用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網抽獎結果
樓主: wagirl1122
go

34網抽獎結果   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

U are right. 34 網真係..........

回覆樓主:

第一志願聖十架
但唔知甲一定乙一中
亦識兩位朋友中第一志願csk

或者乙二三要選3線學校先可以留在九龍城區。

除我+1位朋友第一志願外﹐另外認識5位34網全部派到第5志願以外﹐佢地全部乙二三已選2線學校

波頓媽媽 發表於 17-6-6 17:27
或者乙二三要選3線學校先可以留在九龍城區。

除我+1位朋友第一志願外﹐另外認識5位34網全部派到第5志願以 ...

其實三年前(仲未同43網借位), 連基道, 合一堂都係乙1都有人唔入之時, 34網已經certify咗.... 因為連二線放乙1都有機會入唔到.

而且三年前34網已經係連續至少第4年派獲首三志願最低既校網, 近兩年回升番少許, 只因多咗間聖十架同何壽南..... 但學位始終有限
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-6 17:40
其實三年前(仲未同43網借位), 連基道, 合一堂都係乙1都有人唔入之時, 34網已經certify咗.... 因為連二線放 ...
多咗聖十架同何壽南, 但又同時多咗咁啟德區咁多人﹐可能仲差過以前.......

唔到自己小朋友抽, 係唔會信34網真係咁差.....我係過來人。
見到身邊朋友派到黃大仙觀塘, 要叩門果吓真係好無奈同傷心。

回覆樓主:

其實我係剛搬入34網
我唔敢頭幾志願choice熱門果堆
驚會競爭大同谷
又驚抽唔到唔知西去邊
所以選聖十架擺第一,
呢間學校其實係咪好冷門架?

rubyruby924 發表於 17-6-6 20:28
其實我係剛搬入34網
驚會競爭大同谷

唔係,好多啟德居民選擇

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

rubyruby924 發表於 17-6-6 20:28
其實我係剛搬入34網
驚會競爭大同谷
選校唔去研究清楚學校既歷史, 其實真係可笑......

聖十架, 由以前45網兩間主收SEN學生既津小合併而成

以前係45網, 個兩間小學基本上自行都收唔夠人, 大抽獎抽中咗絕大部份家長都係馬上諗住要走

只係有新校舍之後, 攪多咗marketing, 吸引咗好多人啫......

雖然學校似乎有意提升學生能力(包括比以前著重學術, 但郤減少對SEN既支援). 不過即使係咁, 無番三五七年, 未必能返到去全港平均既水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-7 09:34

請問合併2間學校的新校,升中係當1/3band 1定係用舊兩校的pre s1平均分?thx?

hkpapa852 發表於 17-6-7 09:34

今年好多住附近的家長都乙一聖十架,佢地大多都貪個新校舍,對於其歷史一無所知。

babieblue 發表於 17-6-7 09:48
請問合併2間學校的新校,升中係當1/3band 1定係用舊兩校的pre s1平均分?thx?
...
合併既學校, 唔算係新校, 用番以前既Pre-S1成績計算Banding比例

回覆樓主

34有可能係最嚴重的天地網,乙二除非填信義丶李炳、聖匠等等,否則乙一唔中,都好大機會去黃大仙。

beagoodman 發表於 17-6-7 10:13
34有可能係最嚴重的天地網,乙二除非填信義丶李炳、聖匠等等,否則乙一唔中,都好大機會去黃大仙。
...
34網其實好有趣, 當中間李炳, 升中網竟然又唔屬於九龍城, 係油尖旺

我就係一個34網既犧牲品。

唔係話「高風險,高回報」會中伏外,就算你採取中庸之道既,都有機會中招。

要小心選校。

一個閒人 發表於 17-6-7 10:30
我就係一個34網既犧牲品。

唔係話「高風險,高回報」會中伏外,就算你採取中庸之道既,都有機會中招。

請問你點選校?

cloudcloudrobot 發表於 17-6-7 09:51
今年好多住附近的家長都乙一聖十架,佢地大多都貪個新校舍,對於其歷史一無所知。 ...
我係34網,提起聖十架,老公好大反應,叫我千其唔好揀間學校!

回覆 breadtree777 的帖子

係我既志願表,已經無填兩間女校、福馬、CSK、合一堂同埋何南壽呢六間學校。你大約會知道我選左邊幾間學校。

結果入左第十志願43網既學校。

一個閒人 發表於 17-6-7 10:46
回覆 breadtree777 的帖子

係我既志願表,已經無填兩間女校、福馬、CSK、合一堂同埋何南壽呢六間學校。你 ...
恕我直言, 係34網, 你嘅選校方式都好高風險...

基本上有多間學校唔填乙一就入唔到, 你無填果6間固之然乙一都收唔哂, 但仲有基道, 舊獻, 農官, 乙一不入嘅亦大有人在... 新獻, 聖十架呢D, 乙二都可能唔入...

所以話34真係天地網, 乙一填最心儀嘅, 乙二已經要填三線, 乙三... 我會填間人稱寶校但我覺得可接受嘅做保險線...

係另一個帖知你囡囡要叩門, 加油! 希望好快有好消息~~

sunnymama2 發表於 17-6-7 10:36
我係34網,提起聖十架,老公好大反應,叫我千其唔好揀間學校!
啟德兩條屋邨,好多都是新來港人士,佢地選校好多都冇乜做研究,大多都講聖十架同何壽南差唔多啫,一樣咁新。但佢地其實又知唔知,兩間學校係一個天一個地
‹ 上一主題|下一主題