用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請英國student visa資產審查
go

申請英國student visa資產審查

係咪有特區護照免審查?定係要有一年學費存款?係咪只計saving account入面既錢?

Ruby1219 發表於 17-6-11 17:38
係咪有特區護照免審查?定係要有一年學費存款?係咪只計saving account入面既錢? ...

係免資產證明,但如有的話會好啲。只計戶口內既錢,住宅、股票、債券…等唔計。

其實如果已交全年記宿學校學費,CAS上已備注,就可免資產証明?正在猶豫是否要付費給銀行開證明、以防萬一被抽查?自己打印的e-statement 是否一定冇用?

自己打印出來的唔得,一定要去銀行開.

HSMOM 發表於 17-6-14 16:41
其實如果已交全年記宿學校學費,CAS上已備注,就可免資產証明?正在猶豫是否要付費給銀行開證明、以防萬一 ...
抽查無得估,雖然你已經交左學費,但係仲有生活費,都係準備定比較穩陣。
至於 statement,自己印就一定唔得,就算付費給銀行都要小心,因為有些銀行是"廢"的。

例如,當時我最初搵中銀,已經交代一定要正本銀行信紙,佢竟然收費之後隔一個星期寄個影印本給我。結果要再去搵匯豐,佢就係分行即時印俾我,15分鐘就已經收到。

mamamolly 發表於 17-6-14 19:44
抽查無得估,雖然你已經交左學費,但係仲有生活費,都係準備定比較穩陣。
至於 statement,自己印就一定唔 ...

所以我唔會開中資銀行戶口

亮燈 發表於 17-6-15 06:39
所以我唔會開中資銀行戶口

學一次乖,之後所有野都唔敢再搵中資銀行。

mamamolly 發表於 17-6-15 18:15
學一次乖,之後所有野都唔敢再搵中資銀行。

都算你醒目XD

謝謝大家。

想再問得仔細D,搵滙豐在分行即印,是否平時的paper statement,他們只是在上面蓋印和certified true copy; 定要客戶經理正般寫封信?在分行即場可攪掂定要預約?先講聲唔該

又如果係銀行直接寄去屋企paper statement 又得唔得?

不是一般的月結單.可以不用預約,直接同櫃檯講是辦VISA用的,這樣就可以.

HSMOM 發表於 17-6-15 19:46
謝謝大家。

想再問得仔細D,搵滙豐在分行即印,是否平時的paper statement,他們只是在上面蓋印和certified ...

我當年無預約去到分行,同佢講要個正本 statement 用黎做 student visa。職員就帶我去一個 partition,有部機係度 login 之後 (記得帶 security device,我無帶到,要打電話返屋企叫人幫我禁密碼),佢就睇住我禁 print,然後就拎去蓋印 certified。全程只係 15分鐘,仲要無收錢。

回覆樓主:

citibank 都唔收$替客人寫信

我是經agent幫我的 今天到agent對齊要帶什麼文件去做簽証 張CAS寫明我地末交學費 agent又話不用交資產証明 請問之前你地都需要?

DindinChoi 發表於 17-6-16 18:45
我是經agent幫我的 今天到agent對齊要帶什麼文件去做簽証 張CAS寫明我地末交學費 agent又話不用交資產証明  ...

BNO或特區護照都唔需要資產證明,但我都會俾埋,免得麻煩。

以前做visa,他們都退回月結單給我。之後做我便不提供。但有一次,職員問我取資產證明兩個月,我手上有本存摺,職員話要正本存摺交出,但做完是不會退回存摺給我。幸好手上有兩個月bank statements 正本,職員話要收正本,不會退回的。

noel2010 發表於 17-6-17 10:43
以前做visa,他們都退回月結單給我。之後做我便不提供。但有一次,職員問我取資產證明兩個月,我手上有本存 ...

我舊年申請都係俾紅簿仔正本,之後都俾番我喎!所有正本:出世紙、紅簿仔、學校成績表、舊護照…等都俾番我。

亮燈 發表於 17-6-17 13:18
我舊年申請都係俾紅簿仔正本,之後都俾番我喎!所有正本:出世紙、紅簿仔、學校成績表、舊護照…等都俾番 ...
職員話我紅薄仔冇影副本,所以並不退回。我月結單沒有一年學費,他話可以,又是冇副本,所以正本不退。

學校成績表、舊護照…等會有這些文件要求嗎?萬一真係有嘢唔齊,多數是給候補寬限期嗎?還是要再來一次?真怕自己申請會有閃失!

HSMOM 發表於 17-6-17 14:09
學校成績表、舊護照…等會有這些文件要求嗎?萬一真係有嘢唔齊,多數是給候補寬限期嗎?還是要再來一次?真 ...

如有遺漏,最好即時返屋企攞,免得麻煩。