用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018有入旅小的嗎?
樓主: moon_jiang
go

2017-2018有入旅小的嗎?

回覆樓主

我和爹爹對111的安排有不同的意見,
放旅小或荔天好?我好怕如果放錯了,連第二心儀學校都入不到...

iampizzamum 發表於 17-6-9 00:43
放旅小或荔天好?我好怕如果放錯了,連第二心儀學校都入不到...
...

111旅小,會優先收叩門,同叩門份卷會易d

iampizzamum 發表於 17-6-9 00:43
...

我1個朋友2015年111叩門收,另外一個2016年111叩門收,他們都說那份卷淺。

回覆樓主:

如果上堂or學校內有不乖/攪人/無禮的小朋友,學校會應點?

Hoining 發表於 17-6-9 12:46

坦白講呢d應該係家長自己去栽培,我有幾個朋友嘅仔女升中時 ...
絶對認同。但部分學校會分資源俾體藝出色嘅學生,我所知旅小無特別安排。
話我白都係咁講,所以旅小比較少新香港人家長揀,呢樣亦都係原因。

回覆 worldcat 的帖子

我自己係香港出世, 幼稚園到大學都係香港讀, 我小朋友讀旅小係因為近, 小班敎學同唔差.

咁我都承認旅小多內地人, 但我諗深水埗區津小情形就係咁. 協和, 荔天, 瑪神因為係名校, 多校友返去可能好點, 但其實都係好多內地人.

我小朋友都有自己係出面學樂器, 我原意只係希望佢長大後讀唔讀到書都可以多一個選擇, 唔係諗住裁培佢之後入名中學定點. 我自己唔太著重佢讀唔讀到書, 至緊要唔好學壞同揾到人生方向.

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-6-9 14:15

新香港人?我係土生土長三代嘅土砲呀!我覺得我要成 ...

我唔係講你呀。。
你所講嘅咪大多數香港家長會做嘅方式。

40網有啲學校真係會分資源俾體藝好嘅學生,就係想呢批學生入到果注重體藝嘅b1中學。呢種安排方式有部分家庭係好鍾意嘅。

starrymama 發表於 17-6-9 14:36

我自己係香港出世, 幼稚園到大學都係香港讀, 我小朋友讀旅小係因為近, 小班敎學同唔 ...
旅小多單非學童?反而好幾位朋友講話無乜單非學童喎(相對下),就算有都係屬於新來港人士(努力適應香港的新移民)。

而新香港人就比較少(要求改變現有規則去配合佢)。

我俾小朋友返興趣班都真係興趣,溜冰 游水 跳舞,呢啲都係擺唔到上枱加分嘅項目。所以都係同啲傳統名校無緣。

Hoining 發表於 17-6-9 15:23
認同你嘅講法,德行係好緊要,你睇d高官夠出身名校啦!咪又係禮義廉...
...
樹根哥走左又有個容議員頂上。所以名校最重要,其他乜都可以唔洗睇。

我哋呢啲草民識條毛。

我冇硏究人地係咩非, 反正父/母唔似土生土長的香港人.

又唔可以限死邊種課外活動先對入學有幫助. 如果溜冰/游水/跳舞去到好叻個種, 對入學都可以有幫助的.
但其實有心, 自己裁培米得, 點解一定要學校提供呢的活動? 99%活動可以上到最 top 個d, 其實都是靠自己和家長提供, 有幾多係主要靠學校提供?

學校始終主要係學習學術的地方, 反而主要考慮個學術環境多d.

starrymama 發表於 17-6-9 16:31

我冇硏究人地係咩非, 反正父/母唔似土生土長的香港人.
只可以講,佢地家長係另一種諗法,學校資源應該係俾晒最叻嘅一堆人。所以家長都全面配合學校要求,學校又最鍾意呢類家長。所以有一間學校好受呢類家長歡迎,佢哋圍內人亦好接受。唔叻嘅一批就只有最基本教習資源。呢批家長又覺得係正常,唔叻就唔洗理。
自己個人就接受唔到呢種教學方式law。

簽名被屏蔽

每間學校都有自己的辦學宗旨, 咁當然都希望揾返能配合的家長, 始終要家校合作. 所以其實係揾間可以啱自己小朋友的學校而不是選咩咩最叻的學校, 個d咩大咩大其實冇咩作用.

又唔可以話唔叻學校就唔理, 而+都有好多學校有補底班, 但始終學校人力物力有限, 剩下的要靠家長點做, 都唔可能咩都推晒比學校.

講到底, 香港唔同外國. 學校主要睇成績, 就算重體藝的學校, 要升上去, 學術上都要meet 到min requirement.
好難話靠體藝上位而學術係 0.

回覆 Hoining 的帖子

香港敎育制度本身就係咁, 係行拔苗助長式的精英制, 唔會特別理會有咩需要的人.
基本上, 除非離開香港的敎育制度, 否則咩頪型的學校都係呢個情形

簽名被屏蔽