用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
樓主: Dorisdoris
go

KTS 及 真道   [複製鏈接]

cherry81 發表於 18-5-7 08:45
回覆 Yanamami 的帖子

可能是部份吧~其實, 年年大把手上有其他offer如 SFA/APS/真光/德雅/禮賢 etc...... ...

Yanamami應該係指,當大家大抽獎中咗好嘢時,好多時自然就會放棄私校啦!KTS/APS/SFA亦如是了!當然亦有如我有大的讀過!對校有相當了解!到細的大抽獎中了乙一地區名校,亦仍選KTS 也不少呢!

KTS 深明此理!所以interview 亦放得遲!俾哂時間大家考慮!敬希非誠勿擾

我女女也是有其他直私offer又幸運地抽到乙一地區名校, 也山長水遠入讀 KTS 呢 ^^課程雖然深了一點, 但每天也可以係校園做運動,跳繩、踢毽、打籃球 又去 圖書館, 過住好開心既校園生活。
小朋友起碼不會死讀書, 至少有番個童年 ^^

cherry81 發表於 18-5-7 09:14
我女女也是有其他直私offer又幸運地抽到乙一地區名校, 也山長水遠入讀 KTS 呢 ^^ ...
識貨

cherry81 發表於 18-5-7 09:14
我女女也是有其他直私offer又幸運地抽到乙一地區名校, 也山長水遠入讀 KTS 呢 ^^課程雖然深了一點, 但每天 ...
近期佢哋仲要忙睇蝌豆!睇龜掘沙預備產卵

somoon 發表於 18-5-6 13:34
好多人唔去2nd in。去得既,有offer 通常都要讀
錯了~唔少讀埋小-適應班仲会轉去更心儀~

bettyay 發表於 18-5-7 09:34
近期佢哋仲要忙睇蝌豆!睇龜掘沙預備產卵
真正种下花養下魚、跳下繩踢下毽既番学日子,爽!

是的~勁多人有其他offer的, 也會去 2nd in KTS。
上年也有讀埋預備班, 之後決定去GH, 又有d臨開學, 決定去HY。不過又有d決定捨 APS/SFA 來 KTS, 所以不要以為遲interview, 就少了人去面試~

cherry81 發表於 18-5-8 13:20

是的~勁多人有其他offer的, 也會去 2nd in KTS。

係呀, 我都識有小朋友讀good hope幼稚園 ,本來直上德望小學 最後決定入kts

回覆 littlefaith 的帖子

我囡都是FS , 他每日 2-4 樣功課係學校功課堂已完成,番來唔洗做, 我只是跟他對下有無做錯

miujoey 發表於 18-5-9 09:40
回覆 littlefaith 的帖子

我囡都是FS , 他每日 2-4 樣功課係學校功課堂已完成,番來唔洗做, 我只是跟他對下 ...
返到屋企,由於通常已經做哂功課/剩返好少功課,所以更多時間親子閱讀及玩益智遊戲例如捉棋。

小Monkey 發表於 17-6-7 14:17
朋友囝真道讀了4年離開,IQ很高,最終選擇插入其他

所以樓主要了解自己要甚麼 ...
點解走既?

jesswu 發表於 17-6-8 18:49

基本上學校係教深考深,教咩考咩,唔會陰你……

請問你的女兒小二過左一大半,同小一生活(如功課、project、學校的活動或要求)有冇轉變好多呢?
‹ 上一主題|下一主題