用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
樓主: R.Monique
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

請問各位, 如果讀一間很多香港人的國際學校, 在學校不准說廣東話, 老師全是NET. 英文能native嗎?

bbgoolooo 發表於 17-6-30 15:26
請問各位, 如果讀一間很多香港人的國際學校, 在學校不准說廣東話, 老師全是NET. 英文能native嗎?
...

我認為係可以的。我到過一間90%中國or 香港人的國際學校(沙田小學),外藉老師comment 一般小二之後,學生已是native 程度

貝珠 發表於 17-7-4 12:50
我認為係可以的。我到過一間90%中國or 香港人的國際學校(沙田小學),外藉老師comment 一般小二之後,學生 ...
請問個外藉老師係該校任教嗎?
(我估DR美容個醫生都話CIK安全有效?)

qpalzm 發表於 17-7-4 14:40
請問個外藉老師係該校任教嗎?
(我估DR美容個醫生都話CIK安全有效?)

個外籍老師係在該校任教的,以佢自己認為native 的standard . 每個人對native 的definition 也不同,但老師咁有信心,做家長我不會challenge

回覆樓主:

我子女讀SMC, 其實大部分同學的英語發音也不錯,有部分更是native程度。我個女出去參加一些全港性的比賽,D人都会以為佢係讀國際學校。英文好的好處係DSE讀少一科, 佢地中三已經做緊DSE較淺那份卷, 对佢地来講只是普普通通的練習。當然,要攞5*或5**,就要特別操卷和操考試技巧了,而唔係英文講得好就得。。

回覆:令小朋友近似native English speaker

小女語言天份不錯,在家說母語,曾試讀IS 和有net 的Local 幼稚園,溝通無問題,但本身性格問題比較喜歡local 傳統學校,而我們也要求中文起碼有高小至初中程度,惟有選本地學校;
如小學上英小,初中出國去boarding school浸淫, 我明白native不太可能(我亦不覺得太需要)只求流利英語和融入文化已很好了,容易做到嗎嗎?year 9如何?

宮二 發表於 17-7-13 00:47
小女語言天份不錯,在家說母語,曾試讀IS 和有net 的Local 幼稚園,溝通無問題,但本身性格問題比較喜歡loc ...
我係過來人,要融入當地文化可能比英文native更困難。
我中學同學中,最後真正融入當地文化的唔夠20%。

係小朋友角度諗下,去到默生地方,當地同學又未必受你玩,咁吸引去返同一文化,同一背景的同學度都正常。就算少香港人學校,好多時都會走返到亞洲人同學度。

初中後要融入當地文化同英文native已經唔係學術問題,而係生活取態問題。呢D根本家長無法控制。

回覆 Covenant2017 的帖子

但都起碼要去到高小英文先有呢個質素.但中文可能未必到 native speaker

回覆 宮二 的帖子

英文流利比融入真係難好多,我依家係英國升英文及語言學 Year 2,因為冇亞洲人,一定被迫講英文,語言學其中一個 module 嘅課堂係以 RP(BBC English) 為本嘅 IPA 「傳譯」一段文字。依家「浸」得多,講野似British,戒左大部份美國同廣東話口音。同班外國人上網打機,人地估我邊個國家,佢地第一次講英國,到好後先講香港。我幼兒園到小學都係中文讀書添,小學個 NET 我一個星期都唔知見唔見到佢。:)
英文流利嘅香港同學真係好多,係香港讀書都可以流利。不過又有幾多個係擺脫香港影子,完全融入英國人圈子?我就話冇辦法,讀得呢科就要預左日日講英語,好多香港學生都係讀 Business、Law、Engineering,周圍都係內地人同香港人,基本上如果冇 Presentation 的話,上堂同落堂講普通話可能仲多過英語。冇辦法,始終係同一個背景同文化。有幾多學生可以好似我咁,戒中餐,日日食意粉,完全唔同香港人埋堆?就算係咁,外國人都未必畀你埋堆,埋堆之後,佢地嘅話題活動你又參與到幾多呢?例如早排講 Tory、Labour、NHS、Decrease of Education Budget,呢 d 我都要日日睇新聞,睇翻歷年英國大事,我先可以叫做參與到少少。

宮二 發表於 17-7-13 00:47
小女語言天份不錯,在家說母語,曾試讀IS 和有net 的Local 幼稚園,溝通無問題,但本身性格問題比較喜歡loc ...

如果講緊女津小那間英小,就算到高小的中文可能也不夠好,因為佢DSE成績尤其中文跟其他傳統名校比都掙少少,如果係想索性讀中小。(fans請勿插)
識很多初中/yr 9去外國讀boarding回來的,叫做吾怕講英文頗流利,但和外地住開仍差一截,而且就算去到都多數和自己人(香港/亞洲)玩多。

Fish777 發表於 17-7-22 07:56

我看人人不同,我當年少和中國/香港人玩。唔啱key。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

honeybutterfly 發表於 17-7-25 14:44
我識一個小朋友4歲開始讀國際學校, 佢英文流利但系絕對有口音, 始終都系廣東話系母語。 ...

我看一個個人,識一些大過4歲才入lS,好快已 native accent.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

honeybutterfly 發表於 17-7-25 14:44
我識一個小朋友4歲開始讀國際學校, 佢英文流利但系絕對有口音, 始終都系廣東話系母語。 ...

可能屋企講得太多港式英語,所以最好屋企講番母語,留番學校學英語

shadeslayer 發表於 17-7-25 19:44
我看人人不同,我當年少和中國/香港人玩。唔啱key。

對,也看本身性格。
但一般香港傳統學校大的,比較拘謹,化妝查指甲短裙也視為犯校規,要融合也不太易。

964000 發表於 17-7-26 08:43

可能屋企講得太多港式英語,所以最好屋企講番母語,留番學校 ...

有個朋友老公是美國人,女孩讀IS, 初小時一口廣東話口音英語,可能都7、8歲,初時都奇怪,可能母親照顧多。不過幾年後就完全变了native英語,無廣東話acent,因為學校,朋友,媒體的資訊影響力比較大。

964000 發表於 17-7-26 08:46

對,也看本身性格。

阿女讀了幾年傳統中文小學,轉lS的第一個 term, 一些家長因為她口語很好,又同同學玩得好埋,以為她是其他lS轉來的。

所以我說過,小女似乎係天生適合讀lS的人,我回想她在非常傳統的小學幾年,老師家長雙管齊下,試圖令她「聽話順從」一點,原來是夾硬改變她性格,她的生活一定不好過。。。。

shadeslayer 發表於 17-7-26 12:47

阿女讀了幾年傳統中文小學,轉lS的第一個 term, 一些家 ...

令我想起生在男兒身,但內心是女人的痛苦,哈哈sorry扯遠咗

964000 發表於 17-7-26 08:43

可能屋企講得太多港式英語,所以最好屋企講番母語,留番學校 ...

我女(4yr old , IS)就係被我們的港式口音薰陶,冇法,我們會伴讀英文書,雖然平常係大部分時間説廣東話,所以阿女流利英文,但有港式口音。佢同學係內地人,全家冇人講英文,冇英文書,只靠外補及學校,一口流利外國口音英語
‹ 上一主題|下一主題