用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
樓主: R.Monique
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

R.Monique 發表於 17-6-9 17:00
多謝大家的回應先, 奇實我想小朋友考國際學校, 但看到報明文件上面寫住小朋友的英文要係NATIVE程度.

其實 ...

我囝仔之前讀過Tutor Time, 純正外國人說英文,真的不錯呢!

R.Monique 發表於 17-6-9 18:04
香港口意唔失禮, 我都唔介意口音.但native涉及的不只是口音, 而是怎樣回答及用字. ...
呢方面,我覺得可以請net同呀女玩,參加外國人為主的playgroup同課外活動,睇多d外國卡通片
日常用語、回應涉及語境,你只能盡量為呀女創造一個好的英文語境

要睇樓主對近似native條綫係邊,聽過麥明詩的英文訪問,其實亦未必達到你上述的要求,咁可能國際學校會比較適合。

......

Moonlight819 發表於 17-6-9 23:00
我囝仔之前讀過Tutor Time, 純正外國人說英文,真的不錯呢!

返Tutor Time playgroup,45分鐘英文,以你經驗,小朋友有冇跟學到native英文, 請問你小朋友由幾歲返?返到幾時停?每個星期返幾多堂?playgroup內全部香港小朋友?還是有個別外國的?

R.Monique 發表於 17-6-11 00:32
返Tutor Time playgroup,45分鐘英文,以你經驗,小朋友有冇跟學到native英文, 請問你小朋友由幾歲返?返 ...

其實每堂分別約20分鐘英文,20分鐘普通話,中間有約20分鐘活動及茶點,我囝仔由九個月開始上,上到讀n班停,一星期只上一次。

Moonlight819 發表於 17-6-11 00:37
其實每堂分別約20分鐘英文,20分鐘普通話,中間有約20分鐘活動及茶點,我囝仔由九個月開始上,上到讀n班停 ...

有用?阿囝返到屋企有冇跟你說你們在家沒教過/講過的英文?

hume 發表於 17-6-9 21:23
國際學校大把大陸人,邊學到native

近屯門那間國際學校的大陸人學生英文都native,不過唔知系未入學前已native定學校環境另他們native

R.Monique 發表於 17-6-9 18:04
香港口意唔失禮, 我都唔介意口音.但native涉及的不只是口音, 而是怎樣回答及用字. ...

非常同意,學口音首先學好發音,多聽,肯練,都會學到,但用語和怎樣回答這些一定要每日沉浸在那種語境才學到

有朋友在香港嚴格女校讀了13年,學得一口漂亮的英國口音,後來到澳洲升學,有人讚她口音好British,但她發覺自己只是學到口音,要流利用字和怎樣應對,她仍要思考一番,並不是自然反應,這是否native程度?

所以我覺得學校要求這樣小的小朋友有native英文,似乎係小朋友能否如native般應用,口音可以是英國,美國東西岸中部夏威夷,加拿大東西岸,澳洲,紐西蘭,甚至南非都有,好多口音,學校好難要求哪種口音才會收,但應用同小朋友玩下就知

應用是每天浸出來,不是一星期幾堂net,上堂可改善發音是真的

Jane1983 發表於 17-6-10 11:18
要睇樓主對近似native條綫係邊,聽過麥明詩的英文訪問,其實亦未必達到你上述的要求,咁可能國際學校會比較 ...

有些人批評麥講得慢,其實我唔覺有問題。Obama 仲慢,但佢係歷任其中一個最好的 public speaker. Chris Patten 也好慢,但字字鏗鏘。

更加唔使講 D Trump, 成個小學雞咁。

唔一定要機關槍甘先啱!

麥的口音已比較近英式多過港式。

回覆 shadeslayer 的帖子

https://youtu.be/WFFr6CqSQTc

唔關快慢事,單計講,唔計有無內涵,佢口英文和反應,唔及讀IS但寫唔掂的幾個藝員和歌星。

R.Monique 發表於 17-6-8 16:48
自己同老公都不是native English speaker, 但响屋企會同小朋友講英文, 而現在囡囡1.5歳已可用英文說3-4個字 ...

如果真是很native, 相信要讀「全英」國際學校先可以。但如果不會考慮全英IS,其實Victoria, 弘立,蔡継有這類中英並重的學校的英文也不錯。至於local school, 就算神校,都和native的相差很遠。我朋友讀的IS都有不少神校插班,他們的口語英文是溝通到,但完全不是那回事,笑話又吾識笑。
反而我見讀IS很多小朋友,口語中英文都可以達至native level。

.......

Jane1983 發表於 17-6-11 16:01

https://youtu.be/WFFr6CqSQTc

比起有質數的lS學生,當然有不足,但在一個考DSE的本地中學生計,唔覺得係反應慢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

係,所以睇每個人的要求係邊。

shadeslayer 發表於 17-6-11 20:59
比起有質數的lS學生,當然有不足,但在一個考DSE的本地中學生計,唔覺得係反應慢。
...

麥明詩英文完全係Chinglish, 因為腦內要中譯英才講,所以會有delay。唔係口音問題,係用字表達、grammar 文法問題,native English speaker 完全唔會咁講野。

第一次睇去佢做全英語訪問, I thought that she would have done better,可能佢寫會好過講。

睇完佢條YouTube 片再睇Grace Chan 陳凱琳YouTube 訪問,就知麥明詩Chinglish vs 陳凱琳 native English 嘅分别。
Grace Chan https://youtu.be/Oqe5oFH7oIc

阿仔讀香港國際學校,好多學生都可以native 英語+ native 廣東話+ 流利普通話(無港式口音),識睇寫中文,完全唔係問題。

Activehealth 發表於 17-6-11 22:39

delay 唔一定係中譯英,Chris Patren, Obama 也好 delay。  都係嗰句,考第二語言DSE生跟本就唔應該以 native speaker 比較。 香港大的學生來說麥己不錯。相信好過好多高官。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

......

R.Monique 發表於 17-6-11 00:39
有用?阿囝返到屋企有冇跟你說你們在家沒教過/講過的英文?

因我囝仔只是一星期上一堂,不能說有沒有用;我由他一出世便跟他用英文溝通(我的英文不算native),之後他也順利考到ESF kindy。
‹ 上一主題|下一主題