用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網4大津小叩門資訊
樓主: ying8
go

40網4大津小叩門資訊  

twlo 發表於 17-6-4 15:10
其實善導升中成績也很好,只是舊校舍及細一些,才少人選。
仲有,嘉靈也是一個不錯的選擇。 ...

善導升中成績好,校長感覺上都有野心想升一線,只係校社舊及細,同在讀的家長傾過,功課量不比荔天少,想開心上學的可能嘉靈會係一個唔錯的選擇,但入到精英班又作別論。

carmenhui27 發表於 17-6-4 13:07
我派咗褔官。你地有冇朋友入咗呢間呀?我都有啲灰但又唔可以講比細路聽
...

無朋友讀呢間,按小朋友的能力選擇,叩多幾間區內區外的一、二線學校

worldcat 發表於 17-6-4 15:19
有得揀,問心自己都想揀一線,只係宜家結果出嚟,做家長又唔好太消極。見有朋友派左白天,打算叩晒同區一線 ...

twlo 發表於 17-6-4 15:36
今年放第二志願,抽中嗎?
自己中第一,有同學仔中第二善導。

Angel_BB 發表於 17-6-4 15:57

善導升中成績好,校長感覺上都有野心想升一線,只係校社舊 ...
嘉靈都好,但鄰居講學校算重視宗教(對比其他宗教學校),家長要有心理準備。

carmenhui27 發表於 17-6-4 13:07
我派咗褔官。你地有冇朋友入咗呢間呀?我都有啲灰但又唔可以講比細路聽
...
自己睇福官係三線中,同深官,白天差唔多。近十年,都有十個八個鄰居讀過或讀緊。功課算偏少大約六七樣,課程係算淺果一批。
之前畢業嘅,有見入九工,張明添,上智,佛教大雄。

Angel_BB 發表於 17-6-4 11:16
深信都好!小班、環境唔錯,只可惜係村校,無校車,只方便附近兩個屋村的小朋友入讀。
...
深信都真係太掉腳,自己舊中學同學都有係深信畢業的,都唔係話成績好差(好似好過我同乖過我)。

worldcat 發表於 17-6-4 17:31
自己睇福官係三線中,同深官,白天差唔多。近十年,都有十個八個鄰居讀過或讀緊。功課算偏少大約六七樣,課 ...

唔該你。我最初以為褔官係2線尾。點知而家先知衰。好灰好似害了小朋友一樣

worldcat 發表於 17-6-4 17:31
自己睇福官係三線中,同深官,白天差唔多。近十年,都有十個八個鄰居讀過或讀緊。功課算偏少大約六七樣,課 ...

吓,六七樣功課係偏少,咁依家正常係要有幾多功課呢
其實依家是否要家長配合多啲呢!啊女剛係補習社做了幾日暑期工,佢話吾幫啲細路做埋答案就磡晒口,自己吾肯做,一係係枱底打機,都吾明點解依家啲家長咁細個就俾部智能電話佢用。

carmenhui27 發表於 17-6-4 17:44
唔該你。我最初以為褔官係2線尾。點知而家先知衰。好灰好似害了小朋友一樣
...
唔好咁講,大家標準唔一樣,正如我覺得40網只有三大,呢一兩年前爆左第四大出嚟,或者講下自己心中排位。(絕無數據支持,純粹三十幾年住係ssp嘅低層市民睇法。)
(嘉靈唔俾意見,因為有朋友有個別不愉快經歷。)
荔天=協和=瑪小>旅港=愛德>善導=聖安德烈=聖紀文=>聖多馬=基愛=大坑東宣道>深官=福官=深信=白天=四邑=五邑>唔選嘅---深街福/李官

重新係心中排序Only, 而且唔一定合適自己小朋友,正如我一定唔揀荔天同協和,因為哥哥唔適合呢類學校。

lm251099 發表於 17-6-4 17:55
吓,六七樣功課係偏少,咁依家正常係要有幾多功課呢
其實依家是否要家長配合多啲呢! ...
六七樣都係好基本,中英數都三科。而且一樣功課都有深淺程度分。
某啲學校最少都八樣,多到十一二樣都有。

worldcat 發表於 17-6-4 18:15
六七樣都係好基本,中英數都三科。而且一樣功課都有深淺程度分。
某啲學校最少都八樣,多到十一二樣都有。
...

幾多樣其實好難講係多定少,我女試過一科數學,攞返黎要做8-10頁,收工返黎見到,自己都想喊埋一份

所以有幾多份功課不是問題,最重要一份要做幾多。

thyhma 發表於 17-6-4 09:29
恭喜!
今年40網雖然加派至每班33人,學位多左,但唔知點解好多Friends D仔女都中寶校。加油!努力叩門! ...

係囉,我仔果間,週三叩門試,應該超多人叩門,因此,在校學生要提早1:30pm放學添,興趣班及課後託管全部暫停,方便K3學生考小一叩門試,學校小班變大班同4班變5班都收唔曬, 好嘢一定多人爭!

worldcat 發表於 17-6-4 18:10
唔好咁講,大家標準唔一樣,正如我覺得40網只有三大,呢一兩年前爆左第四大出嚟,或者講下自己心中排位。( ...

頭幾位,也是我心目中的排位

Angel_BB 發表於 17-6-4 18:47

幾多樣其實好難講係多定少,我女試過一科數學,攞返黎要做8 ...

我都覺得係,唔好睇幾多様功課,唔準!實際上是睇每份功課的質量,有時分分鐘做作業要做10頁,已經排做

已向過往升小叩門嘅媽媽查探過情況:
長協:即使111,都未必有得in,可能睇重家長的背景,較重視幼稚園校長的推薦及小朋友臨場發揮。

荔天:較重視小朋友的學術表現,倘參加過佢地嘅講座,聽講有分加(唔知真定假)。早交表,早in。

旅小:交表即可參加筆試,考中、英、數,重寫字、串字和數數,過關者即場留低見埋家長。

瑪神:111必定有得in,但有家長話小朋友表現好,非111住外區都收。重學術表現,考得深,連圖形柱體定錐體都問埋。

以上消息,希望幫到大家。

Angel_BB 發表於 17-6-4 18:47

幾多樣其實好難講係多定少,我女試過一科數學,攞返黎要做8 ...
agree x 2

預計收最多叩門表嘅都係長協,因之前吸納左好多111嘅申請人,揀黎in都in唔曬。
荔天同瑪神都唔會少,話曬四小龍個邊好多派左深官,點會滿意?仲有瑪神D校友及擁躉點都博多一次機會。
旅小都唔易入,第一間先叩門,人數一定唔會少!
為求穩陣,二線嘅基福、善導、聖安德烈都要叩。

ying8 發表於 17-6-4 21:15
已向過往升小叩門嘅媽媽查探過情況:
長協:即使111,都未必有得in,可能睇重家長的背景,較重視幼稚園校長的 ...

謝謝

我大女中左後面的四邑。努力找資料中。