用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: @@Angela@@
go

QBS

回覆 Activehealth 的帖子

謝謝,我會著重英文oral部分喇,因為本身在讀的幼稚園英文程度都OK的,所以我不太擔心面試,最重要那日小朋友狀態好就放心.

回覆 lui 的帖子

係呀,兄弟姊妹在讀的,的確比個人提名權的申請者更加優先的,我被派到寶馬山校區,也等了快9個月,

回覆 lui 的帖子

請問你也是申請的QBS嗎?

@@Angela@@ 發表於 17-6-8 21:20
回覆 lui 的帖子

請問你也是申請的QBS嗎?

Yes. But likely we won't take the offer if we got

@@Angela@@ 發表於 17-6-6 22:26
回覆 Nohoeast 的帖子

你好,因為我當初申請報名的時候,買了ESF提名權,就被派到還有提名權名額的QBS校區 ...
你好,我的女兒不是ESF kinder, 今年九月我們也會買提名權名額,希望可以增加取錄的機會。介意分享為何不在舊年申請入讀今天Year 1, 應該比較大機會吧?

lui 發表於 17-6-8 19:32

那你肯定不是最前,有我。我是Siblings.也未有消息。my friend a ...
你也是跟樓主一樣申請year 2 嗎?因為我的大女還有妹妹跟尾,仲以為大女入到,細女一定無問題,所以我才考慮俾提名權,感覺抵D添!

bilibala88 發表於 17-6-9 05:11
你也是跟樓主一樣申請year 2 嗎?因為我的大女還有妹妹跟尾,仲以為大女入到,細女一定無問題,所以我才考 ...

其實正常都要六月起才interview學校要現正讀緊的學生在五月底confirm學位。
siblings正常都會收,因為在其前面只有staff 及corporate debenture優先

lui 發表於 17-6-9 07:13
其實正常都要六月起才interview學校要現正讀緊的學生在五月底confirm學位。
siblings正常都會收,因為在其 ...

千祈唔好咁老定,阿仔係QBS舊生,依家已經上中學。同佢啲同學仲有細佬妹喺QBS讀緊啲家長傾開。

話依家呢個校長Mina 對收生同學術好有要求,想要做ESF小學no.1, 有啲sibling 有priority 因為failed interview 入唔番,仲有好多要second in猛求情正入到。

有NR有interview priority, 但interview 老師唔會知邊個有NR, interview fail 咗,唔少有NR都入唔到。

仲有學術方面多功課及assessment 過幾年前,啲老外家長同學生嗌曬救命,啲亞洲人家長就開心。

Activehealth 發表於 17-6-9 08:02
千祈唔好咁老定,阿仔係QBS舊生,依家已經上中學。同佢啲同學仲有細佬妹喺QBS讀緊啲家長傾開。

話依家呢 ...

其實我應該用個term 有得in ,而不是實收。個人爭扎是中文。鄰居同阿女咁大,讀港島叧一間ESF,佢不會説廣東省話,父母是香港人,他父母説還是外補中文。我看見了,真系怕。

Activehealth 發表於 17-6-9 08:02

話依家呢 ...

最近同一些QBS的外藉及本地家長傾談,他們都認為課程輕鬆。

多功課?我個人唔覺...  my child's been in the school for 4 years now and I only think it's logical that you will have "more" homework as you progress up (not fair to compare workload between a Y1 and a Y4 right?) but I think the amount is reasonable.  To quantify, each WEEK they have 1 worksheet for Chinese and and probably some work on the UOI that won't take up more than 10 mins to finish, plus daily reading.
As for assessments, parents are not even told about assessments so you do not have to prepare for it so why would it matter?

But then again I could be one of those 亞洲家長

回覆 bilibala88 的帖子

你好;因為我在仔今年6歲,應該讀Y2

回覆 bilibala88 的帖子

還有,因為我們舊年才打算讀國籍,所以錯過Y1申請時間,只能申請Y2

沒收到通知呢

@@Angela@@ 發表於 17-6-9 09:50

沒收到通知呢

剛收到面試通知QBS

@@Angela@@ 發表於 17-6-9 09:50

沒收到通知呢

我地收到既通知只不過係比qbs waitlist 關於re-zone survey, 如果你已經有NR, 應該排得好前唔需要考慮rezone, good luck!

lui 發表於 17-6-9 08:38
其實我應該用個term 有得in ,而不是實收。個人爭扎是中文。鄰居同阿女咁大,讀港島叧一間ESF,佢不會説廣 ...

其實好睇屋企嘅環境。

我個仔細個都唔講廣東話,因為佢細個有speech delay, speech therapist 叫我地淨用一種語言同佢溝通,我地揀咗英文。

基本上由細到大我喺屋企都同佢用英文溝通,佢普通話好過廣東話好多,因為我唔識普通話。我有俾佢出去補中文(普通話)。佢學校中文小學到依家都係Pathway 3(最高果班)。中文老師都奇怪原來我地屋企講英文。

依家同四大長老傾偈可以用廣東話,日常生活出街搭車食飯睇餐牌叫餐都無問題,去圖書館會借繁體字中文小說,我都奇怪佢點會識睇。

絕對唔會頼學校教中文教得唔好,累我個仔廣東話/中文唔好。家家有本,難念的經,可能個你鄰居個小朋友好似我仔咁細個有語言障礙。

tay 發表於 17-6-9 09:21

多功課?我個人唔覺...  my child's been in the school for 4 years now and I ...

以前我仔小學果班好多同學老師俾啲功課完全唔做,老師唔理,有啲老外家長覺得小朋友完全唔應該有功課。

依家學校要學生交齊功課,所以有啲家長學生嗌曬救命。

lui 發表於 17-6-9 08:38
其實我應該用個term 有得in ,而不是實收。個人爭扎是中文。鄰居同阿女咁大,讀港島叧一間ESF,佢不會説廣 ...
Hi lui,

那麼, 請問妳target什麼小學?

bbgoolooo 發表於 17-6-9 15:09
Hi lui,

那麼, 請問妳target什麼小學?

每人選擇不同。我想教學模式和中文也可兼顧。