用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教:ADHD過來人
go

[過動] 請教:ADHD過來人 [複製鏈接]

仔仔4歲半,由細到大都冇時停,唔專心,非常心急同易發脾氣,3歲時做評估有學習遲緩,但就冇話有ADHD,今年年頭去左睇私家精神科醫生,醫生都覺得佢係ADHD,但唔鼓勵咁細食藥,寫左信俾我地去排政府精神科,排到下年8月先有得睇,但呢排仔仔情況嚴重左,遇到唔順意或困難就發脾氣打人,但事後佢知自己錯同會內疚,佢有講過知應該要點做但做唔到,但第2日又唔記得又會犯同樣的錯。想問各位過來人:
1. 仔仔的行為係咪似有ADHD?
2. 等政府呢段時間坊間有咩治癒或訓練可以俾仔仔上住先?
3. 你地會用咩方法來處理仔仔呢d行為?(因為由細到大我地對佢都比較嚴,會罵及打,而家佢情況嚴重,更加會執佢行為執得緊d,但仔仔又好似又受呢套,唔會因為我地咁嚴而話唔鐘意或唔理我地)

2    0    0    0

回覆樓主:

你小朋友應該返緊幼稚園,咁老師有冇投訴?

我仔細時亦甘. 但罵及打有時效果仲差.
試下好行為獎勵, 讚多D佢做得好果D.

cathylaw22 發表於 17-6-8 22:18
仔仔4歲半,由細到大都冇時停,唔專心,非常心急同易發脾氣,3歲時做評估有學習遲緩,但就冇話有ADHD,今年 ...

ADHD通常要到6-7歲才能確診吃藥,升小一時老師會有及早識別,不過通常識別到確診都需要等到2年級。
坊間有不少團體可以提供一些情緒或社交訓練,媽媽可以網上搵搵,社區中心或polyU亦有搞相關的課程
通常ADHD小朋友內心是有很多的憤怒積存著,但唔識表達,所以用發脾氣等模式發洩,媽媽如用打罵方式,而家小朋友細個可能仲會湊效,小朋友會暫時壓抑,不過長期來講唔係好的方法,佢只會愈積愈多憤怒而唔識點用正確方法發洩。ADHD的小朋友通常要建立一套好清晰明確的規則比佢跟,預先定立能做到有咩獎,做唔到會罰d咩,必須嚴格執行,久而久之,佢會識得咩叫守規則,不過執行過程媽媽係會比較辛苦。當小朋友發脾氣時,建議媽咪先帶佢行埋一邊,開始時由媽咪講出佢心底感受,如:「媽媽知你好嬲,好唔開心,所以你....」用純描述式講出,通常小朋友覺得媽咪明白佢感受後,會慢慢平靜下來,當佢平靜設先教返佢正確點做,同埋佢的行為令你覺得唔開心,以身教示範佢知,憤怒可以用言詞去表達。媽媽加油!

Kylie624 發表於 17-8-6 09:48
ADHD通常要到6-7歲才能確診吃藥,升小一時老師會有及早識別,不過通常識別到確診都需要等到2年級。
坊間有 ...
說得很對.
我仔亦上過很多小組改善行為.
只要小朋友心地善良, 當佢明白咩行為是好咩是不好, 和學會表達自己情緒, 情況會漸漸改善.

cathylaw22 發表於 17-6-8 22:18
仔仔4歲半,由細到大都冇時停,唔專心,非常心急同易發脾氣,3歲時做評估有學習遲緩,但就冇話有ADHD,今年 ...

咁細,用行為治療啦

朱古力小b 發表於 17-9-18 00:31
咁細,用行為治療啦

請問知唔知九龍區邊度有行為治療上?

vvik 發表於 17-9-29 00:39
請問知唔知九龍區邊度有行為治療上?

黃大仙東華三院家庭成長中心

回覆樓主:

我帶個女每日去跑步,班主任話佢脾氣好咗!
‹ 上一主題|下一主題