用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? ...
樓主: BK999
go

Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? [複製鏈接]

Flying-Man 發表於 17-6-11 18:30
回覆 BK999 的帖子

BK999,

我打算拖得一年比少一年學費,睇定D先,如果順利升級就再等,以前D人去外國讀 4-5年,現在D细路越來越早過去,真係好重負擔呢!

kls12 發表於 17-6-11 18:43
其實,大前題是他願意過去嗎?紐西蘭讀公校,北愛及加拿大有些boarding school, 都有些合適程度不是太高的 ...

請問完成high school 可否轉番HK入U

BK999 發表於 17-6-11 20:22

可透過non jupas 申請香港嘅大學!

DKmum 發表於 17-6-11 20:53
可透過non jupas 申請香港嘅大學!

Thanks

BK999 發表於 17-6-11 20:20
我打算拖得一年比少一年學費,睇定D先,如果順利升級就再等,以前D人去外國讀 4-5年,現在D细路越來越早過 ...
早去讀是想考GCSE 吧,因為如果考DSE,成績不好,亦難入U,不考DSE改考A Level 就浪費多一兩年時間。

BK999 發表於 17-6-11 20:22

當然可以。若你有去大學的講座,大部分人的問題都和non jupas有關。是否回港讀大學,還要看是那年去英國讀中學,因香港的大學是四年制,有機會是讀多一年。

BK999 發表於 17-6-11 17:34
其實都幾煩惱,都唔知怎樣先叫選擇正確,又唔想錯過黃金机会,有冇家長可以告知, 成績差的中學生,唔想考 ...

.......

BAFS、Econ、Eng Lit 呢個組合。7 科裡面有 3 科數理,3 年來嘅痛苦一篇文章都寫唔曬。勉強讀完中學,好彩入到英國大學,我讀語言學,我讀得超級輕鬆,24 個小時嘅法文課程我就已經由零變到 GCSE 水平,法文考試 2 個鐘頭,我 45 分鐘就做完。我仲努力咗好多,讀咗咁耐書都冇試過自動自覺溫書。
如果我早過去讀 GCSE,然後 A Levels 讀 Accounting (BAFS 中五程度) 同埋兩個語言,3 條 A 對我來講唔成問題。我父母都唔洗日日勞氣叫我溫書,我都唔洗咁多年除咗讀書補習就唔出街,星期六日補習朝 8 晚 8。

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:24
BAFS、Econ、Eng Lit 呢個組合。7 科裡面有 3 科數理,3 年來嘅痛苦一篇文章都寫唔曬。勉強讀完中學,好彩 ...

你好生性,量畢業了?

剛剛 5 月考完試,宜家 Year 1。講真,如果唔係屋企支持唔到咁多年,我早就要求父母俾我去。
12 年黎我一家人好多次都係因為學校而犧牲好多,小學就每個星期都默書測驗冇得去街,中學就日日補習,一個月閒閒地補習費都兩三千。老師、父母、同輩同埋自己俾自己嘅壓力集於一身,成績就一直都冇起色,同父母關係都差。果種讀到絕望麻木嘅感覺,記憶猶新,好恐怖。
宜家我讀書生活兼得,唔洗再熬夜,唔洗朝 8 晚 8,同父母關係好咗好多。

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:51

剛剛 5 月考完試,宜家 Year 1。講真,如果唔係屋企支持唔到咁多年,我早就要求父母俾 ...
其實你在香港肯讀肯補習,已經不是一個hea 的青年,只是香港課程不適合你而讀不上,而且女孩子會著緊自已的表現。

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:51

剛剛 5 月考完試,宜家 Year 1。講真,如果唔係屋企支持唔到咁多年,我早就要求父母俾 ...

你講出我一家人既心聲,依家我兩老、兩仔都覺得輕鬆左好多,反而我叫兩仔溫晒書得閒要去玩,輕鬆下。以前係香港絕對唔敢叫佢地去玩,一家四口都好慘。

回覆 noel2010 的帖子

最慘係我兩老覺得我咩都唔洗做都讀唔到書,簡直廢青。
12 年讀書先發覺如果我生在另一個國家,我可能成就更大。要用數理科成績去報文科課程,對我呢類人係惡夢。

回覆 亮燈 的帖子

我阿媽都有講話「Easter 日日困住自己,不如出去行下啦」,換著以前,我行去間房都係死罪。

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 20:42
回覆 亮燈 的帖子

我阿媽都有講話「Easter 日日困住自己,不如出去行下啦」,換著以前,我行去間房都係死 ...

唉!真係諗起都驚,又覺得好無謂。依家大家都開心,壓力細左好多。

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 20:41
回覆 noel2010 的帖子

最慘係我兩老覺得我咩都唔洗做都讀唔到書,簡直廢青。
我仔自少都不肯溫習不願做功課,所以從未補習,考試前一晩仍不用要知明天考甚麼,所以小學一直安排訓練及比賽給他。到Form 1 & 2,從未見過他有拿過書出來,但英中成績全班考一,二,所以我都沒有逼他讀書。但知道這樣不會在港入U,高中沒有可能不付出,倒不如送他出國。我們早知就早安排好了。

回覆 亮燈 的帖子

亮燈: 可否pm 分享吓英國的學校名? 另一年費用已包生活費? Thanks.

Cko 發表於 17-6-18 12:07
回覆 亮燈 的帖子

亮燈: 可否pm 分享吓英國的學校名? 另一年費用已包生活費? Thanks. ...

Check PM

so my daughter requested to study aboard (similar case as yours) in London.  we just arranged this in May only, and she will leave in the end of July - so sad and so missing.   but no choice
although I will be feel good if she can stay in HK, however how can she continue her study in HK (year by year).   she got promoted from form 1 to form 2 (luckily),   form 2 to form 3 (may not that lucky again), how about coming years ..

‹ 上一主題|下一主題