用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔校網升中想轉九龍城校網
樓主: tpmon
go

大埔校網升中想轉九龍城校網 [複製鏈接]

tpmon 發表於 17-6-5 21:23
主要為孩子將來工作著想。大埔的中學(除了住開大埔的街坊),出面根本無人識。

大埔的人講到迦密柏雨幾 ...

識又點、唔識又點? 出去做野,中學張文憑鬼睇咩?可能最勁嗰幾間會望多眼,但你講呢幾問真係無乜用. 都係睇D實際D嘅野啦!

最緊要自己公開試成績好,理得你讀咩學校。
攞住大學文憑去見工,無咩僱主會理你讀邊間中學。

我覺得莫記都ok,我見校長每年和醫科畢業校友合照,少則都有三個,多則有六七個,都算勁。

莫記係唔係換咗校長後差咗?

la5711 發表於 17-6-7 22:22
最緊要自己公開試成績好,理得你讀咩學校。
攞住大學文憑去見工,無咩僱主會理你讀邊間中學。  ...

不是。

識人最top神校那幾間中學畢業,CV 寫中學讀邊間,結果間間出名的公司都有得Interview。

普通的一線中學當然找工未必有好處!

gskw 發表於 17-6-8 07:30
莫記係唔係換咗校長後差咗?

事實上是差了,但莫記現在大埔仍是讀書最自由空間較大的一間中學。

我作為家長受不了迦密柏雨地獄式像坐監的教育方式,不想孩子受這樣的苦。

比我就算莫記現在是差了,都選莫記!

tpmon 發表於 17-6-8 10:55
事實上是差了,但莫記現在大埔仍是讀書最自由空間較大的一間中學。

我作為家長受不了迦密柏雨地獄式像坐 ...
我會揀王肇枝, 成績OK, 校風OK, 唔鬆唔緊。

不過, 我有朋友仔讀緊迦密柏雨, 佢又唔覺得學校像坐監或好嚴, 佢覺得OK。不過, 佢話上到中四, 明顯大家都勤力咗, 成日揸住本書, 搞到佢都緊張埋一份, 都成日揸住本書讀。

回覆樓主

我細囝喺柏雨讀緊,我真係唔覺得嚴,我囝不知幾輕鬆....... 我反而想學校更加嚴添

YuYuMother 發表於 17-6-8 11:39
我細囝喺柏雨讀緊,我真係唔覺得嚴,我囝不知幾輕鬆....... 我反而想學校更加嚴添
...

我心中仍是喜歡何文田的迦密中學!

在大埔區的街坊口中聽到迦密柏雨中學的嚴,真的怕怕!

回覆樓主:

如果揀跨區,樓主會否考慮搬屋?雖然孩子升中,坐車自然無問題,但始終車程都係考慮因素,侄仔住屯門,兩年前,因九華收了,全家搬到荃灣,免舟車勞動之苦

chun媽 發表於 17-6-8 11:46
如果揀跨區,樓主會否考慮搬屋?雖然孩子升中,坐車自然無問題,但始終車程都係考慮因素,侄仔住屯門,兩年 ...

我會為孩子升中學搬屋。

tpmon 發表於 17-6-8 11:45

如果真的喜歡何文田迦密可以試試,但要問下小朋友喜歡與否,始終讀書既係佢。我唔贊成將自己喜好加在小朋友身上呢⋯⋯

tpmon 發表於 17-6-8 11:45

咁緊係啦。

YuYuMother 發表於 17-6-8 11:56
如果真的喜歡何文田迦密可以試試,但要問下小朋友喜歡與否,始終讀書既係佢。我唔贊成將自己喜好加在小朋 ...

我都喜歡何文田迦密,無奈亞仔唔鐘意,因亞仔喜歡踢波,而迦密又無足球隊,所以亞仔意願是最重要

tpmon 發表於 17-6-8 10:47
不是。

識人最top神校那幾間中學畢業,CV 寫中學讀邊間,結果間間出名的公司都有得Interview。
咁你識那個人, 本身公開試成績係咪好勁先?
我就唔信僱主只睇你讀咩中學, 唔理你成績囉.
杜文澤都男拔啦, 佢會考得英文一科合格咋.
我唔信僱主見名校肥佬生, 而唔見村校狀元囉

其實近五六年, 升中人數少, B1人數少左, 大部分津校, 都無可避免收得差過以前, 而且大抽獎, B1頭和B1尾都會入英中, 學校其實比以前難控制質素, 所以好多傳統名校都轉直資, 為的是要保收生質素.

la5711 發表於 17-6-8 18:01
咁你識那個人, 本身公開試成績係咪好勁先?
我就唔信僱主只睇你讀咩中學, 唔理你成績囉.
杜文澤都男拔啦,  ...

我自己是大學畢業 (不是三大),未曾讀過神校。所以求職CV不會寫中學名。

但有同事在神校中學畢業, 都不是讀三大。佢以前做間間大公司都很出名,佢話比我知每次CV 寫讀過間中學,次次有得interview; 當CV 唔寫間中學,未必有工in!

tpmon 發表於 17-6-8 18:13

我自己讀三大, 屯門英中, 我次次申請, 都有得面試, 如何解釋?
我在大學工作過, 我有同事係過讀聖保羅男女、聖若瑟、瑪利諾, 但大部分也像我只是普通英中.
我稔你朋友的個案只是個別例子, 大部分工作都係靠公開試/專業試成績.

大埔迦密今年換了校長, 舊校長去左屯門B2尾學校, 真係好嚴, 中一生日日要留在學校做功課/溫習, 五點半才放學. 逢周六上午都要補英文.
我唔係幾明白, 點解覺得莫記自由呢?  我囝囝升中一時, 成日甩甩漏漏, 帶漏書/ 用品咁, 開學一個月, 老師就致電我, 叫我注意了. 下學校欠夠十次, 仲出警告信添. 佢只不過無帶用品, 不是欠功課, 成績又中上, 咁都出警告信, 哪裏算管得鬆呀?

la5711 發表於 17-6-8 18:35
大埔迦密今年換了校長, 舊校長去左屯門B2尾學校, 真係好嚴, 中一生日日要留在學校做功課/溫習, 五點半才放 ...

所以我好怕細路讀迦密柏雨,只有找尋搬屋轉校網的可能。因我的細路在大埔小學讀,與同學關係感情很好,不方便小學中途考九龍的小學插班。

相對迦密柏雨,莫記自由很多了!雖然比以前差了,但莫記仍是大埔Band 1內。聽說現在聖保羅男女中學的陳黃麗娟校長,以前曾是莫記的校長。那時期的莫記真是高峰時代,比迦密柏雨強。
‹ 上一主題|下一主題