用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大奇蹟日
go

大奇蹟日  

請問係咪所有學校都係7月3日先公布叩門結果呢?
所以7月3日音樂會會再轉, 稱之為「大奇蹟 」日?

好似係73日先可以收取成功叩門學生既注冊證,但無講呢日之前是否可以提早通知叩門生已被取錄。

如果73日號之後又有人放位,咁83日又另一個叩門取錄公佈日?玩到幾時?

se6b03 發表於 17-6-11 18:34
好似係7月3日先可以收取成功叩門學生既注冊證,但無講呢日之前是否可以提早通知叩門生已被取錄。
如果7月3 ...

我見過搞到開咗學第二個星期。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

官校都唔會等到3/7,6月尾已call家長
(舊年某官校經驗)

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 19:39
官校都唔會等到3/7,6月尾已call家長
(舊年某官校經驗)

係咪往年都係咁架?要等到7月頭先可以收註冊証?還是今年先開始咁呢?但其實好多學校都開始左叩門面試, 唔係通常有結果就叫你兩三日內就要註冊的嗎?

wongkitty 發表於 17-6-11 18:31
...

一定不是學校都係7月3日先公佈叩門結果、有d已公布、有d下星期。例如瑪利諾神父係13號星期二公佈
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實好多都唔會等到3/7

但下面篇報導又講今年教育局有指引比學校,要3/7後先可以取錄叩門生。

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170610/s00002/1497030878578

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-6-11 22:08
但下面篇報導又講今年教育局有指引比學校,要3/7後先可以取錄叩門生。

https://m.mingpao.com/pns/dailyne ...

其實成件事真係無聊,唔收派位証,咁出信但唔做註冊算唔算犯規?
完全唸唔明點解要等到3/7

我睇新聞話天虹小學絕不偷步收生, 一定7月3日先公布叩門結果咁話

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 22:23

其實成件事真係無聊,唔收派位証,咁出信但唔做註冊 ...

都唔係壞事既! 等大家諗清楚揀邊間, 唔駛跑幾轉!

wongkitty 發表於 17-6-11 18:31
...
大奇蹟,大部份人就係由呢日開始,再折磨多兩個月....結果都係一場空.

HK-MAN 發表於 17-6-11 23:35
大奇蹟,大部份人就係由呢日開始,再折磨多兩個月....結果都係一場空.

聽聞小學會在7月3之前有溫馨提示或平安電話講好大幾會收子女叫留意注册當日電話,因睇返前幾年討論都會有咁做法

鈴少 發表於 17-6-12 00:16

聽聞小學會在7月3之前有溫馨提示或平安電話講好大幾會收子女叫 ...

寧願電話通知
日等夜等 人都會癲

根本成個遊戲就玩死人,玩足一個學年都唔夠仲要玩埋個暑假,仲未計報自行前已經要睇定啲學校係點,玩足2年

isolg_ying 發表於 17-6-12 00:54
根本成個遊戲就玩死人,玩足一個學年都唔夠仲要玩埋個暑假,仲未計報自行前已經要睇定啲學校係點,玩足2年 ...

聽聞小學會在7月3之前有溫馨提示或平安電話講好大幾會收子女叫 ...
係,跟住有OFFER 既人就會開始放出手上原有的OFFER,音樂椅又再開始轉...仍在等OFFER的人,又再要苦等兩個月...

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 21:53
其實好多都唔會等到3/7

理論上, 教局要求某期限前仍然係教局分配, 期限後學位才可由學校分配.

期限前通知收生, 理論上是違規, 可俾人將軍.

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 22:23

其實成件事真係無聊,唔收派位証,咁出信但唔做註冊 ...

算!

好多小學7月3日前正式通知晒啦,只係依教育局指示,唔可以正式註冊,要等7月3日先辦手續。亦有D直情偷步註冊,收晒D文件以防走客。