用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 請教用家,希望知道真相
go

請教用家,希望知道真相

雖然小朋友距離升小一仲有段距離,而本身我自己心儀天主教女校。原本睇中kt校舍較大,但校長最近成日見報,其實事實係點呢?追過舊post意見都幾兩極化,老師係咪真係唔教小朋友求其比功課架?校長真係好似報導所講覺得自己高高在上?又真係叫廿分家長唔洗聽簡介會趕人走?
我女得廿分,原打算鋪路呢間架。想聽多啲真實情況

回覆 ayi121 的帖子

我都好想知。

咁仲有九龍城聖家,可以試下。

回覆樓主:

功課:學校下午有功課時間,每日7至8樣左右,包改正,當日無課外活動,或去特別室,都可以做到大半功課。默書:差不多每星期都中,英默或 quiz。

ayi121 發表於 17-6-6 21:53
雖然小朋友距離升小一仲有段距離,而本身我自己心儀天主教女校。原本睇中kt校舍較大,但校長最近成日見報, ...

小女讀了一年,所遇的老師都很好,她們會用貼紙禮物等鼓勵同學做得更好!我認為一間對學術有要求的學校難免功課和默書會較多。讀得適應與否,真的很視乎家長看法和小朋友的性格和習慣。

mayyylai    發表於 17-6-20 11:55

回覆樓主:

謝謝大家,我諗我明白了

回覆樓主

我唔信嘉諾撒d學校咁差,係咪叩門期間有人想black mouth 間學校就唔知啦!

TwinWong    發表於 17-6-15 00:02

回覆:ayi121 的帖子

女兒二年班。
學校安排很好,每天也有做功課時段;課外活動亦是在時間表內,假期沒有用作補課(小六暑假會有,幫學生預備中一入學試),暫時未見有TSA操練。聽聞升上高小後會忙些,未知。
沒有教淺考深,暫時女兒遇到的老師都教得不錯,只是中文深少少,各科都沒有教快。

睇左呢條片,決定放棄http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170614/56825542

回覆樓主

其實我女讀緊第六年,唔覺得有大問題,辛唔辛苦都係睇下家長有冇願意付出時間,去配合學校/課程嘅要求。
TSA對學校嚟講真係冇特別操練,因為學校課程已經足夠應付。

醒目開學勳章

tcp515 發表於 17-6-15 11:44
睇左呢條片,決定放棄http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170614/56825542

毒果你都信?你去自由廣場䏲下真相

醒目開學勳章

回覆樓主

佢叫要監考嘅老師先上去,其他嘅自願留喺度。校長叫佢地最緊要照顧好我哋嘅小朋友,小朋友係我哋最大嘅財產. 呢度佢會處理!
呢段說話係在場的某位亞媽親耳聽到如果係D訪問之類大家都會覺得好假,但果時果刻校長可以講呢番說話,令到我地晤少家長越來越欣賞佢

醒目開學勳章

raymoney 發表於 17-6-14 18:37
我唔信嘉諾撒d學校咁差,係咪叩門期間有人想black mouth 間學校就唔知啦!

好明顯

回覆樓主

TSA 有幾深呀? 班刁民家長比小朋友讀埋d happy school , 平時又唔操卷, 謊死做死個細路咁, 梗係覺得深啦, 真係攞呢講嘅☝(emoji)(emoji)(emoji)

QQfishma 發表於 17-6-15 19:18
大把家長想同你講聲多謝 Thank you

醒目開學勳章

回覆樓主

原來係準備叩HF,咁真係代D準師妹多謝你,大家又多一個機會了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 sharon26788 的帖子