用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
樓主: R.Monique
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-6-11 23:18
delay 唔一定係中譯英,Chris Patren, Obama 也好 delay。  都係嗰句,考第二語言DSE生跟本就唔應該以 nat ...

Delay 可以係抑揚頓挫嘅演說技巧,停頓位用來強化重點,好似Chris Patten 咁。
https://youtu.be/bjLF21qprs4

但若你留心睇條YouTube 片,麥明詩停頓位絕不是用來強化重點。再者,麥的中文訪問亦沒有delay,若是演說技巧如Chris Patten 的,為什麼麥的中文訪問又沒有delay?
https://youtu.be/cNma9uZ4sZ4

samsam123321 發表於 17-6-11 23:33
肯定係local school 學生的top 1 %

Local school top 1% 唔代表英文係或近似native, 對嗎?

Activehealth 發表於 17-6-12 00:07

眼神不堅定,多數諗緊野,同意,但不一定係中譯英。 不過麥小姐要中譯英也不出奇。I just give her the benefit of doubt.

話時話,唔好以為個個 native 也好似 Chris Patten 咁先得架。

拿local school top 1%學生的英文和母語係英文的人比較,係唔公平,始終係第二語言咁學,當事人投入的時間和精神都唔一樣。只係樓主咁問,至會有咁嘅回應。

Jane1983 發表於 17-6-12 07:29
拿local school top 1%學生的英文和母語係英文的人比較,係唔公平,始終係第二語言咁學,當事人投入的時間 ...

其實真的吾需要比,等如拿IS vs local school的中文讀寫能力來比較,也一定無得比,始終大家花了時間在不同的地方。

回覆 964000 的帖子

每一個小朋友都唔同,每一個家庭亦唔同,睇家長投放乜嘢資源,比到乜嘢配套小朋友發展。local school的課程、師資,目標亦唔係要教出英文口語如母語的人材。
認識讀本地小學的小朋友,確有英文講得近native的,但大部份係有類近native speaker的父或母發功,唔同情況。

R.Monique 發表於 17-6-8 16:48
自己同老公都不是native English speaker, 但响屋企會同小朋友講英文, 而現在囡囡1.5歳已可用英文說3-4個字 ...

如果本身唔係native English speaker,  絕對唔建議用英文同細路仔講嘢 ,因為會將自己嘅語言毛病 教曬畀細路

R.Monique 發表於 17-6-9 17:16
我知道自己係貪心, 但現在社會競爭那麼大, 唔具備二文三語又怕小朋友冇競爭力, 而她細個, 在日常返學/PLAYG ...

train up已經係中式英文.....

Caduceus 發表於 17-6-12 14:20
如果本身唔係native English speaker,  絕對唔建議用英文同細路仔講嘢 ,因為會將自己嘅語言毛病 教曬畀細 ...

非常同意,最少有一個家長用熟悉的母語和小朋友溝通

樓主,假如你的目標係要入國際學校,而家長本身又不是native English speaker , 其實很多家庭都是這樣。那麼,從N班,或k1 開始,就以入IS 為目標,選一些入學門檻不太高的IS, 你另一post 的Gsis 應該對家長要求比較高。我覺得如果你英文不夠好,vocab 不足,也表達不了情感,其實會大大影響小孩認知。我其實也是這種家庭,我也是把英文交給playgroup , nursery , 興趣班,private NET . 你現在要找全英學校,全英playgroup , 反而自己同小朋友講返母語。

貝珠 發表於 17-6-12 19:06
樓主,假如你的目標係要入國際學校,而家長本身又不是native English speaker , 其實很多家庭都是這樣。那 ...

可否分享吓你的經驗(小朋友讀那一間),因自己雖然是兩個小孩的媽媽,但始終是新手,未經歷過怎樣為小朋友選學校,而身邊朋友的小孩入IS, 已是N年前的事, 那時候IS較易入呢.

樓主, 其實如果你家有一個人經常同小朋友講英文, 佢一定OK.

jenntang 發表於 17-6-13 10:59
樓主, 其實如果你家有一個人經常同小朋友講英文, 佢一定OK.

希望ok, 但自己睇EK, 好多媽咪都話IS難入, 新手媽咪好緊張, 想預早諗定有什麼給小朋友做「外援」,尤其是我給大的報了間心儀的本地N班(今年12月滿2歲才插班,諗住N班不求學術,給小朋友返學學群體生話,與其他小朋友溝通,練好母語廣東話,又有2日NET, 2日普通話,聽講老師好有愛心,其實係好滿意。

但最近開始Plan幫2個小朋友報名IS, 見到其中要求要小朋友貼近native English speaker (其實我都唔知4歲native English speaking 的小朋友會懂講什麼,流(emoji)到什麼程度),故便開始諗是否要另外給小朋友上額外的playgroup,我大的那個才歲半,已開始懂說3-4個字的英文sentence, 現階段是滿意,但就是怕返N後,會否太多人說廣東話,她會不進則退,所以想另報playgroup, 但playgroup有太多free play time, 我有質疑到底聽到多少及學到多少,現在她也返緊playgroup, 1星期三天英文及廣東話,我偶然也會聽她說一些屋企不曾講的字,又似乎返playgroup 是有用. 現在正收集大家意見,再諗諗應否讀一年本地N班,之後幫阿囡轉讀第2間全英/英普讀K1。

回覆 Covenant2017 的帖子

我自己本身同阿女講英文, 老公同阿女講中文.  佢地細細個就睇Dora, 自問佢地D英文OK喎!

Covenant2017 發表於 17-6-13 12:13
當然不是啦,例如,如果只有家的菲傭經常同小朋友講英文,我估就唔OK啦 ...

若小朋友肯跟姐姐講英文,我覺得也不是壞事,但最幣我囡係唔跟姐姐(而我又好鈡意經常性跟阿囡玩,故基本上我姐姐除了湊我囡返playgroup,平日同我囡是零溝通)

R.Monique 發表於 17-6-11 00:32
返Tutor Time playgroup,45分鐘英文,以你經驗,小朋友有冇跟學到native英文, 請問你小朋友由幾歲返?返 ...
我小朋友都係TT 番呀!我覺得自從上年轉左去TT之後,佢明顯學快左好多,同埋pick up到native English! 之前帶佢去 cheesecake factory 食野,waitress姐姐都讚佢講得流利,我超開心!總算比$上堂比得有價值

‹ 上一主題|下一主題