要返學,學校都無野學嘅!

真係無命!
恐龍家

還是相同的想法,資優的會朝他有興趣的多方吸收知識,能做啥,説真的,只能在不同階段了解他目前有興趣的项目,有能力就把書本拿來再讀一下,舆他有共同話題,從中找到樂趣也增加親子間的感情,否則,他越走越遠,自己跟不上了,他也懒得理你了。另外,就是陪他去書店/圖書館找他喜歡的書,一起参舆。總之,儘量去了解他,陪他,有能力再参舆他的學習。

學校真的是讓他學習做人的地方,某些科目,學校的程度遠遠不及他們懂的,

我們剛見完老師,一致同意應該讓小孩多㸃失敗舆挫折,否則,一直表現的很聰明,高高在上,一旦稍有失敗,承受力不够的話,小孩的心裡壓力會很大的。偶爾的挫折是很需要的。我們小孩曾有科的考试拿了全班最差的而之前是全级排前的,我們只是笑著對他説-----"想不到你也會有今天,肯定都粗心大意了"---他自己知道問题在那,下次考試又重回應有的水平,而老師也是笑著對他説----"你這次很拼哦"。

可能兒子幸運,目前遇到的老師都知他的情况,知他學習强。老師説他觀察過,即使上課他都不抬頭,但他都在聴,也在做筆記,所以老師認爲他是認真聴課,不會要求他一定要抬頭。

而老師也會安排一些任務,目的就是,不光只有學習,参舆班上的事務,带领小團隊,對團隊有義務及付出,這些都是學做人。

適當的失敗是必要的,資優不是全能,不是天才,也不是一直高高在上,他始终要融入社會的,不敢、不肯面對失敗,绝不是好事,我們哪個没失敗過呢?

回覆 小曳人 的帖子

我要學你同樣想法, 咁先會開心好多。

話係資優都作用不大......

你最後講既說話安慰了我。不過請問應該點樣面對老師既要求呢?

阿女讀緊保記幼稚園K2, 開學冇耐班主任已經投訴佢上堂唔專心周圍望,仲要出埋位幫手執課室啲野(事後問返阿女,班主任教既野係佢歲幾時已經識既,佢覺得好無聊)。又試過出outing,被老師投訴佢行路時唔專心有幾次差啲掛住望野而撞燈柱(佢超級好奇,出親街一段10分鐘既路程可以行下睇下玩下研究下行左30分鐘出來)。我唯有同阿女講要專重老師,就算覺得悶都應該望住老師…同老師去街冇媽咪喺身邊陪住就唔好周圍望…

最近喺偶然機會下遇上一位由美國來的心理學博士,佢觀察左阿女5~10分鐘後同我講阿女係資優,講左一大堆叫我好好培育阿女既說話,所以開始煩惱緊學校既問題…

其實之前老師話佢唔專心時,我都有宛轉解釋過阿女對啲已經識既野會覺得悶,但老師係不以為然。最近阿女開始會對老師多左提問"點解"(以前極內向怕羞,有問題唔會問老師問出口)。好似佢做功課寫個4字明明同題目個字體一樣(埋口尖頂4),但老師圈住個尖頂喺隔離寫返學校教寫嗰個4字(頂部係開口),阿女走去問老師點解話佢錯。最近學校忽然取消左借閱圖書,佢又問老師點解…我開始擔心遲早又被老師投訴佢問題太多/挑戰老師…始終學校係傳統教學,老師既思維都好傳統…

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 scgift 的帖子

又唔駛太緊張,好多小朋友都會問點解,只係未必直接問老師
我個人主張:學校嘅事,學校解決
如果只係"專心"問題,已經好小事,多d同小朋友講,唔好騷擾到老師,就算明白哂都要坐好,定定地
當然,聽唔聽~要睇性格啦,有人會教孩子,就算識哂都可以聽多次,佢孩子做到!
有人會教孩子發白日夢,因為起碼唔會騷擾到老師

加油呀!

恐龍家

小曳人 發表於 18-1-8 09:20
回覆 scgift 的帖子

又唔駛太緊張,好多小朋友都會問點解,只係未必直接問老師

最慘係老師覺得就算坐定但周圍望都唔可以……還好阿女一向都算乖巧坐得定,我同佢講過幾次後暫時少左被老師投訴。我除左叫佢眼睛要望住老師外,都有教佢自己喺個腦度諗野。不過擔心好難keep到畢業…

我擔心既係下學期開始後,課程會深啲(其他同學要多啲時間去學習/重温),到時佢上堂會更唔耐煩。正如佢一開學已同我投訴老師成日要佢地讀青田圖書(同一本書讀好多次),無限loop咁問點解要讀咁多次咁悶(佢讀1-2次就識背)…

醒目開學勳章 貢獻勳章

scgift 發表於 18-1-8 10:29
最慘係老師覺得就算坐定但周圍望都唔可以……還好阿女一向都算乖巧坐得定,我同佢講過幾次後暫時少左被老 ...
你呢d情況,如果老師真係成日投訴,我覺得要同老師溝通但你未做評估,又好難講...
不過呢,建議你放鬆d,唔駛對老師講嘅咁在意,你同阿女都無錯!
我覺得,KG d老師更加唔識處理d叻人仔
恐龍家

小曳人 發表於 18-1-8 12:02
你呢d情況,如果老師真係成日投訴,我覺得要同老師溝通但你未做評估,又好難講...
不過呢,建議你放鬆d,唔 ...

如果冇咩特別問題既話,我冇打算做評估的。其實我由頭到尾都覺得阿女冇錯,只係對於老師既睇法感到有點無奈。因為聽聞呢間學校老師喺成績表上寫既評語可以好狠,所以才有點擔心如果持續被老師投訴的話成績表上既評語會唔見得人…