用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無UK寄宿中學可以幫忙推介一下?
go

有無UK寄宿中學可以幫忙推介一下? [複製鏈接]

我仔想去UK讀YEAR10, 成績一般, 讀直資英中.太多選擇, AGENTS介紹的有些參差, 有些排名較前一些又好後, 感覺係導向性地去較後的學校.
看過一些AGENT介紹的學校,聽落各方面都好好,但上網見到原來排名近300,也見到有劣評, 真係好擔心會被引導錯誤而幫仔選錯學校.

以下的條件是我比較想追求的:
1) 豐富經驗地悉心照顧海外學生
2) 注重每位學生的個人成長發展
3) 當遇上問題時能被關注及指引
4) 師生比例1:10之內
5) AL成績理想
6) 不強求排名前的學校, 200之內比較接受.
7) 距離機場2小時車程之內

大家有沒有子女現就讀UK寄宿學校的可以跟我分享一下呢? 請多多指教, 謝謝.

2    0    0    0

你去過邊間agent?

回覆 Aoi 的帖子

如果不介意學費貴,你的要求應該不難,不過一班10人內未必容易可做到,還要看你仔的成績如何。如果下年九月開學,最好九月十月前考定,好的很快收滿學生。

Aoi 發表於 17-6-4 00:35
我仔想去UK讀YEAR10, 成績一般, 讀直資英中.太多選擇, AGENTS介紹的有些參差, 有些排名較前一些又好後, 感 ...

就講你寫出黎既要求俾agent知,睇佢搵唔搵到?
如果真係要小班教學,我諗要揀細校,但又要有排名,咁都好難搵,真係要搵多幾間agent問下、比較下喇!

2、3 就大部份學校都做到。
但係咁樣有 d 難搵 wor,又要細又要排名又要有豐富經驗照顧到國際學生。真係要搵 agent 問清楚。

我係覺得師生比例少啲,照顧及教育學生機會可充分啲,成績自然也不錯吧。因為阿仔自律性較低,欠自信及被動,可能人太多就易被忽略。
注要讀入讀一些規模較中至小,學費相對適宜,但著重小班教學,師生關系更融洽和教學素質同樣優秀的學校。
如300左右的排名學校覺得ok嗎?

醒目開學勳章

Aoi 發表於 17-6-4 12:00
我係覺得師生比例少啲,照顧及教育學生機會可充分啲,成績自然也不錯吧。因為阿仔自律性較低,欠自信及被動 ...

AL成績理想, 但排名200-300, 好矛盾!

Aoi 發表於 17-6-4 12:00
我係覺得師生比例少啲,照顧及教育學生機會可充分啲,成績自然也不錯吧。因為阿仔自律性較低,欠自信及被動 ...

如要AL成績好,排名高既學校,一定多中国人/香港人。

回覆樓主:

太近市中心怕有。。選鄉村學校也不錯。。鄉村學校小班多,有利考好gcse,到Y12考慮轉校。。。

謝謝大家意見,有無子女讀得開心成績又ok的學校可以給我參考下呢?搵咗好幾間坊間常有廣告的agent, 感覺好求其幫你快速就比幾間你,但不能詳細解說

Aoi 發表於 17-6-4 15:04
謝謝大家意見,有無子女讀得開心成績又ok的學校可以給我參考下呢?搵咗好幾間坊間常有廣告的agent, 感覺好 ...
How about these two,
Ardingly College
Downside School

你是否2018/2019年9月才入讀?現agent 都忙DSE & 入U班學生先。現階段收集多些資料才決定去考那些,中學的展覽多數在9月至3月期間才最多。

你有冇去過Dolphxx?雖然最後我冇幫襯佢,但係佢俾我印象好好,冇流水作業咁推介學校,而係睇完成繢表再同亞囡傾計,了解下佢先。當時佢仲建議我囡遲一年先去,諗清楚想點先。

一個好嘅agent好緊要,因為我哋對英國學校唔熟,根本係隔山買牛!

另外你可以subscribe 'The Good School Guide':
https://www.goodschoolsguide.co.uk/shop

亦可以去mumsnet (英版BK)了解下英國父母對個別學校嘅意見。

etoile 發表於 17-6-4 16:26
你有冇去過Dolphxx?雖然最後我冇幫襯佢,但係佢俾我印象好好,冇流水作業咁推介學校,而係睇完成繢表再同 ...
好少Agent 叫遲一年會去,他們賺小咗。
我預備year 9 去讀時,三月份X 倫agent 叫我仔四月去讀year 8 一個term先,我㬨襯走得咁快。

3b 發表於 17-6-4 12:19
AL成績理想, 但排名200-300, 好矛盾!

Agree.  如無記錯league table 去到百幾二百 A level avg grade 已是C以下。

太耐唔記得league table 喺邊度搵,如有錯請指正。

你有冇去過Dolphxx?雖然最後我冇幫襯佢,但係佢俾我印象好好,冇流水作業咁推介學校,而係睇完成繢表再同 ...
Dolphxx 真係好好,我女之前都係搵佢幫手,跟得好足;雖然我女最後去咗我地自己跟進的學校,但我真心覺得佢係跟得好好!

Chole 發表於 17-6-4 17:12
Agree.  如無記錯league table 去到百幾二百 A level avg grade 已是C以下。

太耐唔記得league table 喺 ...
我就有參考呢個:-
https://www.best-schools.co.uk/uk-school-league-tables/

中環個間?重係到?我大約廿年前已經搵佢幫我申請入讀英國學校
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

多謝大家資料, DOLPHXX無問過,可試下.

Kls12:  Ardingly College我都有留意,你有子女或朋友在讀嗎?
‹ 上一主題|下一主題