用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 港同
樓主: 19841984
go

KTS vs 港同 [複製鏈接]

回覆樓主

其實,我都識人港同中學讀唔到要轉校,講到尾,都要睇小朋友的性格。有啲小朋友確係喜歡"被教",比太多自由佢,佢會冇目標。

回覆 lambeanmama 的帖子

Agree! 去到小五小六見哂真章,考中學唔同考小學,父母都幫唔嚟(除非識人);反之,而家有間B1 中學back up 住穩陣好多。

buzz1234 發表於 17-6-6 09:48
其實,我都識人港同中學讀唔到要轉校,講到尾,都要睇小朋友的性格。有啲小朋友確係喜歡"被教",比太多自由 ...
Agree! 以港同dse成績的確吸引,但一間學校適唔適會小朋友都係一個重要因素,小朋友係適合既學校既發揮遠比一間家長認為既好學校好及遠!建議家長睇番小朋友係咩類型,creative的還是受教型,因港同同kts係2 type唔同既學校!好似我女係受教型,鐘意follow老師instruction, 鐘意睇書做功課,太活太自由要佢自己諗做咩反而唔啱佢,佢會覺得好辛苦,所以揀邊間無所謂,最緊要適合小朋友

hppa    發表於 17-6-6 13:36

請問港同公課量多定小?

回覆樓主:

我都鍾意港同,但我住九龍冇校車,最後放棄,KTS 6年後要同其他人再爭過中學,好辛苦呀!況且今日嘅小朋友係好谷得,但可唔可以谷足六年,六年後係點冇人知,梗係有中學 backup 安全D啦!坦白講如果港同有校車,我都揀左佢,我放棄嘅時候係好心痛㗎
‹ 上一主題|下一主題