用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 整體發展遲緩----開心 sharing
go

[其他] 整體發展遲緩----開心 sharing

在 BK 失蹤咗 3 年了,呢 3 年裏面四處找方法幫仔,什麼針灸,正骨,中醫西醫,臚底骨,精油,訓練,講得出嘅治療…………都差不多全部試過。如果還記得我的媽媽都應該知道。

今年 3 月,仔一次大病入院,無想過竟然會帶來轉機,這兩個多月進步了好多好多,不論學校老師,治療師,上門導師都讚,真的很感恩遇上幫助我的人。

helen_kam613 發表於 17-6-8 06:47
在 BK 失蹤咗 3 年了,呢 3 年裏面四處找方法幫仔,什麼針灸,正骨,中醫西醫,臚底骨,精油,訓練,講得出 ...

咩大病呀?病完就進步咁好嘅?

可唔可以Share多D?

我都想知呀

我仔之前食過 3 年癲癇藥,身體差得好緊要,大小肌口肌都唔掂,整體發展遲緩,一直返緊 S 位,以個個月都病,唔係發燒,傷風就係咳,食藥食到我都人都癲,每次還一定要食抗生素先掂,近呢一年仲要係每次食兩種抗生素,好慘。市面上嗰排興什麼菌佢總有份中,什麼甲型流感,手足口……全部都中過哂。三月時又發燒,醫生又係咁照舊開藥比佢,當然又係連兩種抗生素啦,但今次都唔掂,退唔到燒,即送入醫院,check 哂後發現佢連中 3 種菌,有一種仲要話係通常只發現在老人家身上。天啊!所以口服抗生素都唔掂,要用打針抗生素5日然後再食口服7日,好慘

樓主小孩幾大?
聽到成日病都鄧佢辛苦.
可再SHARE 之後小孩點樣大病後有大既進步 ?

回覆樓主:

樓主,跟住又點呀?

Sorry 呀!今日終於可以上番嚟喇,上次之後唔知點解完全登錄唔到,結果要揾管理員檢查修理。

回覆 大b豬 的帖子

快 6 歲了

續講番先……跟住即使用針藥抗生素都唔掂,雖無再成差不多 40 度高燒,但仍然維持响 38 度幾,醫生都無計,只繼續再比番口服抗生素,因為針藥的不能再打,然後話要繼續留院等完全退燒。嗰吓子真係好無奈,都唔知可以點……

回覆樓主:

push

救命, 唔知點解用手機打完一大輪嘢無法 SEND 出, 而家要用電腦再打過

仔入院期間, 我一直有响啲媽媽 whatsapp gp 度訴苦, 跟住有個媽媽話我知佢囡囡以往也是這樣, 全靠食了 supplements, 所以兩年都無病過.  但其實大家都知我一直都有比, 什麼基本的魚油, 益生菌, 維他命....真係好多, 連出哂名嘅精油都用埋, 但咪又係咁個個月病.  個媽媽叫我相佢試吓, 唉, 嗰刻响醫院, 真係好無奈又無助, 所以只係諗是旦啦都要試啦, 而且見隻牌子都有好耐歷史, 都安全嘅.  於是佢就介紹咗佢個sales比我, 個sales又好好, 即晚成 9 點鐘都送嚟醫院比我, 當然我就即晚比仔食啦.  點知驚訝地第二朝真係退咗燒, 無再番燒, 連醫生都覺得神奇, 之後叫我哋留多一晚, 確定無再番燒便可以出院, 當然就係咁就順利出院啦.
之後我就全部轉哂比仔食佢嘅 supplements, 一來真係在我仔身上好 work, 二來仲平過我一直買開嗰啲, so far 呢 3 個多月真係一粒西藥都無食過, 感恩.

最令我驚訝係, 竟然仔在呢幾個月內在各方面(大肌, 小肌, 口肌, 認知, 眼神.....)都有明顯進步, 連學校老師, 上門導師, 都大讚.
所以我終於明白到點解一直以來啲中醫同針灸醫師都話只要搞好身體, 進步就會來.  可惜佢哋一直都幫唔到我仔搞好.

不過千祈唔好問我用邊隻牌子, 無謂比人以為我响度推銷, 實在我都只是個用家.
我發帖原因只係想分享吓同埋同大家講, 想小朋友進步, 真的要從內在開始, 不是單單做什麼什麼訓練就得, 呢幾年我仔都上唔少, 但真係吸收唔到, 個腦未開, 身體未 ready.
我好感恩這次幫我嘅媽媽同個 sales, 幫我丑轉了仔情況, 否則還是在海中浮浮吓, 都唔知等到幾時才有光明

這個網頁真係好奇怪, 每打完一個回覆, 要登出再登入, 先可以再發下一個回覆, 真怪.

helen_kam613 發表於 17-7-11 10:29
不過千祈唔好問我用邊隻牌子, 無謂比人以為我响度推銷, 實在我都只是個用家.
我發帖原因只係想分享吓同埋同 ...

可以pm我食左咩維他命嗎?thanks

版主

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員

helen_kam613 發表於 17-7-11 10:29
我發帖原因只係想分享吓同埋同 ...

可否告知

回覆 helen_kam613 的帖子

可否介紹?