用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道,有人可以比comment嗎?
樓主: baby7
go

黃埔宣道,有人可以比comment嗎?   [複製鏈接]

jmk2012 發表於 17-6-6 14:30
回覆 hugub 的帖子

Still using English to enjoy, school-based grammar books and comprehension books
作為師兄我只忠告大家宣小英文係淺既,我囝 p.5-p.6英文大約考80分, 升中後因為英文底唔好要惡補grammar....明年DSE而家毎月用緊5-6K執英文

So, what can the school do?  Any suggestions?

朋友前年扣入,佢都話學校唔算谷,但就係d家長谷,一年班我朋友話唔需要補習,但佢個班差不多8成人都已經開始補習了!佢女科科9字頭A只一科B,都已經考緊全班及全級中間位了!即十幾和七十幾,所以佢話壓力唔係來自學校,係家長先真!至於淺唔淺佢就話見人見智,佢話佢女d幼稚園同學仔係34網幾間一線小學,教既野都係差唔多~

hugub 發表於 17-6-6 16:05
作為師兄我只忠告大家宣小英文係淺既,我囝 p.5-p.6英文大約考80分, 升中後因為英文底唔好要惡補grammar.... ...

八掛問問,仔仔明年DSE, 到而家中五,仲要每月用5,6k補grammar? 咁佢中一至中四成績怎樣呢?是否個人英文科比較弱呢?

ckhmama 發表於 17-6-6 17:01
八掛問問,仔仔明年DSE, 到而家中五,仲要每月用5,6k補grammar? 咁佢中一至中四成績怎樣呢?是否個人英文 ...

如果間學校英文係淺,還要只是得果80分,咁上到中學真係要惡補囉。

回覆 ckhmama 的帖子

科科9字頭A只一科B,都已經考緊全班及全級中間位?

English to Enjoy是一本淺的教科書嗎?
用那一本教科書叫做深?

fishballbaby 發表於 17-6-6 17:40
English to Enjoy是一本淺的教科書嗎?
用那一本教科書叫做深?
天神用 Longman Elect , 有d用 Longman Express
我冇貶低宣道之意, 只係提大家自己要多操英文對升上中學有利

八掛問問,仔仔明年DSE, 到而家中五,仲要每月用5,6k補grammar? 咁佢中一至中四成績怎樣呢?是否個人英文 ...
唔係只操grammar, 係writing
$450/hrs... 毎次1.5/hrs ... 毎星期2堂

hugub 發表於 17-6-6 17:56
天神用 Longman Elect , 有d用 Longman Express
我冇貶低宣道之意, 只係提大家自己要多操英文對升上中學有 ...

我只是八掛一問,即是Longman Express和Longman Elect比English to Enjoy深,知道了!

回覆 fishballbaby 的帖子

我仔都係用呢本但深半年。佢地學校D英文唔淺但主要不是因為教科書,是工作紙。所以通常ㄧ間學校的英文深淺主要靠校本課程。

cmchang0927 發表於 17-6-6 18:00

我仔都係用呢本但深半年。佢地學校D英文唔淺但主要不是因為教科書,是工作紙。 ...

因為之前也在EK,有人比較英文教科書,說English to Enjoy比這兩本Longman深,所以多口問問

合格但高分冇佢份。。。其他科都係英文教但問題唔大,可能其他課只係聽和讀。。.英文和通識硬係寫唔出

jmk2012 發表於 17-6-6 16:36

So, what can the school do?  Any suggestions?
I`m  total understand school can't do anything...I only suggest parents need to make more input to child.

當年我囝派得差,黃宣我係叩入既,我都覺得呢間學校宗教氣氛濃厚,學生乖,老師係真係有愛心既。。特別係井sir和張老師。。今日呢兩位老師仍在教緊。。。所以我並冇看眨宣小

English to enjoy 深少少因大女以前讀津校用longman express.
但仔學校小ㄧ便出proof reading, open cloze passage 和grammar約深ㄧ般津校ㄧ年。
女的津校小ㄧ有讀卷和comprehension只有mc和填字但仔小ㄧ已冇讀卷和complete sentences答。
所以我才發覺原來不同學校的英文深淺可以從校本調整到很大差別。mouth:" />

cmchang0927 發表於 17-6-6 18:38

English to enjoy 深少少因大女以前讀津校用longman express.
英小 和 中小 既分別....

可能就係...中小話讀高一級...英小好似又無跳級

hugub 發表於 17-6-6 17:59
唔係只操grammar, 係writing
$450/hrs... 毎次1.5/hrs ... 毎星期2堂

但個人覺得如果已知仔仔英文中一已追不上,應中一已要開始惡補了,因為仔仔出年已考DSE,即是今年都已中五了,所以我意思是,仔仔的英文科本身能力是否較弱呢?因5年了,有中學老師,補習老師的教導,就算小學教得淺成績上到中學追不了,如本身是有能力的,在惡補下應該有很大的改善!無意說你甚麼,只是八卦說說而已!

jmk2012 發表於 17-6-6 17:33

科科9字頭A只一科B,都已經考緊全班及全級中間位?

朋友女女係考全班十幾同全級七十幾

‹ 上一主題|下一主題