用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇小, 要放棄了
樓主: ryohga88
go

喇小, 要放棄了   [複製鏈接]

--------------------------------------------------------------------------------------
是否要退 學 通 知 書估內容:
學生編號 : #xxx
學生姓名 : 陳大文
致 : 喇沙小學

校長,
您好!本人的兒子 陳大文於6月3日獲貴校取錄,但因同時間獲得Diocesan Boys' School Primary Division 學校取錄,為了讓孩子符得到更好的學習環境,我們最後選取了這間學校。特發此信,通知取消學位,以便貴校可以盡早安排其餘備取生入讀。
再一次多謝貴校給予我兒子機會。

祝 教安
陳大文家長
2017年5月x日 ................應真就輸了

如果5月有直資DBSPD call waiting 的話,就應該冇份大抽獎了。
通常放棄得既都係讀緊國際學校果d。

網上世界,不要太認真,特別是新國民,看過就算了。

Soundervolt 發表於 17-6-7 12:37
遲尐等我返学校八下有冇人放棄登记,有冇人破学校齋砵,
然後先至对楼主呢個决定作出尊敬啦!

破齋等於從來無人放棄登記?

Fanfan321 發表於 17-6-7 12:24
每家庭都有自己不同想法,尊重別人是現在社會最缺少的
其實EK一直講,沒有最好的學校,只有最適合的學校。樓主點解放棄喇小,可以有各種原因,其實無需要同大家交待。只不過心中覺得頗為可惜,因為喇小的的確確係一間dream school (我都好想仔仔讀!唯有升中時再搏過
點解要被大家咁話?

可能抽到喇小,又剛剛好收到更加心儀學校的call waiting, 亦可能最終決定讀IS,還可能全家移民去外國,太多可能性。

hppa    發表於 17-6-8 11:40

retriever 發表於 17-6-8 08:49
破齋等於從來無人放棄登記?

自行階段肯定有~

b3410 發表於 17-6-8 09:16
其實EK一直講,沒有最好的學校,只有最適合的學校。樓主點解放棄喇小,可以有各種原因,其實無需要同大家交 ...

樓主如果唔將個(真實或虛構)結果發帖上討論區,佢本身點選擇真係唔需要向其他人交待,但上得EK就預得俾其他人討論及評頭品足,更甚是樓主衹抛出一句“抽到都唔讀”就閃咗去,乜野動機呢?又難怪俾其他網友借題發揮搞笑一番。

hppa    發表於 17-6-8 11:41

回覆樓主:

why??

b3410 發表於 17-6-8 09:16
其實EK一直講,沒有最好的學校,只有最適合的學校。樓主點解放棄喇小,可以有各種原因,其實無需要同大家交 ...
好認同。就算係眾人嘅dream school 都可以因種種原因放棄,不用那麼pushy.亦無規定一定要向大家陳述或解釋!
其實當初報好幾間而最後唔㨂,好平常,大家總唔會只報一間學校啩!

如果大家覺得佢只係老作,根本就不用咁肉緊!
只感覺到大家真的好像接受唔到有人會give up LS

Saboc 發表於 17-6-8 11:06
好認同。就算係眾人嘅dream school 都可以因種種原因放棄,不用那麼pushy.亦無規定一定要向大家陳述或解釋! ...
其實我係接受唔到樓主咁遲先開户
anyway,網絡世界,認真就輸了

ppatzhu05    發表於 17-6-11 08:53
hppa    發表於 17-6-8 11:41
Soundervolt    發表於 17-6-8 11:23

Saboc 發表於 17-6-8 11:06
好認同。就算係眾人嘅dream school 都可以因種種原因放棄,不用那麼pushy.亦無規定一定要向大家陳述或解釋! ...

LS並非一間非讀不可既学校,如果係事實,我相信部份網友只想了解放棄原因,可以得到领悟。只可惜楼主未能分享個中原因。如果覺得大家懷疑係多餘,根本阁下更加不用咁肉緊大家既討論!

其实我不太明白这个post的目的是什么。
- 告诉大家我有个好劲的offer,但放弃了。(so what?)
- 我很挣扎,希望大家安慰我。(却好像感受不到)
- 我做了件好事,让大家可以叩门。(大家都知道这些机会不是凡夫俗子所拥有的)

ppatzhu05    發表於 17-6-11 08:56
ChocoMilk33    發表於 17-6-8 12:39
hppa    發表於 17-6-8 11:42

Soundervolt 發表於 17-6-8 11:17

LS並非一間非讀不可既学校,如果係事實,我相信部份網友只想了解放棄原因,可以得到领悟。只可惜楼主未能 ...

如果我真係要放棄LS,我會選擇靜靜離開,而唔係係呢度大鑼大豉。。。
搏掌聲乎?還是搏一眾焦急的家長多謝你?

反而我覺得咁樣同在一張張失望的面孔上撒鹽無分別。

ChocoMilk33    發表於 17-6-8 12:40
hppa    發表於 17-6-8 11:42
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

其實樓主只係好心將個消息話比一眾叩門人仕聽,等大家有個希望。

唔好咁啦...

奥脫福 發表於 17-6-8 11:31
如果我真係要放棄LS,我會選擇靜靜離開,而唔係係呢度大鑼大豉。。。
搏掌聲乎?還是搏一眾焦急的家長 ...
我覺得樓主係太開心,無唸咁多。。。。
有時開心的時候,唔記得要低調低調再低調

DD仔 發表於 17-6-8 11:23
其实我不太明白这个post的目的是什么。
- 告诉大家我有个好劲的offer,但放弃了。(so what?)
- 我很挣扎, ...

我估, 佢主旨係感謝神 :)

Soundervolt 發表於 17-6-8 11:17
LS並非一間非讀不可既学校,如果係事實,我相信部份網友只想了解放棄原因,可以得到领悟。只可惜楼主未能 ...
或者樓主講真實原因之後可能怕再比人有更大既討論空間呢,思前想後,潛水係最好方法

HK-MAN 發表於 17-6-8 12:39
或者樓主講真實原因之後可能怕再比人有更大既討論空間呢,思前想後,潛水係最好方法 ...

可能係双非学生嫌派到九龍城喇小而觉得遠,所以選擇返内地讀小学。

retriever 發表於 17-6-8 12:28
我估, 佢主旨係感謝神 :)
这就更有意思了。
又神又六合彩,当然对很多人来说是可以并存的。
是感谢神让他抽到LS? 但自己选择放弃神的恩赐,所以很担心。。。 这个论点应该可以成立,但应该是信仰问题,而不是小一选校的问题,因为他已经选了。

楼主,阁下係唔係中错六合彩,或係顺從返神的安排,弹弓手派位當日登記左?! 跟據学校消息,放榜當日全数獲得派位人仕已即时登記哂,冇人"喇小,要放棄了".....

www    發表於 17-6-10 22:17
‹ 上一主題|下一主題