用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇 ...
樓主: Barneyjan
go

宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇   [複製鏈接]

subb 發表於 17-6-9 09:08
生詞寫3次~~~~~ 下...唔係多數小學都是3次嗎??? 我小朋友學校也是每個生詞*3
...

其他學校我就5知

Joanlpk 發表於 17-6-8 22:04
一學期中英只係默書各4次,真係非常happy。平日評估雖然唔計考試分,不過都有用心溫習,當測驗咁溫,應該唔 ...
一學期各4次都唔算小,
馬基小一學期都是各5次, 扣埋D放假測考唔默, 覺得好密咁  !

eeyorepigpig 發表於 17-6-8 17:50
你是用家嗎? 可否分享多D?因為諗緊下年揀馬基定浸聯好
在荃灣這2間都好好的 !

我有聽過一D補習社老師講, 馬基高小課程好過浸聯, 但點解我已經忘記 !
也沒有去研究, 只覺得各有不同好懷

其實選邊間, 去過學校感受過, 先有答案

我未觀校前心中都是15/16, 觀完校感受完, 改變了先前的決定 !

8/7 馬基OPEN DAY

浸聯是你要留意下校網, 有一日去觀校, 詳情日子我也忘記了
只記得寄信去拎入場卷 !

eeyorepigpig    發表於 17-6-9 10:02

我是用家..我比你還住得遠...但我只得一個小朋友. 當年也有地區不錯的津小收左. 當年我都爭扎去唔去宣小.

我最後都為小朋友選左宣小. 今日他在宣小已好幾年. 他讀得非常開心及投入學校生活. 而且學校教學比較不偏向傳統. 令他們不是單單背讀抄寫. 這令我最欣賞. 亦有多時間看書.
不過....在$ 方面..確實耍1XXXX. 一個月....

希望幫到你的決定選擇

IYY    發表於 17-6-9 16:46
hppa    發表於 17-6-9 14:16

JJXKT 發表於 17-6-9 09:10
每年3月全方位成果展示日,可以去學校參觀!
噢...三月.......到時都已經交咗大抽奬份form lu

subb 發表於 17-6-9 09:12
一學期各4次都唔算小,
馬基小一學期都是各5次, 扣埋D放假測考唔默, 覺得好密咁  !

馬基小一至小六每學期應該係中,英默各7次。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-6-9 10:07
馬基小一至小六每學期應該係中,英默各7次。
小一係少d喎,之後升一級又多dd,小二是6次喎 !小三未去數 ! ... 去數數先

eeyorepigpig 發表於 17-6-9 10:04
噢...三月.......到時都已經交咗大抽奬份form lu
我都有印象k2下學期已經去了浸聯

現在津小都好注重閱讀, 早上有中/英早讀,又鼓勵小朋友閱讀, 又閱讀獎勵,又假期閱讀書本..等 !

subb 發表於 17-6-9 10:09
小一係少d喎,之後升一級又多dd,小二是6次喎 !小三未去數 ! ... 去數數先

睇下Dictation booklet就知,每本都係7個chapter, 小一至小六都係。 中默可能6一7次,我冇認真數。

騎劫左個topic,人地係宣小vs浸聯

樓主已經無出現, 究竟有無去浸聯註冊呢???????

gracelam 發表於 17-6-9 10:15
睇下Dictation booklet就知,每本都係7個chapter, 小一至小六都係。 中默可能6一7次,我冇認真數。

騎劫 ...
我朋友個仔今年小一, 他都是答5-6次
不過真係感覺到,升一年級多了一次 !

Barneyjan 發表於 17-6-5 17:22
家住荃灣區, 好感恩派到第一志願(浸聯), 但已有宣小Back Up,(本身很喜歡宣小) 真係唔識揀. 因有妹妹跟尾.   ...

如果係我,一定揀APS.

subb 發表於 17-6-9 10:42
我朋友個仔今年小一, 他都是答5-6次
不過真係感覺到,升一年級多了一次 !

可能今年改左,我仔女以前都係7次。 何校長真係有好多德政。

JJXKT 發表於 17-6-9 08:50

成日將浸联vs双仁/其他學校比,有咩好比? 淨係中學b1數量已經 ...
浸联輸晒?

JJXKT 發表於 17-6-9 08:50

成日將浸联vs双仁/其他學校比,有咩好比? 淨係中學b1數量已經 ...

雙仁唔見得好得過浸聯好多, 一間好少少, 一間差一截喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 yeunglam 的帖子

1x,xxx一個月是計埋校車、外補和體藝的費用?

Jane1983 發表於 17-6-9 14:11
回覆 yeunglam 的帖子

1x,xxx一個月是計埋校車、外補和體藝的費用?
應該包左學費, 車費, 午餐, 樂器, 體育活動外補係另計

作為用家, 我覺得 APS 根本不是外傳的強谷校, 谷的反而是父母。回望過去 6 年, 我感恩 APS 讓孩子有開心的校園生活, 令他成為一個快樂有自信有戰鬥力的小朋友。

至於 $10,000 呢個問題, 其實非常有趣。

今年小六, 的確接近要 $10,000 包左學費連補課, 車費, 午餐, 學一種樂器費用。至於樂器本身價錢, 除非是特別樂器沒有辦法, 否則以我兒為例, 陪伴他小一到小五一齊成長的一支樂器是價值 3 千零蚊的入門版。去到小五, 樂器已考獲一定級數, 老師才叫小兒考慮換樂器, 而換樂器的大前題是: 小兒打算升中繼續玩先換, 否則唔好換。

小一至小四, 費用會輕鬆一點。而 total 費用的 variable 最主要係學樂器費用。在APS, 並不是所有小朋友都玩樂器的, 沒有玩樂器的費用就少了一截。

又講番有趣的 $10,000 月費, 我身邊有不少朋友的孩子幸運地入了地區名小學 (每年有5-6成小六生可升上band 1 中學), 但能每月洗費低於$4000 者竟沒有多少個。原因好簡單, 為了確保小朋友在校內穩站前40%, 無可奈何地跑去補習, 費用相當昂貴。亦有朋友期望小朋友將來入一線名校, 於是訓練小朋友有18 般武藝:fencing, 樂器, drama, 游水, 田徑, 各種球類, 跳舞等等....... 結果補習 + 兩三個興趣班已經八九千蚊 ........

父母的期望與要求直接影響每月"學習開支"。

hppa    發表於 17-6-12 00:49

hkpapa852 發表於 17-6-9 13:45
雙仁唔見得好得過浸聯好多, 一間好少少, 一間差一截喎!

我應該寫清楚少少,意思係葵青比荃灣b1學額!
‹ 上一主題|下一主題