用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 乘數表
go

乘數表 [複製鏈接]

想請問各位前輩,國際學校的學生會背乘數表嗎?還是有其他方法教乘數?尤其是IB課程,如何教乘數?
   3    0    0    0

little-pig-pig 發表於 17-6-8 20:38
想請問各位前輩,國際學校的學生會背乘數表嗎?還是有其他方法教乘數?尤其是IB課程,如何教乘數?
...

我仔細細個已教他唸乘數表,不算熟讀;但在Y3 & 4那兩年他好軽鬆就過了。

其實IBPYP時沒有什麼特別的數學課程,大家不要如臨大敵,老師們用多種方法講解加減乘除而矣。反而他們多用不同websites 玩數學的games, 我會限制阿仔玩的時間。

Radiomama 發表於 17-6-8 22:06
我仔細細個已教他唸乘數表,不算熟讀;但在Y3 & 4那兩年他好軽鬆就過了。

其實IBPYP時沒有什麼特別的數學 ...

即是學校沒有教背乘數表?全部都是家長在家教?

little-pig-pig 發表於 17-6-8 22:12

我的「乘數表」是指用廣東話讀果種九因歌喎。學校老師用咩方法我無深究,Y3 & 4的class teacher無向我提起。

回覆樓主:

先教數2/4/6/8/10/12⋯
等於2/2+2/2+2+2/⋯等於2X1/2x2/2x3⋯⋯

Activehealth 發表於 17-6-8 22:49
ESF 阿仔果間用blocks 教,先教數2/4/6/8/10/12⋯
等於2/2+2/2+2+2/⋯等於2X1/2x2/2x3⋯⋯
...

但例如9+9+9+9+9+9,如果唔背乘數表咪有排加?

little-pig-pig 發表於 17-6-8 22:54
但例如9+9+9+9+9+9,如果唔背乘數表咪有排加?

始終會要背乘數表,但若9x9亦會教係9x10-9;
9x11係9x10+9

Activehealth 發表於 17-6-8 22:49
ESF 阿仔果間用blocks 教,先教數2/4/6/8/10/12⋯
...

係,我家大小姐仲用緊呢個方法。
我叫佢背乘數表,佢唔聽!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

呢樣嘢我可以答你。我以前都好似你咁擔心過呢個問題,因為我仔講中文好麻麻,我都好擔心唔知點教佢乘數,因為我concept係學乘數一定係背乘數表。最後我發現自己真係庸人自擾。我仔year 3開始學乘數,我完全無教過佢,佢亦無背過乘數表,係全部學校教。佢地嘅方法係不斷做,重複咁每日做,佢地有自己嘅pattern 去教,我一D都無需幫助佢。我仔好快已學識曬,而家year 4計得仲快過我。
呢樣嘢係其中一樣我對國際學校好impressed嘅經驗,記起我小時候背乘數表的痛苦,又見到好多子女讀local school嘅朋友要係咁幫仔女背乘數表,再見到我仔只在學校學,一D都無需我操心,係令我更對國際學校投信心一票。所以,你唔需要擔心,基本上佢地係有一套方法去教識小朋友。

little-pig-pig 發表於 17-6-8 20:38
...

我自己會六七歲先教他背乘數表

aidan08 發表於 17-6-10 00:56
呢樣嘢我可以答你。我以前都好似你咁擔心過呢個問題,因為我仔講中文好麻麻,我都好擔心唔知點教佢乘數,因 ...

你小兒的課程是IBPYP嗎?

引用:想請問各位前輩,國際學校的學生會背乘數表

原帖由 little-pig-pig 於 17-06-08 發表
...
有英文版嘅乘數表歌!

N年前,我係中環某書店買過一隻VCD,係英文乘數表歌!

我估上YouTube,可以搵到times table song,唔駛用錢買!

回覆樓主:

正正因為個仔讀國際學校, 少背誦, 我才堅持要佢背九因歌。九因歌, 跟學校的教法係冇衝突。

dumbochoco 發表於 17-6-10 11:50
你小兒的課程是IBPYP嗎?
係。我仔讀ESF。

ESF小學每間其實都有好多唔同的地方,我仔讀的係好注重數學,校長係本身主修數學。佢哋教數嘅進度比我想像中快,因為以前都有種感覺,或者聽人講國際學校教數比LS慢同淺好多,但我比較我朋友同齡而讀LS的小朋友,我仔學的數學進度無慢,有時仲快過佢哋。而且佢學校教數係好有系統,我自己係local school出身,有時我見我仔攞返屋企做嘅嘢,我都唔係好明白點解要咁做,例如佢哋會不斷咁練某十個練習,每個有30題嘅數,逢一、三、五都有test,開始時係要3分鐘內完成,當佢完成唔到或有錯係無得pass嗰個level,如果啱晒及在3分鐘內完成,就會進級要在1分鐘內完成。

後來我發覺佢哋係要佢哋熟練咁D pattern,要佢哋一睇就知個答案同點做。教乘數佢哋用嘅方法係先教concept,然後不停咁做,做到熟為止。

不過,我仔本身對數學係有興趣,加上佢係比較有數學sense嘅一類小朋友。有其他家長都會同我講,佢哋嘅小朋友乘數都仲係慢,唔能夠一問就即刻講到答案,多數係女仔。所以,我諗點教都會有D人係吸收得好D,有D人會慢D。如果學校教嘅方法自己嘅小朋友吸引唔到,就要諗吓其他方法。我仔係比較好彩,學校嗰套佢好吸收到。

birdbird 發表於 17-6-10 15:02
正正因為個仔讀國際學校, 少背誦, 我才堅持要佢背九因歌。九因歌, 跟學校的教法係冇衝突。
...
其實在我角度唔係有無衝突,而係背乘數表其實係一件都幾花時間同心機嘅事。我當時唔知有英文版本,而我仔一向中文好麻麻,對佢嚟講背乘數表好難,唔順口。後來佢喺學校基本上好快就學識,過程完全無背過,對佢嚟講係好輕鬆,喺學校我諗佢係不停要做。到我見佢攞D練習返屋企做時,佢已經識晒。所以係無背嘅需要,而唔係有無衝突嘅問題,反正都只係想佢學識乘數罷了。

當然,學校嘅教法吸唔吸收到都因人而異。

little-pig-pig 發表於 17-6-8 22:12
我仔讀IBPYP。學乘數係完全無喺屋企教過佢,無背過任何乘數表的。

反而我覺得local school就真係喺屋企家長教背乘數表,完全唔係學校教。

aidan08 發表於 17-6-10 18:04
係。我仔讀ESF。

ESF小學每間其實都有好多唔同的地方,我仔讀的係好注重數學,校長係本身主修數學。佢哋教 ...

我個女學挍都係喎!

用 YouTube times table song 敎,由 2 3,5, 10 倍數分開敎

之後個個星期 assessment ,pass 到就 升 level. Multiplication and division inverse 一齊做,小朋友當玩遊戲好開心

回覆:乘數表

我仔學校都係行IBPYP!

唔記得由Year 1 還是 Year 2開始,數學老師叫d學生,返屋企上網做數學功課,例如上sumdog 或者 mathletics!

我見mathletics 裏面都有 times tables songs,我仔低年級有時會播d 歌俾自己聽當溫習!

我記得老師係每星期俾學生嘅Home learning list 裏面都有提到times tables songs!

當然每位小朋友不一樣,要唔要記乘數表,視乎個別小朋友學習模式!

‹ 上一主題|下一主題