用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
樓主: Dorisdoris
go

KTS 及 真道   [複製鏈接]

係, 以前佢以為HAPPY SCHOOL, 係錯配.

一般家長講的3私1直:APS/KTS/SFA/TSL, 全部無中學
如果咁HAPPY, 升中會點?

poonseelai 發表於 17-6-8 13:41
是否得一間真道?一直EK睇到的用家評語都話用11年讀12年課程無問題, 遇有懷疑評論都会強調ok㗎,點解唔同 ...

真遁書院得一間

可能我表達得唔好, 到目前為止我都好滿意學校,亦慶幸小囡有機會入讀.

我覺得讀11年是可行的, 否則不會每年都咁多家長申請真道, IB 成續亦亮麗

我意思是想帶出一點, 不要以為活動教學, 少功課,多活動就是好happy , 學校學術方面要求都高, 家長小朋友都要付出不少努力.   

回覆樓主:

咁當然每間学校都有人走,有人入架啦!
好正常格!冇人話指某一間学校

jesswu 發表於 17-6-7 16:37
我小朋友九月升小二了……
一年裏的體驗是,kts超少功課、少測考,成年中英文默書加埋唔過十次,仲要唔計 ...

多謝你的分享!
會否到考試時就好深?令到家長們會擔心不吃補品便應付不了考試而自己去谷嗎?

Cheddar85ang 發表於 17-6-8 18:11
多謝你的分享!
會否到考試時就好深?令到家長們會擔心不吃補品便應付不了考試而自己去谷嗎?
...

基本上學校係教深考深,教咩考咩,唔會陰你……
所以平時學的野跟到的話考試唔會太大問題……
我主張愉快學習,決不要看到自己小孩因為學業而有壓力(有限度的壓力可以接受),尤其初小,仍然是很稚嫩,應享受每日流失的童真,所以她中游位置我也接受,比少少鼓勵,可以做得更好是好事,否則盡了力便成。
另本人已決定小學畢業後返美國升學……

回覆:KTS 及 真道

真道課程唔淺,主要教運用。小朋友讀咗差不多一年,我好滿意,學校有愛。我小朋友開學都跟得有點吃力(讀普通學卷幼稚園),但讀咗ㄧ個學期進步不少,尤其英文。功課少,好處係有充足時間引導佢揾答案,而不用為趕功課而直接教答案。現階段我無乜要求成績,我們兩公婆對初小主要目標是自信,責任感和學習興趣。

tobebee 發表於 17-6-8 09:23
真道係咪真係咁開心咁少讀書壓力我真係唔知,但我係有聽朋友講過,佢有個同學仔媽咪就係一心諗住讀真道壓力 ...
很遺憾這位家長並不清楚學校而入讀。
那年教花卉的特徵時,剛好郊遊見到,女兒一針見血指出植物的特點,我也是呆了,想不到她學會了,並且不是只背書。

科學方面,外面有很多興趣班也是講科學原理,也頗流行。個人覺得孩子不但是在學這些理論,而是以科學方法求真,以求解決未懂的事理,並且用創新的方法去嘗試。

b3410 發表於 17-6-5 08:45
KTS
如果6年後升中,KTS想考入真道不難,而且還有更多選擇。
KTS升中方面家校合作,眾志成城,其利斷金,:g ...

KTS 學生應該會target Band 1的中學,相信選真道的不多。

www 發表於 17-6-9 11:05

KTS 學生應該會target B1的中學,相信選真道的不多。
Agree! 超過50%升中入到神/半神校實在令人振奮!所以真係好睇個家長要咩!我只係覺得,放kts offer未免有點可惜...

真道的IB 成績很好, 一條龍升中, 不用煩呀~

tobebee 發表於 17-6-9 11:08
Agree! 超過50%升中入到神/半神校實在令人振奮!所以真係好睇個家長要咩!我只係覺得,放kts offer未免有點 ...

如果有呢個諗法,選擇KTS會較為合適,業績亦會比較有保證,努力6年後希望可以入間心儀band 1中學。唔好錯配苦了孩子。

Rachelmummy2008 發表於 17-6-9 10:14
很遺憾這位家長並不清楚學校而入讀。
那年教花卉的特徵時,剛好郊遊見到,女兒一針見血指出植物的特點,我 ...

Agree

要業績,就千祈唔好揀真道喇

要小朋友從小已經愛求知識,有主見,不是為了考試而讀書,終生熱愛學習,不介意業績,先好揀真道

littlefaith 發表於 17-6-9 12:15
Agree

完全同意,我亦係到目前為止仍然對學校好滿意嘅其中一個。見到有某d個別錯配例子,大人日日怨婦怨夫上身咁,小朋友又提心吊膽,怕低分d就比人鬧,怕將來入唔到IB喎,結局惡性循環,效果唔好,何必呢。當然啦,每間學校都有怨婦怨夫,不論Kts 又好真道又好,都係理念明確嘅學校,2間都係好學校,選間自己最夾嘅,就可以學半功倍。

若要選龍校小學,最好選中學是 Band 1 的,否則只會心大心細:

首選的心儀小學(很大機會入B1中學,但不是100%) vs 可直升B2龍校的小學

littlefaith 發表於 17-6-9 12:15
Agree

事實上,kts 都係主張愉快及自主學習,更提倡自信教育,引發小朋友對學習既興趣,找出每個小朋友不同的發光點!

回覆樓主:

我係kts做了十年家長,2個仔都係讀kts,  係咪愉快學習,某程度上取決於家長心態,大仔畢業kts 4年了,依然懷念kts生活,深信他在kts度過一個愉快的小學階段

chun媽 發表於 17-6-9 19:30
我係kts做了十年家長,2個仔都係讀kts,  係咪愉快學習,某程度上取決於家長心態,大仔畢業kts 4年了,依然懷念kts生活,深信他在kts度過一個愉快的小學階段
KTS是很有業績的Happy School.

回覆樓主

看了大家的討論,真是好離去「比較」,2間的「定位」都不同,今年論到我囝考,在許可和合理的情況下都比佢試下考不同類形小學,正好像樓主,真道同KTS,2間我都like,偏向真道,而爹啲就KTS,但我們都共識真的要深思熟慮...唔知樓主最後的選擇是那間呢?

gloriapl 發表於 18-4-28 00:29
看了大家的討論,真是好離去「比較」,2間的「定位」都不同,今年論到我囝考,在許可和合理的情況下都比佢 ...

我會選龍校logos, 免烦升中。

retriever 發表於 17-6-7 09:19
好似抄寫唔少。。。

只有中文詞語要抄寫。五至七个詞語不等,每个抄三次。多嗎?全城傳統小学中,算少了~应該比根德園还少~
‹ 上一主題|下一主題