用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教數學
樓主: bbforever
go

請教數學

judy 發表於 17-6-7 11:22
四個角都是直角的四邊形就叫做長方形, 一邊為長, 一邊為闊, 名稱而已. 教學生長比闊更長或闊比長更闊, 正 ...
我都覺得老師教錯concept , 我再問返係咪而家個老師(小四)教,佢話唔係,係小一定或小二時老師教的。咁我仔咪錯咗幾年…

我再問返係咪而家個老師(小四)教,佢話唔係,係小一定或小二時老師教的。咁我仔咪錯咗幾年…

唔係而家個老師就好, 其他小事.

judy 發表於 17-6-7 11:22
四個角都是直角的四邊形就叫做長方形, 一邊為長, 一邊為闊, 名稱而已. 教學生長比闊更長或闊比長更闊, 正 ...

4隻直角可亦以係正方型,有長短先係長方型,我估 ~

4隻直角可亦以係正方型,有長短先係長方型,我估 ~

長方形中, 長闊相等的為正方形. 長方形,正方形都是平行四邊形.

所以, 四邊形中, 我認為平行四邊形最重要, 了解平行四邊形, 就能知道正方形,長方形, 梯形, 三⻆形面積的計法.

judy 發表於 17-6-8 10:55
長方形中, 長闊相等的為正方形. 長方形,正方形都是平行四邊形.

所以, 四邊形中, 我認為平行四邊形最重要 ...
好彩我哋幾十歲, 如果依家讀小學咁去考, 死硬!

佢哋每個形狀都有definition。長方形、正方形、平行四邊形、梯形、菱形可以叫四邊形, 但長方形同正方形唔可以叫平行四邊形, 正方形又唔可以叫長闊相等既長方形, 咁講100%扣硬分。佢哋平行四邊形只可以係有兩對邊相等及平行, 沒有直角, 菱形係四邊相等, 沒有直角, 正方形係四邊相等及平行, 有四個直角, 長方形係兩對邊相等, 有四個直角, 梯形係有一對平行邊, 鳶形係有兩對鄰邊相等, 沒有直角。

little_yolky 發表於 17-6-8 11:03
好彩我哋幾十歲, 如果依家讀小學咁去考, 死硬!

佢哋每個形狀都有definition。長方形、正方形、平行四邊形 ...
而家我哋做家長既都好似重讀小學咁

佢哋每個形狀都有definition。長方形、正方形、平行四邊形、梯形、菱形可以叫四邊形, 但長方形同正方形唔可以叫平行四邊形, 正方形又唔可以叫長闊相等既長方形, 咁講100%扣硬分。佢哋平行四邊形只可以係有兩對邊相等及平行, 沒有直角, 菱形係四邊相等, 沒有直角, 正方形係四邊相等及平行, 有四個直角, 長方形係兩對邊相等, 有四個直角, 梯形係有一對平行邊, 鳶形係有兩對鄰邊相等, 沒有直角。

我好少特登教小朋友數學, 但四邊形這個題目中, 我三個都教.

我會列出長方形、正方形、平行四邊形、梯形、菱形.....叫佢地說出他們的名稱, 在我引道下, 佢地明白正方形可稱為: 菱形, 平行四邊形, 當然是四邊形.

bbforever 發表於 17-6-8 11:18
而家我哋做家長既都好似重讀小學咁
我仲未搞得掂HCF同LCM

judy 發表於 17-6-7 12:36
唔係而家個老師就好, 其他小事.

其實事就不是太大,但老師教學質素…,我仲有個細既黎緊跟上阿大既小學,我都唔想再有老師誤人子弟…

bbforever 發表於 17-6-6 13:20
請教 長方形 長是45cm ,闊比長長5cm,求面積?
今天 ,我仔遇到這條數學題, 佢好疑惑, 因為老師講過長是 ...

這條問題的重點在於求"面積",而不是求長方形的"長或闊"是多少,若然,係求長方形的闊度多少就存在著爭議點,大家會疑惑是45cm,還是50cm,因為小學生一向會認為較""短""的一條便是""闊"",即是45cm呢!但是,依照""問題之此時此刻的定義""又應該照這裡定義的""闊""為準,即闊等於50cm,到最後還是存在著出錯題的疑惑,但是現在是問該長方形的面積而矣!以乎又不存在著"出錯題"呢!極其量都只是有心"誤導"題而矣!

因為長方形面積可有多種"""描述"""皆成立,學生只要用任何一種描述所計算出來的答案都會給改卷員接納呢!而最基本的描述就是所有小學生皆認識嘅{長方形面積 = 長 x 闊},不過,當學生有咁上下{"接觸和了解"}長方形的特性後,其實可以{""引導性指引跳出既定的框框(長x闊)""},開始逐步逐步走出框框有助廣闊孩子對數學的思路方向,我認為這題的重點在於找出長方形的兩條邊長再求出長方形面積呢!,而哪條是長哪條是闊並非問題的重點呢!

由於,長方形面積的描述有以下的數種,故長與闊的定義就變為只是其中一種計算方法:

長方形面積::
 長 x 闊;
 闊 x 長;
 底 x 高;
 垂直角兩鄰邊相乘;
 (上底+下底)x高÷2;... ...大家無看錯,這條式係可以用來計算長方形面積的,
                                        係一條可以刺激孩子和廣闊思考的描述... ...
 ‧
 ‧
 ‧

所以,此數題只要找出長方形兩條邊長45cm和50cm便能求出問題最重要嘅"""面積"""呢!

YmOra 發表於 17-6-8 17:56
這條問題的重點在於求"面積",而不是求長方形的"長或闊"是多少,若然,係求長方形的闊度多少就存在著爭議點, ...
多謝你咁有耐性答我哩条問題,你最尾教個条式,又令我學到野嘞,Many thanks