用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道,有人可以比comment嗎?
樓主: baby7
go

黃埔宣道,有人可以比comment嗎?   [複製鏈接]

sissysze 發表於 17-6-7 09:56
一般津校,可以有幾深呀

認同,所以d人成日話邊間邊間津校教深教淺,個人都認為津校和官校應不會相差得太遠,除私校可說教深一年外,且教育處對小學津校既課程都有指引的,所以不能相差太遠!

baby7 發表於 17-6-6 22:10
黃宣都唔係名校,都咁大壓力嗎?

我覺得唔關名唔名校事,係班家長問題,當你見到自己小朋友科科九字頭都考到中間名次,你就驚佢再差d會就會越跌越後,所以家長就不停要谷個小朋友囉,就算所謂既寶校既家長都要谷啦,應該講而家既社會係咁架喇,成日都要贏在邊度邊度,而家係講緊幼稚園就要補習,你話大唔大壓力吖!

除天神,35網冇邊間係高過4成band 1

回覆 whycyh 的帖子

Really?  Ma Tau Chung too?

whycyh 發表於 17-6-7 17:58
除天神,35網冇邊間係高過4成band 1

請問你有數據提供嗎?如無請唔好亂講,隨囗講前請先睇左各校中學派位,我可以肯定話你知唔止一間過40%派band one

回覆樓主:

睇你點定義乜叫b1中學啦。有啲人認為英中就得b1, 咁b1%咪高囉…

sissysze 發表於 17-6-7 20:09
睇你點定義乜叫b1中學啦。有啲人認為英中就得b1, 咁b1%咪高囉…

我講嘅band one係指真band one,非指英中或第一志願入嘅%

升band one 中學%可以參考第一頁的置頂帖-升中派位資料2015 to 2016

回覆樓主

黃宣算近年冒升得唔錯的學校

我不是家長 但有朋友讀緊 其實聽佢講我唔係咁鍾意呢間學校 學校好著重成績 對成績好嘅大事表揚 科科100分可以換機票 好行為攞貼紙 足夠數量 可以換一日著便服 好多這些 所謂獎勵 但我覺得 教育理念出問題 令小朋友 過分著重分數 容易有虛榮心 我完全唔buy 呢一套。 唔好的 容易自卑 又有壓力。  不過可能有些家長喜歡這一套

yumiee 發表於 17-6-8 06:39
我不是家長 但有朋友讀緊 其實聽佢講我唔係咁鍾意呢間學校 學校好著重成績 對成績好嘅大事表揚 科科100分 ...

不是科科100分送機票,而是在最後一次考試,中英數常其中 3 科進步10分,才送機票給有進步同學,目的鼓勵他們,而且這 2 年黃宣參加了“衝上雲宵”計劃,上年仲响星加坡攞獎,故這 2 年才有機票作獎勵。

yumiee 發表於 17-6-8 06:39
我不是家長 但有朋友讀緊 其實聽佢講我唔係咁鍾意呢間學校 學校好著重成績 對成績好嘅大事表揚 科科100分 ...

而獎勵貼紙並不是成績好,行為好才有,參與學校活動,參加校隊,參加親子義工活動,睇圖書等,都可以拎到貼紙的,其實小朋友拎到貼紙係好開心的~

至於獎勵貼紙,基本上每個學生也會有的,並不是只有成績好才有,定期有自理任務,已經有貼紙獎勵,而得到的貼紙可以用在遊戲日玩遊戲。

每一位小朋友也為得到獎勵貼紙而開心,更有動力繼續做好,其實好多家長自己也會用貼紙來鼓勵自己小朋友去做好行為、去努力讀書。

fishballbaby 發表於 17-6-8 09:04
每一位小朋友也為得到獎勵貼紙而開心,更有動力繼續做好,其實好多家長自己也會用貼紙來鼓勵自己小朋友去做 ...

同一件事竟然有咁兩個咁極端嘅解讀 我對黃宣嘅印象一向係重視小朋友的好行為,係有愛心、重品德嘅學校,突然見到個咁嘅comment,有啲嚇親

回覆樓主:

小女今年小一,整體學習環境不錯,老師也盡責和有愛心。家長有宗教背景的很多。功課量不多,因為有導修堂,因此有時會回家前完成功課。
黃宣的獎勵計劃覆蓋的範圍算廣範,鼓勵小朋友多作嘗試和認真學習。為培養孩子閲讀氣氛,他們的閲讀計劃是以武士丶爵士丶皇者等名銜為獎嘗。
老師對有學習需要的同學也有不少輔導。有時高年級和家長也會參與低年級的伴讀計劃。家長也要上家長學堂.
最近校長有新計劃,希望較有能力丶時間和資源的家長能協助一些家庭有需要的小朋友,希望為他們提供援助或鼓勵。
我只是一個普通的小一家長,見學校會接納家長意見,女讀得非常開心,不願轉校。
英文程度:可能礙於津校收生程度參差,他們初小的英文科真的較直私學淺得多。小朋友自己多看書或英語電視節目應該問題不大。到高小可再評估是否需要外補。
利申:冇補習

紅馬上年派位資料

黃宣上年

http://www.apsw.edu.hk/school_manage/teach/doc/1516_result.pdf

回覆 eunice_enya 的帖子

女讀得非常開心,不願轉校。Great school
‹ 上一主題|下一主題