用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比華利和翠茵N班如何選擇 求意見!
樓主: Calung
go

比華利和翠茵N班如何選擇 求意見!

回覆 aaa28 的帖子

請問你在EK那裡見到,有家長這樣講,我都想知多D,大家都有小朋友,揀錯左就麻煩,不過我自己覺得,N班BB可以學到基本的禮貌,已經好叻!

回覆 aaa28 的帖子

其實讀N班D小BB得兩歲多少少,肯企定定我自己認為佢地好利害,平時想BB企一陣都唔得,嘔血…但如果有家長咁講,又真係有少少驚…連基本禮貌都唔識…我又唔明,點解家長唔同學校溝通下,點都俾學校講下原因,因為照道理園長同校長應該唔會俾咁樣的事發生,不如你講多D,等我有多D資料,我都擔心bb入到學校唔知會點樣…

回覆 kbi 的帖子

仲見d姐姐推埋BB車去接放學,不過翠茵個書包對2-3歲小朋友的確係大左d嘅,但係今年N班係無書包,只有生日袋

Calung 發表於 17-6-26 14:39
回覆 kbi 的帖子

仲見d姐姐推埋BB車去接放學,不過翠茵個書包對2-3歲小朋友的確係大左d嘅,但係今年N班係 ...

雖然大,其實好輕,N班小朋友一定handle 到,完全無難度。自己的事自己做,是重要的價值觀,教育不是單靠學校的。

回覆 kbi 的帖子

你講得啱,呢方面家長有責任教導。想問下你小朋友係唔係會讀呢間?

Calung 發表於 17-6-26 22:07
回覆 kbi 的帖子

你講得啱,呢方面家長有責任教導。想問下你小朋友係唔係會讀呢間?

不是,只是有感而發

回覆 Calung 的帖子

係啊…?又真係N班好似得生日袋,無書包…不過你講的情況又真係經常有,bb一出門口就將袋俾姐姐或屋企人,如果家長由第一次已經唔幫,咁應該就唔會這樣…我就一定唔理,除非生日有禮物或好多食物,咁都會考慮下…

回覆 Calung 的帖子

我都認為係…

kbi 發表於 17-6-26 16:16
雖然大,其實好輕,N班小朋友一定handle 到,完全無難度。自己的事自己做,是重要的價值觀,教育不是單靠 ...
你又說得對,自己的事自己做

回覆 appdee 的帖子

我都會盡量要佢自己攞,返N就係要學自理嘛~你小朋友都係讀新都翠茵嗎?

Calung 發表於 17-6-28 00:12
回覆 appdee 的帖子

我都會盡量要佢自己攞,返N就係要學自理嘛~你小朋友都係讀新都翠茵嗎?
將會,所有想知多D,希望大家可以講多D,等我了解多D…謝謝!

回覆樓主:

而家讀緊比華利N,8月會升返K1,讀左一年,初開學班主任會主動打俾家長講返學情況,之後如果有任何特別事都會打俾我。班主任嚴格,要小朋友守紀律,學習與人相處技巧,主動教小朋友介片。學術日日有英文堂係優點,仲有一星期兩日普通話(唔記得兩定三日),校舍算大,佈置得幾靚。唯一係行政有啲混亂,我地讀緊n 班pm 既都冇得優先揀返K1 既 am 班。有位都俾左新生。

回覆樓主:

新寶城翠茵老師有愛心 ,小朋友返學開心,學校會教認字,加上英語課程,小朋友係N班已建立了良好英文基礎,學習英文較容易。學校亦會幫小朋友戎片,並教小朋友自理。
如果有意揀宜直資小學,建議揀翠茵。

回覆 CorneliusKeane 的帖子

謝謝意見!
新寶城翠茵英普嘅中文會否不夠英粵班好,普教中,文字運用是否不同?
外籍班主任對守紀律會否較鬆?

Calung 發表於 17-7-29 07:21

謝謝意見!

個人建議如下選擇:
PN:英普國際班
K1 to k3 普通中英班

紀律: PN 唔覺有問題

謝謝您的意見