用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 及 真道
go

KTS 及 真道  

幫朋友問,兩間選擇!

回覆樓主:

KTS , 校舍人見人愛

alanyeungsl2011 發表於 17-6-5 00:40
KTS , 校舍人見人愛

是……個校舍好正……而家我朝朝送返學都好似去左外國小農莊咁舒適……
兩間好不同,真道比較活動教學……
kts功課少,測考少,但學術體藝都強,十分著重品格培育,家校合作很緊密

回覆樓主

真道,因為唔想再考中學。呈三次分好大壓力。

KTS
如果6年後升中,KTS想考入真道不難,而且還有更多選擇。
KTS升中方面家校合作,眾志成城,其利斷金,

b3410 發表於 17-6-5 08:45
KTS
KTS升中方面家校合作,眾志成城,其利斷金,:g ...

升中方面如何做到家校合作?

b3410 發表於 17-6-5 08:45
KTS
KTS升中方面家校合作,眾志成城,其利斷金,:g ...

(emoji)(emoji)(emoji)

別輕信人言,真道大部分學生會選擇直升中學,中學要插入真道,過百個candidates爭一個位,一點也不易。

jesswu 發表於 17-6-5 02:00
是……個校舍好正……而家我朝朝送返學都好似去左外國小農莊咁舒適……
兩間好不同,真道比較活 ...

KTS不是很谷嗎?功課少

回覆樓主:

只讀到初小,真係少功課,3-4樣,無改正,頁數少,但啲功課唔淺,無抄寫,要思考

hppa    發表於 17-6-7 14:37

siumanma 發表於 17-6-5 15:40
升中方面如何做到家校合作?
我不是用家。不過囡囡幼稚園好友讀KTS

升中信息透明,有效。學校好早已經開始有練習面試技巧,家長都有去幫手一起準備訓練小朋友,整個過程又輕松愉快,令人羨慕不已。

hppa    發表於 17-6-7 14:38

jason1978 發表於 17-6-7 09:08
只讀到初小,真係少功課,3-4樣,無改正,頁數少,但啲功課唔淺,無抄寫,要思考

...

好似抄寫唔少。。。

回覆樓主

我朋友個仔讀KTS,未入讀已要抄寫!
但讀書氣氛濃厚!九龍塘校網,升中一定好過真道

傳統學校著重學術多一點,真道要求學生從小自主學習,未清楚小朋友屬於哪類型(主/被動學習型),穩陣點揀KTS.

Bstar 發表於 17-6-7 09:36
...

抄寫只限中文書法。過咗暑期班少咗好多,除非「有幸」入書法隊

樓主問問自己,真道滿足到你嗎?雖然牌面KTS升中較好,但要操六年又呈分試... 你覺得值唔值得?

朋友囝真道讀了4年離開,IQ很高,最終選擇插入其他

所以樓主要了解自己要甚麼

gskw 發表於 17-6-7 14:10
樓主問問自己,真道滿足到你嗎?雖然牌面KTS升中較好,但要操六年又呈分試... 你覺得值唔值得? ...
如果要操六年,可以換取升band1中學,我願意!

ok_ko    發表於 17-6-9 10:20

小Monkey 發表於 17-6-7 14:17
朋友囝真道讀了4年離開,IQ很高,最終選擇插入其他

所以樓主要了解自己要甚麼 ...

插入什麼?

Bstar 發表於 17-6-7 09:36
...
平日功課6樣以內,量不大但質量精,絕對係一間少抄寫的學校,就算時不時遇到抄寫類功課,中英文都係每個詞語炒三次咁大把,當然如果寫字醜樣未符要求,派回要做改正另計。係未入讀絕對不用抄寫,你所提及的未入讀要抄寫只不過係小一暑期適應班的書法入門內容,暑期本身都沒有功課,純粹係練習下書法,睇下有沒有小朋友對此感興趣,同時亦係學校想表達灌輸小朋友從小寫字需端正的學習態度。