用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子) ...
樓主: crabooo
go

醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子)  

wan628 發表於 17-7-6 16:57
自閉係有"踩界"例子,因為目前評估方式只係靠行為推斷,當然結果亦視乎當日小朋友狀態,所謂"踩界"就係唔係 ...

以我所知, 冇自閉症治療師呢科讀, 你應該是特殊幼兒老師再讀過一些ABA 同RDI 課程而已, 不用如此標榜自己好識治療自閉症吧!

Bridgetdarcy 發表於 17-7-9 17:20
以我所知, 冇自閉症治療師呢科讀, 你應該是特殊幼兒老師再讀過一些ABA 同RDI 課程而已, 不用如此標榜自己 ...
當然係冇一科叫「自閉症治療」,令你誤會我曬命或者呃人,唔好意思,但我的確係同做相關工作。盲目信名定係睇知識再審視,你自己諗。
我唔係特殊幼兒導師,我亦冇標榜自己好識自閉症,只係講出事實,任何對呢科有啲認識嘅人都講得出。多謝你睇過我啲post,我都只係講啲自己識嘅野出黎分享下,同大部份呢個版嘅人一樣。

wan628 發表於 17-7-9 22:22
當然係冇一科叫「自閉症治療」,令你誤會我曬命或者呃人,唔好意思,但我的確係同做相關工作。盲目信名定係 ...

唔好意思, 我只係唔想有家長誤會有呢種治療師既存在, 因為如果你是PT, OT 或ST可以直接講, 你話自己係自閉症治療師好易令人誤會你想有家長找你去治療佢地既小朋友姐。

Bridgetdarcy 發表於 17-7-9 22:32
唔好意思, 我只係唔想有家長誤會有呢種治療師既存在, 因為如果你是PT, OT 或ST可以直接講, 你話自己係自閉 ...
我相信你見到我冇sell過任何野,只係列舉出我識嘅野,希望大家知多啲,我亦真係夠case冇時間再收新客。多謝你嘅好意。

crabooo 發表於 17-6-12 14:42
今日好忙, 我簡單回應家長D疑問.

BB出左世之後, 其實無論所有野都唔會令佢由無自閉變到有閉. 後天係唔會令 ...

Following

shuna 發表於 17-6-10 08:15
我覺得與其期望醫生評錯, 不如做好訓練改善小朋友能力, 我好肯定只有訓練才能令小朋友進步, 自閉症既人望 ...

是, 你所指的空洞是好像focus 錯左, 唔知望左去邊。我個仔就是了。

wan628 發表於 17-7-6 16:57
自閉係有"踩界"例子,因為目前評估方式只係靠行為推斷,當然結果亦視乎當日小朋友狀態,所謂"踩界"就係唔係 ...

自閉症治療師?
又一個咩名堂?又係果d自然療法既自稱"doctor"?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-7-15 15:50
自閉症治療師?
又一個咩名堂?又係果d自然療法既自稱"doctor"?

坊間太多不同治療師……所以我都係prefer臨床心理學家跟case, 起碼專業資格有認受性。

wan628 發表於 17-7-9 22:22
當然係冇一科叫「自閉症治療」,令你誤會我曬命或者呃人,唔好意思,但我的確係同做相關工作。盲目信名定係 ...

自閉症治療師竟然話對自閉症唔係好識?
即係英文科老師講唔出一口流利英語?
阿治療師,你既中文有無問題?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-7-19 00:53
自閉症治療師竟然話對自閉症唔係好識?
即係英文科老師講唔出一口流利英語?
阿治療師,你既中文有無問題 ...
多謝你嘅回應,令到我都要追返post睇下我有冇講錯啲乜野。你想點諗就點諗啦。呢個版有真心分享、打手、招搖撞騙、真心求助嘅人,至於大家講嘅野,用下腦,適合嘅咪聽,唔適合嘅咪唔聽囉。出去聽咁多醫生專家講座都要自己過濾資訊邊啲最適合自己小朋友啦。我喺呢個post就只係提供左ABA同RDI作為兩種可行方法嘅資訊,其他時間就係同你地拗究竟我真正身份係咩人,做咩呢而家?你懷疑我有問題咪申請封我account囉...

Follow

Follow

回覆樓主:

推番上嚟

樓主點解講講下冇咗下文, 點樣令一個被評為自閉的孩子變正常. 我覺得如真係唔係自閉的. 只要用過特別訓練去改善或改正一些自閉症行為, 都唔可以話之前醫生斷錯症. 因正常小朋友係唔需要咁做. 而樓主可以訓練到擺脫了這些特徵, 真是可喜可賀. 所以懇請樓主簡單講出做過什麼訓練, 可以令小朋友有大幅改善的方法給我們這群擾心的家長知道.
補充一句, 有很多長大後唔去做嘢唔去社交的穩閉人士才是後天. 以前香港確實沒有咁多人有. 再者自閉是天生的, 我覺得沒有後天這回事.  而電子產品是雙刃刀, 唔好好使用同毒品差不多. 試問現在已有幾多人中毒呢?

回覆樓主:

push 推番上嚟先

回覆樓主:

push