用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 St Jo 的小學課程
go

St Jo 的小學課程 [複製鏈接]

請問St Jo 初小的中、英及數 課程有教快或教深嗎? 是否小三只用小三級的課本?有用校本課程嗎?
   6    0    0    1

回覆 bbAM 的帖子

冇教快或教深. 只用小三級的課本.

已經有人post咗書單上網. Google一吓”聖若瑟小學書單”就揾到.

言為心聲,文如其人。

回覆 poison2 的帖子

Thank you for your reply.

poison2 發表於 17-6-11 14:56
回覆 bbAM 的帖子

冇教快或教深. 只用小三級的課本.

其實我好想請教下,又無教快、又無教深,咁㸃解成績會咁好?係因為多功課、測考還是什麼?而且又係扮位入,咁小朋友的程度有參差,咁㸃keep到成績呢?

回覆 kwokbobo 的帖子

以上是我對小兒初小三年以來觀察所得。
我認為學校嘅課程及教法跟其他官津校應該不無兩樣。功課不多且簡單。測驗題目比TSA的容易。考試就不得而知,因為不派卷回家。只有英文默書(對我來講)係深小小。如果跟我自己少時讀中文小學時比較,我食梗蛋。
小兒來年升小四。高小教法如何? 拭目以待。

言為心聲,文如其人。

poison2 發表於 17-6-14 01:15

請問係咪英文同數學係用英文教,而其他科目係用中文教?

回覆 ClaudiaChanChan 的帖子

英文科初小已用英文教。
數學科初小已用英文課本,但小一二用中文教,小三才用全英文教。
言為心聲,文如其人。

poison2 發表於 17-6-15 21:29

英文科初小已用英文教。

咁仲有既其他科目係咪都係用中文教?

初小係,高小最小多一科自然係英文教 。
上次忘記download 高小 d 書單,依家已經冇咗,所以唔能夠準確回答,唯有等高小d家長答。:)
言為心聲,文如其人。

poison2 發表於 17-6-16 22:19

初小係,高小最小多一科自然係英文教 。

Thanks for sharing

poison2 發表於 17-6-14 01:15

想問下是否兩測兩考?考試會番炒測驗範圍嗎?另外,每班多少人?是否一個班主任?你覚得老師是否友善?對同學關顧足夠嗎?

想問下是否兩測兩考?是
考試會番炒測驗範圍嗎? 無從稽考,因為冇派卷返屋企
每班多少人?31-2
是否一個班主任?是
你覚得老師是否友善?對家長幾友善 :)
對同學關顧足夠嗎?無從稽考. 估計ok
言為心聲,文如其人。
‹ 上一主題|下一主題