用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網4大津小叩門資訊
go

40網4大津小叩門資訊  

協和(長沙灣)
交叩門申請表:3/6至6/6
附交資料:見校網
叩門試日期:12/6下午

荔天
交叩門申請表:5/6至7/6
叩門試日期:首輪10/6上午;次輪13/6下午

旅小
交叩門申請表:3/6至7/6下午2:00
附交資料:暫不用交
叩門試日期:7/6下午

瑪神
叩門試日期:9/6下午

利申:已第一志願入旅小(今年加至5班,幼稚園同學仔首選旅小的全部入曬),祝大家好運!

hppa    發表於 17-6-4 12:14
hppa    發表於 17-6-4 12:13

4間叩門試日期不同,唔驚會撞!
唔怕小朋友辛苦,可全部叩曬。
但荔天、瑪神可交宗教證明,非教徒的機會……?

ying8 發表於 17-6-3 21:16
協和(長沙灣)

恭喜哂丫~~~

ying8 發表於 17-6-3 21:16
協和(長沙灣)

Congrats!

恭喜!
今年40網雖然加派至每班33人,學位多左,但唔知點解好多Friends D仔女都中寶校。加油!努力叩門!

thyhma 發表於 17-6-4 09:29
恭喜!
今年40網雖然加派至每班33人,學位多左,但唔知點解好多Friends D仔女都中寶校。加油!努力叩門! ...

40學網大,年年都係僧多粥少的重災區

thyhma 發表於 17-6-4 09:29
恭喜!
今年40網雖然加派至每班33人,學位多左,但唔知點解好多Friends D仔女都中寶校。加油!努力叩門! ...

不會填第一志願學校仲要有人入:
五邑75
街坊福利會57
四邑19
白田107
李鄭79
深官139
福官83
深信43

點都要有人派入

吉吉吉吉 發表於 17-6-4 10:13
不會填第一志願學校仲要有人入:
五邑75
街坊福利會57

深官其實唔差,有朋友最初都好抗拒,大女讀落覺得ok,依家細女都將入讀。

Angel_BB 發表於 17-6-4 10:29
深官其實唔差,有朋友最初都好抗拒,大女讀落覺得ok,依家細女都將入讀。
...

我諗其他都唔太差,但要填第一就未必系大部分家長意願。

吉吉吉吉 發表於 17-6-4 10:34
我諗其他都唔太差,但要填第一就未必系大部分家長意願。

深信都好!小班、環境唔錯,只可惜係村校,無校車,只方便附近兩個屋村的小朋友入讀。

Angel_BB 發表於 17-6-4 11:16
深信都好!小班、環境唔錯,只可惜係村校,無校車,只方便附近兩個屋村的小朋友入讀。
...

我派咗褔官。你地有冇朋友入咗呢間呀?我都有啲灰但又唔可以講比細路聽

Angel_BB 發表於 17-6-4 10:29
...

我有朋友上年派入。朋友起初喊晒,叩門但冇結果。最後照入讀深官,讀落佢覺得唔錯,起碼冇教深教淺,考試考返正常程度冇考深。佢個仔讀得好開心,鍾意返學。

讀得開心是觀感問題;教得淺,小朋友當然無壓力,但深官、福官一向升中表現麻麻,除有幾個升讀伊中、荃官外,極大部份獲派九工(官立)。這一點,家長須付出努力,確保小朋友考獲全級最叻10%以內。如只希望小朋友開心上學,不理升中前景,可不用計較。

除左深福同李官,其他三線都唔係話勁差。
就算樓主講嘅40區4大咪一樣有差學生。

深福同李官,變左做非港人學校就真係差啲。

worldcat 發表於 17-6-4 14:43
除左深福同李官,其他三線都唔係話勁差。
就算樓主講嘅40區4大咪一樣有差學生。

絕對同意,但人地可以教出50%-60%B1學生,學術表現定有一定水平。津校唔同直資,無權篩選學生,難免有些跟唔上。但見大部分都入到B2中學。

如果派得唔滿意,叩二線可以考慮下,聖安德烈,基愛,善導,大坑東宣道,呢幾間都大機會有人叩到一線津小以放棄派位。

其實善導升中成績也很好,只是舊校舍及細一些,才少人選。
仲有,嘉靈也是一個不錯的選擇。

thyhma 發表於 17-6-4 15:00
絕對同意,但人地可以教出50%-6o%B1學生,學術表現定有一定水平。津校唔同直資,無權篩選學生,難免有些跟 ...
有得揀,問心自己都想揀一線,只係宜家結果出嚟,做家長又唔好太消極。見有朋友派左白天,打算叩晒同區一線和隔離區啲一線,自己都係分析返機會太細。不如試下二線仲好,因為盲目叩門大人細路都辛苦。
再講,係三線小一做精英,到小二三轉返出嚟一二線官津可能仲易過宜家撲叩門位。

重申一點,唔係反對你所講,只係想帶少少正能量俾派位未如理想嘅家長。係未有更好選擇時,亦可以計劃下跟住一兩年點樣可以幫小朋友適應新環境同增加本錢,遲啲一樣有機會再揀間合適學校去轉。

twlo 發表於 17-6-4 15:10
其實善導升中成績也很好,只是舊校舍及細一些,才少人選。
仲有,嘉靈也是一個不錯的選擇。 ...
善導好好,有同輩親戚都係讀善導升b1中再入港大,仲要係廿年前嘅港大。自己亦放佢係第二志願,因為第一志願嘅小學近弟弟間幼稚園,比較方便接送兩兄弟。如果唔係,善導會係我第一志願添。

worldcat 發表於 17-6-4 15:25
善導好好,有同輩親戚都係讀善導升b1中再入港大,仲要係廿年前嘅港大。自己亦放佢係第二志願,因為第一志願 ...
今年放第二志願,抽中嗎?