用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇 ...
樓主: Barneyjan
go

宣小 & 浸聯.......... 魚與熊掌, 難以決擇  

lokkayung 發表於 17-6-8 11:11
Sure 宣小、如果放棄宣小、大把人感謝你哈哈

放棄浸聯,恐怕大把大大把人感謝你,哈哈、哈哈哈、哈哈哈哈!

hppa    發表於 17-6-8 11:51
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-6-8 11:24
放棄浸聯,恐怕大把大大把人感謝你,哈哈、哈哈哈、哈哈哈哈!

...
係,...好多人超級, 多謝

上年已經是5XX 人叩門 !

樓主, 有無去註冊呀 ????

subb 發表於 17-6-8 11:21
唔好意為浸聯輕鬆, 這校也是類同,數是教快半年都深, 英文用OXFORD

P6 last考升中銜接課程
浸联在区内的地位是否等同沙田的吕明才?若是,就更加不必太多考虑了。若是以后发觉始终是龙游浅水,外面有更多好的选择去插班。

回覆樓主

樓主揀左未?

不過,當年囡囡幼稚園同學,好友。有去直私例如KTS,有去地區一線官津,包括津聯,呂明才。今年升中,讀直私的同學的確比較順利。已經有offer。而其他幾位朋友一個終於等到HYcall waiting, 其他還在等派位。
感覺如果target 入神校,宣小機會大很多。
不過如果有妹妹跟尾,津聯都係非常好的選擇。

hppa    發表於 17-6-8 13:51

DD仔 發表於 17-6-8 12:21
浸联在区内的地位是否等同沙田的吕明才?若是,就更加不必太多考虑了。若是以后发觉始终是龙游浅水,外面有 ...
咁我又唔知喎 ! 無研究對比這兩校的地位 ! 

subb 發表於 17-6-8 11:21
唔好意為浸聯輕鬆, 這校也是類同,數是教快半年都深, 英文用OXFORD

P6 last考升中銜接課程

浸联是荃灣最谷的小学,边個話小功課!

hppa    發表於 17-6-8 13:51

ICbaby 發表於 17-6-8 13:37

先要搞清楚究竟係初小定係高小,一般嚟講初小階段都唔會好多功課,到中高小就漸進式艱深。

我覺得保守起見,可以先讀浸聯, 看清楚小朋友資質如何,同時保證妹妹入讀浸聯(如果沒有直私)後,再考慮是否幫大的轉校(假設到時仍有此打算)。 宣小大班、取錄的小朋友水準平均又高,相信不會易讀,所有家長磨拳擦掌奮戰六年、科科專補、錢不是問題的大有人在。 如果您要兼顧大、小兩個(報考小一),會很累的。 萬一妹妹最後派位不好 (不过出生率下跌会有利),可能會後悔放棄今天的保險。 當然每個小朋友也有自己的路,應該分開考慮,但現實是一個家庭的資源有限,在可以接受的情況下全盤考慮也是合理。 如果姐姐是有實力的,是不會因為在津校而埋沒的,况且省下的时间、钱应该可以补偿不足。。。

回覆 ritachan2012 的帖子

宣小不用補習的, 不玩樂器, 不玩運動的大有人在上年女仔, 住荃灣, 小三插入宣小, 無樂器, 無運動, 全級40-60, 自行荃官收了

最緊要樓主要甚麼

IYY    發表於 17-6-8 15:04

相信这小朋友在旧校应该成绩卓越才可拿到APS插班位,但最后在宣小级(40-60名,无恶意已经很好),可见竞争之大...其实在中学派位阶段,如何判断到底是自行入还是抽奖入?

ICbaby 發表於 17-6-8 13:37

荃灣最谷?好似唔係wow
馬基d考試測驗多過佢
伍季明/深天功課都多過佢

hppa    發表於 17-6-8 16:51

b3410 發表於 17-6-8 13:01
不過,當年囡囡幼稚園同學,好友。有去直私例如KTS,有去地區一線官津,包括津聯,呂明才。今年升中,讀直 ...

直私早offer過津校,如果心儀直私中學,咁宣小真係易d入嘅

去年我就係放左浸聯,揀直資。
最主要係我考慮過點解一間人人講到咁開心又多band 1 嘅學校,d 學生係點樣爭取到band 1? 說穿了,咪又係家長自己勁勁谷。就算初小點開心,到到高小就會嚟料。我唔想咁。

hppa    發表於 17-6-8 16:52

CS_HON 發表於 17-6-8 15:16
荃灣最谷?好似唔係wow
馬基d考試測驗多過佢
伍季明/深天功課都多過佢
馬基d考試測驗多過佢~~~ 唔代表D 什麼 ???

subb 發表於 17-6-8 16:44
馬基d考試測驗多過佢~~~ 唔代表D 什麼 ???

我意思浸聯不是區內最谷,馬基亦唔係,講谷未到佢地

小Monkey 發表於 17-6-8 14:24
回覆 ritachan2012 的帖子

宣小不用補習的, 不玩樂器, 不玩運動的大有人在上年女仔, 住荃灣, 小三插入宣小 ...

如果唔玩樂器/樂團,唔玩運動,讀書若果又唔特別出衆,轉去aps有乜意義?留喺舊校反而鶴立雞羣,更加自信滿滿

lingan 發表於 17-6-8 16:07
去年我就係放左浸聯,揀直資。
最主要係我考慮過點解一間人人講到咁開心又多band 1 嘅學校,d 學生係點樣爭 ...

點解咁多人話浸聯係happy school?

CS_HON 發表於 17-6-8 16:55
好多人都因為浸聯一年得2次考試而覺得HAPPY

lingan    發表於 17-6-8 17:04

CS_HON 發表於 17-6-8 16:55
因為放假又無功課,只係睇書 (好似係聖誕假係咁,暑假不清楚,可問問用家),學校多活動,又好似唔重成績咁。但係如果自己小朋友懶左,或者見到其他人科科補,你又會自己谷自己小朋友。大致係咁。
詳情你可問用家意見。我不是用家唔方便講太多了。