用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
樓主: Dorisdoris
go

KTS 及 真道   [複製鏈接]

chun媽 發表於 17-6-9 19:30
我係kts做了十年家長,2個仔都係讀kts,  係咪愉快學習,某程度上取決於家長心態,大仔畢業kts 4年了,依然 ...

毫無異議,大女兒已讀大学,仲keep住同三两个小学同学联絡。小学校長老師同校工ee仲記得佢……當然,我有阿妹係度讀(都中二),活躍於校園係易記d, 但大人細路都度过愉快日子。相信好多个有两个細路係度讀既都明白。

jason1978 發表於 17-6-7 13:35
抄寫只限中文書法。過咗暑期班少咗好多,除非「有幸」入書法隊

寫書法被當作抄寫,家長們輕鬆些啦!

臨摹,描紅都是學寫書法的基本功!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 18-4-28 07:06
只有中文詞語要抄寫。五至七个詞語不等,每个抄三次。多嗎?全城傳統小学中,算少了~应該比根德園还少~:ha ...

之前同學仔話小一每天一百個喎?

回覆樓主

樓主

我冷眼旁觀多年,有些學校特別多爭議,特別多敏感護法家長,就要小心了解,問多些用家!最好不要在EK問XYZ vs ABC,私下問較合適,每間有十個八個不同案例,雖不中亦不遠矣。你這個帖已經有正反家長,PM他們,最重要的是用家意見,而非以訛傳訛。學校亦在改變中,以前唔注重一些東西,現在可能改善了,亦可能失去一些特質。

全香港直資學校,不能超過一半可以讀 IB ,現時教育局只批約四份一到三份一學位。只有 CKY是私校,才會絕大多數讀 lBDP! 以為直資學校lB一條龍所以入學,既 simple 又 navie!所以冇得懶,要清楚魔鬼在細節(emoji),就算選錯咗,將來都冇得賴。

業績及愉快學習是可以沒有排他性的,可以兩者兼得,可以兩者都唔得,不要被一句順口溜西遊了!

在小學又不要過份二分法,傳統及活動學習,我的見解,香港絕大多數的初小是愉快學習,活動教學,到高小才為呈分舖路,realty check 都是可以接受。我認為二分法中間是有好多選擇,不要只看兩個極端作決定!

與其單看學校,又試試從另一個角度,估算二十年後,世界要什麼人材,專才,怎樣才可以達致,如何學習,如何家校合作,如何放手,如何選科,如何擇業等等,又看看階段性的進展,成績在香港及全世界都重要。正如黃秋生所說,唔通最佳男主角頒俾冇提名的男主角咩!

星星的後裔    發表於 18-4-28 09:28
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 18-4-28 09:05
之前同學仔話小一每天一百個喎?

闻所未闻,见所未见……两个女無經历过。我同两个女揀小学甚至中学,-定要少功課。小—每日抄百字好不人道,叫佢po上facebook公審下~

ANChan59 發表於 18-4-28 09:05
樓主

我冷眼旁觀多年,有些學校特別多爭議,特別多敏感護法家長,就要小心了解,問多些用家!最好不要在EK ...
-語中的

littlefaith 發表於 17-6-8 11:56
的確,真道係真真正正做到有教無類:冇名次、不看重分數、唔操TSA(考咗都唔知)、人人都有發揮的機會。

所 ...

咁又唔可以話有教無類既,唔少弟妹都入唔返。

早兩年考小時,見YOUTUBE 有個畢業生拍既十一年成長,好多同學仔成長不同年份比較SHOT 都見到,係相當感動。可能係VA 習作?

ANChan59 發表於 18-4-28 09:05
樓主

我冷眼旁觀多年,有些學校特別多爭議,特別多敏感護法家長,就要小心了解,問多些用家!最好不要在EK ...

可惜,現今中肯既用家意見/分享,越嚟越難搵
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果到今時今日考到KTS仲要問,我認為你應該唔好酳KTS呢個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-28 09:56
可惜,現今中肯既用家意見/分享,越嚟越難搵

是的!

以前較中肯,是其是,非其非,不会過度隠惡揚善,不肯定就講清楚,不會用以訛傳訛亂答, hea 答!

近年特別多 XYZ vs ABC vs LMN 的問題,大家心照不宣,好少入有子女咁啱讀這幾間學校,又唔知你小朋友的特質,又不是同時間,根本好難比較。

人性都是有 Self fulfilment prophecy,好難抽身話自己當年可以作更佳選擇,亦可能當年的選擇正確!就算我簡單作出反思或回應,但背後都有好多考量及假設,不能太高度簡化!我收到的PM較多背境資料,可以更了解小朋友的特質,及父母的期望,有些更是父母有分歧,想在Ek搵答案,真的是過份理想化。

近年家長的質素差了不少,好多時問問題的語氣好差,我就不答了,不應助長歪風,真係當自己是老闆?!

通常我回覆之後,我會建議他們再問多些其他人及用家,他們又會將最後結果告知,有些孩子入大學,大家都有溝通。我較少講選邊間,反而希望他們多些角度思考教育,然後選擇合適學校。我上面最後一段是肺(廢)腑之言。還有一點,如何核實資料的真確性,有正確資訊,才可以作較合適的決定。

借你的回應講一講:
請大家不要PM我,我的資料可能 outdated 及只是深入了解很少數學校的情況,而且這種個案分析,我有壓力,而且化時間消化及分析!

hkpapa852 發表於 18-4-28 10:16
如果到今時今日考到KTS仲要問,我認為你應該唔好酳KTS呢個位

你又估吓點解讀呢?

ANChan59 發表於 18-4-28 10:34
是的!

以前較中肯,是其是,非其非,不会過度隠惡揚善,不肯定就講清楚,不會用以訛傳訛亂答, hea 答! ...

陳sir要继續分析呀 ,遲下可能孫仔女啱用

poonseelai 發表於 18-4-28 10:41
陳sir要继續分析呀 ,遲下可能孫仔女啱用

你玩嘢,退休啦

ANChan59 發表於 18-4-28 10:35
你又估吓點解讀呢?

因為近年太多人根本無去認真瞭解學校,只係跟風驚蝕底,考得就考。

hkpapa852 發表於 18-4-28 10:59
因為近年太多人根本無去認真瞭解學校,只係跟風驚蝕底,考得就考。

我估是時間差,迫住要次選當正選。

我有兩個孩子讀真道, 他們皆已中學. 至今仍會評學校是一所有良心的好學校, 但不會是十全十美. 另若想比多些空間時間孩子成長及免呈分之苦, 是一個選擇. 但近年學校已收緊功課的要求, 入讀時也不能太過放鬆掉以輕心. 我亦相信KTS是一間辦得很不錯及有效率的學校, 我沒有直接認識人讀此校, 但從一些阿囝參加過的課外學習裡見到該校學生, 他們給我的印象是有自信及Smart.

ANChan59 發表於 18-4-28 10:34
是的!

以前較中肯,是其是,非其非,不会過度隠惡揚善,不肯定就講清楚,不會用以訛傳訛亂答, hea 答! ...

其實上EK 都係成年人,有基本分析能力,無話要唔要用家意見先有參考價值,利申更係無謂。

不過你話唔少人問題態度差左係真既。但成個社會都係變消費者心態,好難講了。

回覆樓主

這兩間也是去年我心中的首選和次選,兩間的相同之處吸引我,便是教得快、功課具思考性、抄寫功課不多。

KTS校園環境和學生表現出的自信和認真令我印象深刻、升中亮麗成績更令人心心眼;而真道學校的多元活動和學生關顧、給學生的空間去學習自理、自主學習、自律這方面我亦很贊同。

最後考慮到宗教原因、小朋友情緒關顧及包容性,最終選擇了真道。

73662710 發表於 17-6-7 17:45
以前讀書時,好像是朱自清教要:眼到,口到,手到,心到,我覺得適良的抄寫也是需要的,不要過分妖魔化。 ...
外國學校無乜抄寫,所以學生串字好差

Forgetmenot999 發表於 18-4-28 15:34
外國學校無乜抄寫,所以學生串字好差

你指國際學校?
‹ 上一主題|下一主題