用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問觀塘區邊間係b2 英中?
go

請問觀塘區邊間係b2 英中? [複製鏈接]

請指教
   0    0    0    0

B2沒有英文津貼中學,除非讀直資

你可以睇下band2有精英班的學校會有英文教學

dp微笑 發表於 17-6-11 02:49
請指教
觀塘區除直資中學外, 有一間公開試只有B2水平既全英中 - 呂郭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-14 15:19
觀塘區除直資中學外, 有一間公開試只有B2水平既全英中 - 呂郭
Hahaaa..., 你的rating 此較手緊小小

twhkleung 發表於 17-6-14 17:08
Hahaaa..., 你的rating 此較手緊小小
手緊..... 你知唔知呂郭DSE係咩成績呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-14 17:16
對不起, 末有留意這家, 可sharing 多些嗎?

請指教

要B2英中 應該得返聖道迦南 但係直資黎

回覆樓主:

我早幾年幫人選校睇過,觀塘區官津校band 2的(唔計呂郭),冇一間有開英文班。

hkpapa852 發表於 17-6-14 17:16

有沒有4成學生入U,degree課程?

請指教
觀塘區英中只有呢幾間:聖保祿、聖言、聖貓、觀官、觀瑪、蒙民偉、梁式芝、順天、呂郭碧鳳。學校其實無BANDING既,邊間係B1,邊間係B2,按自己既準則自己定。

cherrieshum 發表於 17-6-28 20:46
有沒有4成學生入U,degree課程?

睇hkpapa個表好似得2x%

hagupit 發表於 17-6-29 07:55
睇hkpapa個表好似得2x%

率只有:36.8%中六畢業生考獲本地大學入學要求,未必有2x%入資助學位課程,2x%可能包括其他課程。

http://www.lkpfc.edu.hk/sites/lkpfc.kh-learning.com/files/school_notes/2016/2017SCHREPORT.pdf
2. 教務 2.1 中一至中六各級採用英語作為大部分科目的教學語言。
2.2 2016香港中學文憑試
• 考獲4個核心必修科達二級或以上成績的百分比為︰中國語文91.4%、英國語文 93.7%、數學 87.4%、通識 92.5%。學生總數考獲成績二級或以上百分比為88.2%,高於香港日校水平。
• 36.8%中六畢業生考獲本地大學入學要求,71.2%中六畢業生繼續升讀大學或專上院校。

王家爸爸 發表於 17-6-29 08:52
率只有:36.8%中六畢業生考獲本地大學入學要求,未必有2x%入資助學位課程,2x%可能包括其他課程。

http:/ ...

咁b2 頭p6 生,自一選呂郭,有冇機?
‹ 上一主題|下一主題