用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? ...
go

Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費?

阿仔性格hea,  对讀書無興趣,但我安排補習,佢都会去上堂,無反抗。F1已repeat了一年,F2上學期差,都睇埋今次下學期先知,是否逢二進一,我每年都為升班而煩惱。

有朋友提議去外國讀書,但老公老思想,總係話香港讀成咁差,用錢去外國,必定浪費金錢,你地点睇?

阿仔喜歡參加校內校外活動,如義工,玩結他,入攝影会拍攝及剪片,學生会活動..... 係咪係外國學校比較多D机会比作學生發展这方面份潛能而不需死讀書?

其實如果唔係target 神科,去IS/外國係好事,跟本那些考試無必要。反正係外國個個都入到大學。

samsam123321 發表於 17-6-10 23:47
其實如果唔係target 神科,去IS/外國係好事,跟本那些考試無必要。反正係外國個個都入到大學。 ...

咁去澳洲或加大拿好嗎?幾時去好? 有冇男校推介? 費用如何?

samsam123321 發表於 17-6-10 23:47
其實如果唔係target 神科,去IS/外國係好事,跟本那些考試無必要。反正係外國個個都入到大學。 ...

咁去澳洲或加大拿好嗎?幾時去好? 有冇男校推介? 費用如何?

.....

samsam123321 發表於 17-6-11 00:11
如果錢唔係問題,boarding school 最好。自己找升學顧問。貴就肯定。

錢一定係問題.  在港讀直資學校再加上補習,已經幾吃力,如果去外国係唯一出路,我只好捱多幾年!

如果不努力,Hea 住做人,去外國未必個個都讀到大學。只是香港教育唔合適孩子性格,外國較啓發性學習,多鼓勵學生。

noel2010 發表於 17-6-11 00:23
如果不努力,Hea 住做人,去外國未必個個都讀到大學。只是香港教育唔合適孩子性格,外國較啓發性學習,多鼓 ...

其實我自己都唔知点樣去形容個仔,話hea, ,但佢肯去補習,係屋企唔睇TV 或打机,喜歡玩結他,自彈自唱,上網睇下波或煮嘢食....只係对讀書無興趣,學校程度对佢來說係難達標,我曾要求轉校,但佢反應強烈,所以唔想傷感情。

回覆樓主:

同亞大一樣,佢中文中學考全級尾尾,曾想佢留學,不肯去,如去就選英,因較嚴,但有恐襲及不平。。。早去可玩愛丁堡計劃,平時學校有很多活動 ,讀書靠自己努力。。

BK999 發表於 17-6-10 23:34
阿仔性格hea,  对讀書無興趣,但我安排補習,佢都会去上堂,無反抗。F1已repeat了一年,F2上學期差,都睇埋 ...

情況同阿細一樣,係香港有補習,但唔入腦,因有讀寫障礙,所有主科唔合格,中一留班,依家係英國讀中二,冇補習,大部份科目合格,讀得開心,兩老亦唔使勞氣。

亮燈 發表於 17-6-11 07:02

情況同阿細一樣,係香港有補習,但唔入腦,因有讀寫障礙,所有 ...

可否分享吓英國的學校和費用?

BK999 發表於 17-6-11 09:59
可否分享吓英國的學校和費用?

阿細去左北愛讀中二,學費約£61XX/term,一年總費用約$23-25萬。

亮燈 發表於 17-6-11 11:56

阿細去左北愛讀中二,學費約£61XX/term,一年總費用約$23-25 ...

有冇學校名? 一年4個term 已包宿?

BK999 發表於 17-6-11 11:58
有冇學校名? 一年4個term 已包宿?

check pm

BK999 發表於 17-6-10 23:34
阿仔性格hea,  对讀書無興趣,但我安排補習,佢都会去上堂,無反抗。F1已repeat了一年,F2上學期差,都睇埋 ...

成績不好,轉個環境未嘗不可.
個案一:
個仔成績不好,父母願意供養他到外國讀書,但他不肯。DSE留班,畢業後不想工作,現在有關救護課程,有些後悔。
個案二:
個仔不是讀書材料,過了紐西蘭讀中學,現在澳洲讀大學,讀有關設計課程。在香港是沒可能的事。

kls12 發表於 17-6-11 13:20
成績不好,轉個環境未嘗不可.
個案一:
個仔成績不好,父母願意供養他到外國讀書,但他不肯。DSE留班,畢 ...

其實都幾煩惱,都唔知怎樣先叫選擇正確,又唔想錯過黃金机会,有冇家長可以告知, 成績差的中學生,唔想考校外試,幾時出国最好?

BK999 發表於 17-6-11 17:34
其實都幾煩惱,都唔知怎樣先叫選擇正確,又唔想錯過黃金机会,有冇家長可以告知, 成績差的中學生,唔想考 ...
你去任何國家讀,都應該有校外試或英文要考,除非你手上已有一定公開試成績或學校成績表很高分。未决定去不去讀前,去一些展覽或上agent 了解一下經濟及學校程度的可行性先。

noel2010 發表於 17-6-11 18:19
你去任何國家讀,都應該有校外試或英文要考,除非你手上已有一定公開試成績或學校成績表很高分。未决定去不 ...

明白

回覆 BK999 的帖子

BK999,

我仔亦是HEA的,現中一,由細到依家都討厭中文科,睇中文還可以,要佢寫就慘,留港都唔知可唔可以升中二! 佢英文科成績比較好,唔使點溫,其他科就比中文好DD。

我同老公都已決定今年送佢去加拿大讀G8,浪唔浪費我地都唔知,但叫盡我地所能,亦叫比個機會個仔試吓唔同既學習環境,希望佢揾到自己既興趣同方向。

一年時間! 我地同個仔講只畀一年機會佢,去到仍是HEA讀就要佢返來,我地真係無咁多錢畀佢浪費!

BK999 發表於 17-6-11 17:34
其實都幾煩惱,都唔知怎樣先叫選擇正確,又唔想錯過黃金机会,有冇家長可以告知, 成績差的中學生,唔想考 ...

其實,大前題是他願意過去嗎?紐西蘭讀公校,北愛及加拿大有些boarding school, 都有些合適程度不是太高的學生,及洗費相信不是太高。