用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018有入旅小的嗎?
樓主: moon_jiang
go

2017-2018有入旅小的嗎?

patpat904 發表於 17-6-7 14:45
我所知, 乙二中聖紀文同乙二中旅港都有, 証明乙一選這兩間都入曬。

有人乙一都派不到開平,何來乙二入?

Hoining 發表於 17-6-5 22:40
樓主你呢個係1x年前嘅諗法,當年真係隔離勁d,我大仔當年第二志願派入旅小,身邊個個叫叩聖紀文,但我buy ...

04年時睇過啲升中數據,當時旅小升band 1是地區最多,荔天當時還不及佢。

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-6-7 16:24
我仔04年仲係幼稚園生,因宗教關係我只選基督教及無宗教學校,當年第一我選英華,第二就係旅小,但我無去 ...

你大仔超like旅小,仲話考完DSE讀完大學入旅小教書,做校長下屬,因此,學校好不好也不用多說了!

patpat904 發表於 17-6-7 14:45
我所知, 乙二中聖紀文同乙二中旅港都有, 証明乙一選這兩間都入曬。
乙二入旅小?請提供資料來源,因為朋友乙一都抽唔中。

會唔會將旅小放甲1已獲派,都見有人乙1抽唔中。

ying8 發表於 17-6-8 09:21
會唔會將旅小放甲1已獲派,都見有人乙1抽唔中。
甲一同乙一唔一樣?(揀得乙部即係同區,或者跨區)如果甲一乙二,真係抵佢中,可能係最高同最新策略。

簽名被屏蔽

對不起,想請問大家,旅小和荔天,哪一間較好?

Hoining 發表於 17-6-8 09:51
無錯呢個係我估唔到嘅嘢,只要佢選擇正途我就支持

但旅小老師流動性咁低,冇人走,都好難有位入去教!記得詹校長話旅小老師平均年齡都好年輕:40歲!好似冇人走喎!可能真係難啲!

回覆 iampizzamum 的帖子

作為家長,未曾有仔女在兩校讀過,好難比較。只感覺旅小無宗教,但人情味濃,唔會超谷學生,但老師教學有方法,學術性強,升中派位理想。只比荔天輸蝕校舍,但相對無咁多人爭,較易抽入。

簽名被屏蔽

thyhma 發表於 17-6-8 10:09
回覆 iampizzamum 的帖子

作為家長,未曾有仔女在兩校讀過,好難比較。只感覺旅小無宗教,但人情味濃,唔 ...

還有一點,旅小管理有方(詹校長),校長是一個有遠見,應變能力強,臨危不亂,好聰明的校長。一間學校進步或退步與校長關係密切!
旅小學生有規有矩,訓輔有方,訓育何主仼做得很好,老師同社工又好關顧學生。只是硬件(校舍細),而家長一般愛選又新又大的校舍,這點使旅小有點吃虧。

簽名被屏蔽

worldcat 發表於 17-6-8 09:10
乙二入旅小?請提供資料來源,因為朋友乙一都抽唔中。
資料來源是我囝同學爸爸,乙一基福乙二旅小,派旅小。但我冇問佢甲部點填

patpat904 發表於 17-6-8 10:47
資料來源是我囝同學爸爸,乙一基福乙二旅小,派旅小。但我冇問佢甲部點填
...
唔係駁你,但乙二旅小可能性近乎零。因為乙一旅小都唔中,一齊交表的,所以肯定朋友係乙一旅小。

回覆樓主:

如果甲一旅港,乙二旅港,咪浪費左111優先扣門?正常都唔會咁放

yukisch 發表於 17-6-8 11:29
如果甲一旅港,乙二旅港,咪浪費左111優先扣門?正常都唔會咁放

家長填表真系好難說,可能諗兩間都填第一有誠意,又或者好彩,號碼前甲一抽到旅港,號碼後少少乙一又抽到基福。因為樓上都有家長說親眼見朋友填旅港乙一都派不到,我比較相信。而旅港學校網頁有個通告寫住預計仍有111申請人未能派獲,派位當天安排了叩門。

yukisch 發表於 17-6-8 11:29
我估佢係甲一乙一基福,甲二乙二旅小,派旅小以為中乙部

iampizzamum 發表於 17-6-8 09:51
對不起,想請問大家,旅小和荔天,哪一間較好?
兩間都係本區一線。
唔講成績,自己意見係。。。(兩間都有相熟朋友的仔女入讀。)

如果小朋友接受大壓力,荔天可能會好啲。佢哋唔係操功課,但全校會係任可時候都係好似備戰狀態咁,學生學術會係日常上堂一點一滴咁提升,個別老師就比較嚴肅或者傳統(好友都識唔晒啲老師)。適應到或追到學校要求,當然無問題,但落後果一批就會比較大壓力。或者掉轉講,荔天要家校合作多啲,因為日常問答或考試都有超出書本上啲知識,學生主動學習會更容易適應學校。要考慮嘅係,如果小朋友追唔上,呢間學校會俾比較大壓力比家長同小朋友,特別係中下游一批,學校本意係好,但未必個個小朋友同家長都頂得到。

旅小相對下會多啲空間俾小朋友發揮,同時學術上都係中上,功課量以現今制度下算適中。學術上學校支援有唔同幫助,學校教學方式對中游學生幫助最大。老師會用比較針對性教學去幫助學生,但當然唔好預期會度身訂造喇。校長屬於新派同有主見一類,到現在眼見行政同教學方向都係跑贏大市。弱點分面,如果你小朋友係好突出,係旅小反而未必會有好多資源提供。校舍比較細,所以體藝活動唔係十分突出,如果打算用將來用體藝幫助叩門,學校方面就無乜幫助。