用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018有入旅小的嗎?
go

2017-2018有入旅小的嗎? [複製鏈接]

想請問大家意見:
好好彩,小兒入第一志願40校網旅小!
之前選旅小是因為無宗教分,小班教學,
有兩個朋友女兒在讀,對學校評價也不錯!

現想請問:
旅小同聖紀文可以作比較嗎?
值得去扣聖紀文嗎?
個人覺得聖紀文高小小,但可能仔仔會讀得辛苦D!
但係好多方面覺得旅小做得好好!
   0    0    0    0

近年只會聽到派入聖紀文嘅,點都要叩旅小;好少似你嘅想法。40網4大熱門津小之一,每年升中B1率達55%,第一志願都難入,點會叩他校(荔天、協和除外)。

moon_jiang 發表於 17-6-5 07:07
想請問大家意見:

旅小~這2年旅小第1都未必有位。
升中都係旅小成績好d~
去過旅小開放日,感覺良好
純個人意見^^

回覆樓主

點解近排咁多人中咗乙1龍頭學校仲反過來想叩間冇咁吸引嘅?

唔通真係隔離飯香?

moon_jiang 發表於 17-6-5 07:07
想請問大家意見:

你真係......,我以前細個讀旅小,就知聖紀文當時在區內好好,但今時今日,聖紀文點同旅小比,各方面旅小都優質好多,除非你非基督教學校不入!
我仔都是由大機構的基督教小學,轉校插班入旅小,雖然自己都有返教會,但旅小口碑好,早已聽聞,入讀後,比想像中好好多倍,無論校長丶副校同老師的愛心,關顧工作做得又好,照顧學生又到位,至於學術方面,從派位結果可知實力,旅小比青衣區任何一間小學都優勝,否則,除我仔轉校外,其他住青衣區的學生也都轉過來,而且對旅小讚不絕口,連我仔舊校校長也讚旅小增值得厲害,學校不錯;我仔青衣幼稚園老師們也說旅小是40網的黑馬,說我們轉校轉得好!當時我仔轉校只考一間,因只想校風好同功課適量(但唔好以為讀得輕鬆,一樣是谷,補習社話旅小課程不淺,中文尤其深),最重要老師是教書教得好同有愛心,加上派位不錯,還有可以有機會升讀旅中,好處多不勝數⋯⋯。
只看派位,聖紀文應該與旅小有一段距離吧!如果你覺得聖紀文好,快些轉過去,留番個位比喜愛旅小的人,本週三旅小叩門試,可能人數太多,全校早放,放1點半,所以課外活動暫停。如果你放個位,好多家長會多謝你!

無論學術、校外比賽及升中派位,旅小都優勝過聖紀文好多。
區內家長話聖紀文超谷,但派位又唔見得好,從來無詳細公佈,小朋友點解要讀得咁辛苦?
旅小優勢無須多講,不如睇睇今年7月升中放榜,就知一二。

thyhma 發表於 17-6-5 08:49
無論學術、校外比賽及升中派位,旅小都優勝過聖紀文好多。
區內家長話聖紀文超谷,但派位又唔見得好,從來 ...

作為旅小校友,我都覺得乜都假,睇派位啦!學校的好,好到連我個小二,才七歲五個月的兒子,都識講他如果以後有兒子,選小學讀也只會讀旅小。
知道Hoining(旅小畢業生家長),她說她的長子也說考完DSE入大學後,讀完想回旅小任教。學生超級喜愛學校,因為學校同校長丶老師真的很好!

回覆 conniewktang 的帖子

好多謝你的意見!有你的意見讓我更明白自己的選擇無錯!可能會讓其他家長失望了!謝謝你的詳細分析!謝謝

回覆 Tunghk 的帖子

我都覺得旅小係好多方面做得好好,我就喜歡他這樣的!謝謝你的意見,讓我更有信心,也希望兒子讀得開心!謝謝

回覆樓主:

我都派到旅港,同學仔啦

moon_jiang 發表於 17-6-5 09:09
回覆 Tunghk 的帖子

我都覺得旅小係好多方面做得好好,我就喜歡他這樣的!謝謝你的意見,讓我更有信心,也 ...

讀小學,最緊要是讀得開心以及學到嘢(打好基礎), 入了旅小,你會發現,家長可以100%放心,因為校長丶副校丶主仼同老師會視學生如子女,好有心做到最好!

今年旅小多收左一個班,且一班由20幾人變成30幾人一般,所以今年放第一入讀機會高,我女同學仔報的全部入到了~

0030 發表於 17-6-5 09:45
今年旅小多收左一個班,且一班由20幾人變成30幾人一般,所以今年放第一入讀機會高,我女同學仔報的全部入到 ...
我仔都第一志願派左旅小。
其實旅小校長喺上年9月開放日,都有提過加班嘅機會,只要出席嘅家長照他提示去做,今年一定派到。可惜部份家長心頭高,搞到而家要去撲位。

yukisch 發表於 17-6-5 09:39
我都派到旅港,同學仔啦

Congrats!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-6-5 22:46
其實以前都係3x人一班,我仔畢業時132人有90個派B1英中,校長話係最強嘅一年,由果時開始已拋離聖紀 ...

你大仔果屆有68.18%b1英中,你有數據提供,可讓人清楚明白旅小係事實上好過隔離。根據hkpapa852資料,2016,旅小的派b1英中%也比青衣區任何一間小學高,詳情可參考致頂的hkpapa852的數據。不過,通常講事實都會得罪人。

回覆 conniewktang 的帖子

多謝你的分析!謝謝

我所知, 乙二中聖紀文同乙二中旅港都有, 証明乙一選這兩間都入曬。
‹ 上一主題|下一主題