用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 剛check到是資優,有什麼可以做?
go

剛check到是資優,有什麼可以做?  

仔仔剛滿7歲,讀小一,剛check到是資優,無連帶其他行為問題,現讀直資一條龍學校,成績不錯,社交也ok, 只是上堂勁多口和周身郁(但唔會走出位),被老師投訴太多野講,佢係happy boy, 都愛玩愛笑, 咁依家我要做什麼?好唔好通知學校?

szetob 發表於 17-6-11 19:09
仔仔剛滿7歲,讀小一,剛check到是資優,無連帶其他行為問題,現讀直資一條龍學校,成績不錯,社交也ok, 只 ...

cp 有咩advice?
係老師建議仔仔做test 嗎?
我仔仔同你仔仔相似,今年小二,係老師建議佢做test。話如果佢係gifted, 老師會諒解佢多D, 學校亦會有措施配合。
我地有將test 結果&cp建議同老師傾番。

回覆 elmobeebee 的帖子

老師話佢好聰明,覺得佢iq高,所以我地先去check。我都係想老師會體諒佢多d, 不過詳細報告要下個月先有

醒目開學勳章

elmobeebee 發表於 17-6-12 08:28
cp 有咩advice?
係老師建議仔仔做test 嗎?
我仔仔同你仔仔相似,今年小二,係老師建議佢做test。話如果佢 ...
真是好奇怪的理論,我聽話唔少學校/老師話如果是資優就會包容多D,唔通唔係資優就唔需要包容?  

王家爸爸    發表於 18-1-12 08:39

mama_papa 發表於 17-6-12 15:44
真是好奇怪的理論,我聽話唔少學校/老師話如果是資優就會包容多D,唔通唔係資優就唔需要包容?   ...

你有D 斷章取義
我亦無必要公開forum同你講太多自己個仔嘅情況

醒目開學勳章

唔好意思!
我想信妳誤會了,我無意冒犯。

我指的是很多學校和老師表示如果是資優就會包容多D,但其實不是應對所有學生都包容嗎?

利申:極度麻煩資優生家長

mama_papa 發表於 17-6-12 16:00

唔好意思!

對所有學生已經包容
但當小朋友有特殊需要,已經唔可以用ㄧ般包容度應付,老師要更包容=起碼知佢唔係有心曳咁樣。但唔係優待佢!犯錯都係要承担後果,同其他人ㄧ視同仁

如果你自己有資優子女,應該好明嗰種不被了解嘅難處。

你嘅提問好似你唔了解。

醒目開學勳章

唔好意思!
我想信妳覺得我冒犯了。

在此致歉!

希望老師會對有特殊學習需要的小孩多一點點包容,而不是對其他孩子不包容。

我見好多課程都係要小四後先可以讀,如果我想了解多d,初小好似無野可以做到,會否有什麼谷或會可讓我知多點,或和同是初小的家長交流下?

醒目開學勳章

回覆 szetob 的帖子

其實這個谷已經有唔少資料,亦有唔少前輩分享。

妳亦可參加HKAGE的家長課程。

http://www.hkage.org.hk/b5/parents/parent-education-programme

szetob 發表於 17-6-12 17:03
我見好多課程都係要小四後先可以讀,如果我想了解多d,初小好似無野可以做到,會否有什麼谷或會可讓我知多 ...
中大資優課程的對象為小三或以上的學生, 不過也會酌情收小二甚至小一的學生, 全看小朋友的表現.
資優教育學苑的對像為小四或以上的學生, 也會酌情收小三甚至小二的學生, 但一定要學校推薦才會考慮這類越級學生, 詳情要向本身就讀的學校老師問問.

szetob 發表於 17-6-12 17:03
我見好多課程都係要小四後先可以讀,如果我想了解多d,初小好似無野可以做到,會否有什麼谷或會可讓我知多 ...

最近讀了一篇文章關於培育資優兒童,節録如下:

傳統栽培資優學生是按長處,再加以栽培,這種方法忽略了孩子的情感需要。其實美國數年前就有一個案例,美國康涅狄格州校園槍擊案,兇手正是資優生,由於他缺乏正面人生觀,最後無法與人相處,發生悲劇事件。支援資優學生,可從「D.E.A.R.」四方面著手。

1. 加廣(Diversify):資優年紀越小,越容易不同步發展,例如數學天才,但也要留意其語文的天份,我們要廣闊其學習經歷。

2. 加深(Enrich):到高小的年紀,就可因應其掌握的能力,為他們就該方面加深程度。

3. 加速(Accelerate):若孩子的各方才能很高,他會覺得生活很悶,若通過多方面的評鑑符合,我們可協助其跳班。

4. 加值(Respect):評估DEA後,也不一定全部滿足,資優生也不一定將來會成功,原因之一是少了自我發展,智能與情意沒有平衡發展,例如學習如何與一般人合作。這點正是補充學術以外的生涯學習。

-----------

留意上述所說是有次序的,初小宜「加廣」,可按喜好嘗試不同事物。

個人覺得最重要是發展情感教育,同情心、愛心很重要。不用急著去上資優課程,小孩時間空間有限,慢慢來。

Radiomama 發表於 17-6-12 22:20
最近讀了一篇文章關於培育資優兒童,節録如下:

傳統栽培資優學生是按長處,再加以栽培,這種方法忽略了 ...
冇人知邊種培育方法係最好,因為可變數太多。不過我贊成小學階段應該要『廣』,唔好咁快俾佢哋側埋一面。孩子數理電腦有天份,但我反而加強中英文閱讀,運動和音樂嘅培育。所有嘢都係父母想要乜,見過唔少天才型嘅Freak/Nerd(呢類人今時今日會因為中英文關係未必入到好U好科),社交,待人接物一撻糊塗,自己唔想孩子變成咁,亦唔係要佢變成天才科學家。除非想做數學家,數理叻根本唔使特別培訓,讀少少已經可以應付考試。如果孩子有心會睇書自學,到時先扶一扶。

同意小學階段要注意情感教育,同情心、愛心等。建議玩童軍,雖然用好多時間,但學到好多個人修養和技能,如果有幸做到隊長會對Teamwork,紀律有更深刻領悟。
到中學可以按興趣揀科目深入研究,坊間有免費嘅HKAGE,有付費嘅大學Courses,亦有網上課程,大把嘢玩。

謝謝大家的意見,我會試下自己先上家長課程,了解多點。
我也覺得情感教育很重要,一直覺得除了對父母外,仔仔對其他人也欠同理心,已經不停藉身邊事物來教導,但未見成效。童軍也是不錯的提議,謝謝

仔仔剛滿7歲,讀小一,剛check到是資優,無連帶其他行為問題,現讀直資一條龍學校,成績不錯,社交也ok, 只 ...

留,我仔case一樣

akys 發表於 17-6-12 23:10
冇人知邊種培育方法係最好,因為可變數太多。不過我贊成小學階段應該要『廣』,唔好咁快俾佢哋側埋一面。孩 ...

完全同意,這個階段,加廣和情意社交教育更重要,咁快側埋一邊不大好

請問你帶你小朋友邊度check?因我女老師建議我帶佢check下,謝謝

回覆 billylaw 的帖子

中大

是否會包容多一點要視乎老師本身,老經驗果班好少會睇呢d,事實上,呢d幾千蚊既中大iq test又好,出邊私家iq test又好,好多band1,2既小學一班都至少十幾個,你話老師同校長會唔會覺得有咩分別吖? 建議搵錢唔易既家庭就無謂晒呢d錢。