用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗
樓主: monmonbbb
go

請教 官立嘉道理爵士小學vs 玫紅崗   [複製鏈接]

其實住得NET 12, 就一早知道好多國內投資移民, 除非不是住NET 12又抽NET 12就以為呢到係天堂. 如果以一個屋苑計,有四、五成既小朋友都係國內投資移民, 這是實情, 沒有咩好可怕. 而我所見的大部份, 都好有家教, 帶小孩既有工人姐姐, 也有老人家, 佢地仲會主動同我地打招呼同我仔玩, 也不見得縱. 佢地令到NET 12派位更難當然令我不快, 但講句公道說話好D. 免傷和氣.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我住net 12, 可能唔係豪宅掛,無咁情況。有大陸人但最多1-2成

dialogue 發表於 17-6-19 12:40
另外中文用普通話教學。但我不知道嘉道理是否用普通話教學呢 ! 剩係呢樣都值回票價!!
...

玫小 係普教中

回覆樓主

其實 間間學校 都有曳學生 未必只限於國內人
名校 都有學生打交啦 仲有食草tim (香港有錢人父母有學歷有地位)
其實 我唔明 點解啲家長咁喜歡 彈玫小 ,一時又話中學唔好,一時又話 果樣唔好
唔係用家 又走嚟 彈一餐
都係果句, 擔心嘅話就真係唔好讀  
呢幾年考學校 派位都咁難
係人都想 搵間一條龍 又有名氣嘅學校
但事實係 收唔晒,唔係想讀就收
有學校收,已經好好

chiwiz 發表於 17-6-20 08:26
我仔今年也派了去寶校, 不過係佛教個間, 但又係有玫小back up, 選玫小back up因為之前已爬文, 過去幾年大部 ...

其實你係度聽D非用家講既野就怕,倒不如上玫小一轉同D家長或小朋友傾下!玫瑰崗學校其實歷史好悠久,當年建校時到八九十年代,被人叫貴族學校,因為入得玫小大部分有錢的,後來慢慢九十年代開始平民化咗!
玫小沒有變的是英文要求,學校仍然是一間傳統英小!
想當初我都驚其他家長太有錢會比較,而入到去又唔多覺,家長好 low profile, 佢地好多都好有修養,亦都對小朋友好有期望!麻煩家長一定有,但唔多!
當然男仔會活躍,但未至於曵!

就算有大陸人,佢地D爸爸有D係香港D大學請佢地來做教授,我唔覺得有乜問題,只是他們的普通話真的好流利,而我女的普通話就比下去!
沒有 perfect school, 只有 right match!

chiwiz    發表於 17-6-21 08:10

periwinkemama 發表於 17-6-19 11:51
我係成和道𣾀豐個站,好恐怖吓 ,啲仔打交打到出馬路

我女讀玫幼PN時都無呢個情況,我地個站有一個mixed小朋友同一個韓國小朋友,無國內小朋友

ok3 發表於 17-6-11 16:38
撥開種族唔講。由於南亞裔嘅中文一般較差, 多南亞裔嘅小學,  因受中文呢科影響,一般b1率都較低。其次, 正 ...
你是比較客觀

manman0808 發表於 17-6-10 17:09
每人要求不同,我簡學校會簡埋同學仔,老師同埋環境,兩間學校D學生背境好唔同喎!
...
如果真係十個耍求都有得簡,梗係簡至乖至靚仔既做同學仔,又要有超有愛心老師,校舍又大又新又靚..........

而大部份人卻都只能選部份條件,而有一些更是簡都無得簡

ok3 發表於 17-6-11 16:38
撥開種族唔講。由於南亞裔嘅中文一般較差, 多南亞裔嘅小學,  因受中文呢科影響,一般b1率都較低。其次, 正 ...

未必, 睇吓隔離網間潮商, 南亞學生佔50%+, 年年keep住有3X%學生升讀B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-21 12:47
未必, 睇吓隔離網間潮商, 南亞學生佔50%+, 年年keep住有3X%學生升讀B1中學
11網嘛! 有3X%學生升讀B1中學, 唔代表有3X%B1學生. 正如你經常強調------入B1中學唔代表係B1學生嘛!

回覆 ok3 的帖子

我係學界比賽走左去嘉校坐位區揾著數...我都唔係太適應 ~~~

ok3 發表於 17-6-21 13:49
11網嘛! 有3X%學生升讀B1中學, 唔代表有3X%B1學生. 正如你經常強調------入B1中學唔代表係B1學生嘛!
...
11網同12網一直都係俾人話升B1中學機會高既校網.

如果景類似, 應該大家都有較接近既百份比.

潮商有50%-60% NCS, 嘉道理有 >70% NCS, 玫小有 20%-30% NCS, 李賜豪應該 < 5% NCS, 但各校升中派位表現又如何呢?

所以唔好乜都怪晒去NCS度
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-21 14:15

其實好多學校 都有NCS,
TSL SMC ..... 都有嘅,但呢啲學校又唔會比人攞出嚟講嘅?
唔好用NCS 嚟label 間學校
NCS 都有質素 高低
最緊要係 間學校適合小朋友, 數據 計出 間學校 派出band one 學校比率係多少又如何呢?
幾年後又冇人知
比您派到band one 但讀唔上,咪又係要跳船,搞到個細路 冇晒自信心仲慘

Baby.caroline33 發表於 17-6-21 19:04
其實好多學校 都有NCS,
TSL SMC ..... 都有嘅,但呢啲學校又唔會比人攞出嚟講嘅?
唔好用NCS 嚟label 間 ...

港台之前有個特別介紹名校,嘉道理有被訪問架。

manman0808 發表於 17-6-20 19:01
其實你係度聽D非用家講既野就怕,倒不如上玫小一轉同D家長或小朋友傾下!玫瑰崗學校其實歷史好悠久,當年 ...

有國內同胞應該係近十年八年既事。

好簡單,同胞租房買房抽灣仔網,唔中就讀玫小。都係較有條件既同胞。

老餅年代,如大力兄所言,玫記係專出靚仔女。

出名既係校服裙而唔係成績。

retriever 發表於 17-6-21 19:13
有國內同胞應該係近十年八年既事。

好簡單,同胞租房買房抽灣仔網,唔中就讀玫小。都係較有條件既同胞。

老餅 都叫做有年資 具歷史嘅
如果要追溯以前,玫小 係9成幾派 B1 中學嘅
我亦都有 前輩響呢度出嚟嘅,您身邊有冇前輩讀呢間先? 前輩亦承認而家係差嘅

出靚仔靚女 仲要校服靚 呢個亦係事實
您可能唔係港島區住,如果您問返住港島區耐嘅人, 就算佢仔女讀寶血,st Paul ,軒銅 嘅,佢哋都會話 玫小係唔錯嘅,人哋讀緊名官津 都係咁講
,只不過,當兩樣有offer時候,當然會選間 唔需比學費啦⋯⋯
再者,國內人 嚟讀 肯願意比學費,我相信 家教亦唔會差去邊,如果係大學請過嚟做教授,佢哋教育小朋友亦不會遜色過香港人

其實相信 讀得玫小, 係會當冇中學咁讀
畢竟6年後變成點 ,大家冇人知
正如去買隻股票 或基金,睇過去數據都唔代表將來係咩嘢嘅! 亦都可以由表現好變得 表現差
都係果句: 如果擔心就唔好讀.... 留啲真係 想讀玫小嘅人啦

hkpapa852 發表於 17-6-21 14:15

係囉 嘉道理幾多成升到b1 中學呀

retriever 發表於 17-6-21 19:09
港台之前有個特別介紹名校,嘉道理有被訪問架。

嘉道理官網有呢期節目 想睇嘅可以睇吓

monmonbbb 發表於 17-6-21 23:42
係囉 嘉道理幾多成升到b1 中學呀

我印象中之前有用家講過,嘉道理南亞裔學生即使成績好都唔肯讀其他學校,而要讀返嘉道理中學等南亞裔多嘅中學

Baby.caroline33 發表於 17-6-21 20:03
老餅 都叫做有年資 具歷史嘅
如果要追溯以前,玫小 係9成幾派 B1 中學嘅
我亦都有 前輩響呢度出嚟嘅,您 ...

你講既基本認同,除咗話:肯俾學費既家教都唔差。

我發覺,鄰近地區但家教較好既,係信耶教既,當然係極少數。

老實講,如果普遍係信財神既,當然係信財權,點解要平等關愛?
‹ 上一主題|下一主題