用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請各位經驗家長提點, 選科問題
go

請各位經驗家長提點, 選科問題 [複製鏈接]

各位家長

小女將升小五, 都要開始做中下功課, 見各位講都要考慮中學中四時既選科學位.
請問玩法係點? 另可以係邊度睇度每間學校既選科數據? 又應點分析?
請各位一下!  本人真是初哥, 努力學習中.

4    0    0    0
Debby

細細粒媽咪 發表於 17-6-6 11:13
各位家長

小女將升小五, 都要開始做中下功課, 見各位講都要考慮中學中四時既選科學位.
是否應面對升中問題先?

王家爸爸    發表於 17-6-6 16:17

回覆樓主:

未呈分就考慮中四選擇,做家長太辛苦。。。將來由孩子中四選科自由决定吧!好看將來志願如做大廚,考古等有可能,想太多不如想升中入什麽中學先。。。

首先你要明白選科的目的及其重要性。
在新高中學制,學生除了要必修中、英、數及通識4科(Core subjects)外,尚要多選2至3科選修科(Elective subjects) 如Phy, Chem, 中史…等,以取得一定的成績來報讀大學。一般中學會以中三的成績及學生排列的選修科次序,安排中四修讀那些選修科。
在揀選中學時,可留意:
1.        高中會開甚麼選修科?有一些比較少人報讀的選修科不一定開的,例如 VA, Music, Eng lit, Chin Lit等(一般在學校網頁或EDB中學概覽可找到) ,另外,有開英文班的中文中學那些科目會用英文授課?
2.        是否所有學生也修讀3個選修科?因3大及理大/城大的基本要求是6科成績,祇修2個選修科會不太穩陣。
3.        學校以甚麽標準排列學生成績?學生能派到想讀的科目機會有多大?如果彈性不大,假設小朋友是理科人,但中三成績被文科成績拖累而選不上心儀科目便不太好了。
4.        如小朋友成績一般,可考慮學校有沒有開APL (DSE Cat.B 科目) 。

其他詳細的,上了中學先算。

各位家長

去心儀中學的升中講座或Open Day時,留意該中學中四有咩科可以選修,選修科目係套餐式定可自由組合? 是否根據學生成績來揀科先等等。

因為宜家先小四,太多未知數,睇中學時只可以睇呢D大路野,最重要睇小朋友性格,中四佢讀邊幾科,到時我地冇得say,只可從旁引導。

王家爸爸    發表於 17-6-6 16:22
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

各位家長

讀緊小四,咁快就諗中四選科?

brother4 發表於 17-6-6 12:14
未呈分就考慮中四選擇,做家長太辛苦。。。將來由孩子中四選科自由决定吧!好看將來志願如做大廚,考古等有 ...
做家長唔辛苦,做直昇機就真係會好辛苦  

ALARMCLOCK 發表於 17-6-6 19:23
路過看到你詳細的講解,我看了也對中學選科也多了一些認識,時間過得很忙,很快,難得有空閒瞭解一下,怕 ...

不用客氣。

好多謝各位既幫忙, 特別lingchibaba的解釋, 其實係現階段呀女已經同我講唔想讀歷史佢話好悶, 佢係好怕記D悶野既人, 暫時覺得佢係鍾意科學(當然未來有沒有變就唔知),所以都想睇下選科點玩法, 因唔想入了中學先知原來間中學要好TOP成績先入到某D科,因呀女唔係個D訓身溫書型。 其實自己都係剛開始了解升中, 見有時間就了解下, 當學多一點東西,如有什麼要再留意請各位過來人提點一下。 衰心感謝各位!
Debby

醒目開學勳章 王國長老

細細粒媽咪 發表於 17-6-7 07:38
好多謝各位既幫忙, 特別lingchibaba的解釋, 其實係現階段呀女已經同我講唔想讀歷史佢話好悶 ...
大學收生要求年年轉, 真係要留意既係以成績行先食散餐, 定係成績行先食套餐.

我囡開頭都話歷史好悶, 悶既原因都係睇老師點教, 今年佢遇到一位好好既老師, 唔係照書讀, 會額外搵埋好多資料畀佢地睇, 令到佢知道讀歷史其實係好好玩, 佢中史成績叫做唔錯.

叫小朋友唔好咁快下定論某 d 科好悶, 可能讀到時發現唔同晒.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我果陣揀中學都係會睇下有咩科選擇 + 選修要求,否則讀到上去先知有D科冇 / 套餐硬食,到時就後悔了。樓主有心做準備,值得一讚

BAND 1, BAND 2, BAND 3 中學到中四時選科策略都不同, 到時再考慮吧!

升中越級挑戰,例如:b1c入咗b1a, 就要諗諗,到時揀科競爭大,自己有無實力同人爭?至於有無咩科揀?我反而無諗太多,講真小5,6升中,仔女中意讀咩都未確定啦,最緊要保持中上成績,到時就有得揀。

各位家長

如果孩子中文強,將來或會選中國文學,要留意有些中學並無此選修科,可能影響升中的選擇。而家小五,幾個月後便小六揀中學,多了解無壞呀!

有中學,網頁上顯示選修科有中史、西史,但原來不可同時選修。

所以,如果樓主已有心儀中學,可向該校家長了解下。

私校及直資比官津校多科目揀,靈活配搭既自由度高d。

多謝各位!

本人真是初哥, 最想選間適合既中學, 配合到佢既能力!
還在努力學習升中玩法.

Thanks.

Debby

October. 發表於 17-6-7 20:18
升中越級挑戰,例如:b1c入咗b1a, 就要諗諗,到時揀科競爭大,自己有無實力同人爭?至於有無咩科揀?我反而 ...

你說得對!
所以我明知呀仔BAND one c,就找間竹門對竹門嘅直資,費事抽得太好,到中三墊底揀唔到心儀科目。
‹ 上一主題|下一主題