用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 想問下劍橋PET
樓主: cherrieshum
go

想問下劍橋PET

cherrieshum 發表於 17-6-11 11:39
想問問PET or FCE對升中有幫助嗎?
多一張證書而已,不必多花時間準備,順便考埋。考的好就寫入CV,天枰上多一條稻草都好。考的不好就當沒有考過。
cambridge網上有sample paper, 可以俾小朋友試一試,適合哪一個程度。

朋友的孩子小四考PET, 我的孩子小五主動要求考PET, 買past paper 做練習便可以。不用太緊張。

jen1216 發表於 17-6-22 22:29
朋友的孩子小四考PET, 我的孩子小五主動要求考PET, 買past paper 做練習便可以。不用太緊張。 ...

請問除了past paper, 還有text book 嗎?

dearmm 發表於 17-7-12 02:37
請問除了past paper, 還有text book 嗎?

在以下網頁可見官方準備資料(包括免費材料及收費課本):

http://www.cambridgeenglish.org/exams/preliminary-for-schools/preparation/

回覆樓主

謝謝

cherrieshum 發表於 17-6-10 21:39
可試下PET,KET與flyers只是差距少少。

考完Flyer 上Pet?

lui 發表於 17-7-16 16:51
考完Flyer 上Pet?

Yes

回覆 ouiwa 的帖子

王家爸爸 發表於 17-6-11 16:18
其實呢啲FCE之類既證書,對升中無嘜幫助,除非兩名學生排名幾乎一樣,否則學校唔多睇。
所以我一直都建議, ...

如果小四考左佢,小五小六時可以填埋小四的cert 嗎?還是應該等到小五時先考?

Ocean419 發表於 17-7-19 09:11
如果小四考左佢,小五小六時可以填埋小四的cert 嗎?還是應該等到小五時先考?
...
如果小四考咗FCE,小五、小六可以試下CAE,如果CAE成績好,就只填CAE既成績;如果CAE成績一般,就填返FCE既成績。

I am curious to know any real example of children who has got Meritor above in CAE P5/P6? thx

王家爸爸 發表於 17-7-19 10:05
如果小四考咗FCE,小五、小六可以試下CAE,如果CAE成績好,就只填CAE既成績;如果CAE成績一般,就填返FCE既 ...

咁其他cert例如樂器考級,目標係考埋8級先報直資,如果小四考左,小五小六打算專心考程分試不考級,填表時一樣可以用小四張cert嗎?

Ocean419 發表於 17-7-19 21:38
咁其他cert例如樂器考級,目標係考埋8級先報直資,如果小四考左,小五小六打算專心考程分試不考級,填表時 ...
如果小四已經考到8級管樂類樂器,我一定會填。

我女P4考PET得MERIT,P5考FCE只得160/190。
BREAKDOWN係︰
READING 144/190
USE OF ENGLISH 162/190
WRITING 140/190
LISTENING 171/190
SPEAKING 183/190

我地冇上過堂,冇做過PASSPAPER,見學校係其中一個考場好方便,咁佢就話要同同學一齊玩下。我都覺得對考中學冇乜幫助,因為係面試時,佢已發揮左佢SPEAKING既水平,唔洗睇CERT都知。

silvia_ng 發表於 17-7-20 10:40
我女P4考PET得MERIT,P5考FCE只得160/190。
BREAKDOWN係︰
READING 144/190
最緊要孩子有自信心。