用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅 vs 瑪利諾神父
樓主: hnyiris
go

德雅 vs 瑪利諾神父   [複製鏈接]

回覆 twlo 的帖子

孩子、學校, 互相適合, 真好!

cherry_chum 發表於 17-6-5 11:22
我仔同女都讀緊德雅, 德雅英文係深用longman express 2年級書,但課程係教完再重溫, 數係快半年, 一年級 ...
德雅如果是中游多數升中去邊??其實也知學校好低調,但每年又有好多人放棄TN...點解呢

hailey_ma 發表於 17-6-8 10:36
德雅如果是中游多數升中去邊??其實也知學校好低調,但每年又有好多人放棄TN...點解呢 ...

我小朋友都是一年級, 所以未知中學派位,但係德雅俾大抽獎, 所以抽得好唔洗錢會走, 校舍唔大, 家長唔鐘意會走, 但我覺得孩子在愛的環境長大好重要, 老師年資高, 有經驗, 肯教書, 修女校長投入孩子生活。 這些是我的經驗, 其實間間都是好學校, 最重要是媽媽想孩子如何成長!

其實d人成日話德雅校舍細,但係入面已經係U型有3橦樓連埋一齊,當然同千禧校舍有別,但已比我地細個時既火柴盒校舍大左幾倍了。去過天神其實覺唔大得幾多,因為有st Mary即刻無嫌棄。 (不喜勿插)

hnyiris 發表於 17-6-3 18:11
德雅 vs 瑪利諾神父,在品德同功課量上如何比較?係咪瑪神多D抄寫功課?

TN

twlo 發表於 17-6-4 19:37
我的小朋友讀緊,剪報一個月一份,功課十樣樓下連改正。我放工回家,通常功課已完成,同佢check 一下。
可 ...

哇,連改正十樣真系好多喎

cherry_chum 發表於 17-6-5 11:22
我仔同女都讀緊德雅, 德雅英文係深用longman express 2年級書,但課程係教完再重溫, 數係快半年, 一年級 ...

我的也是兒子,也很喜歡德雅校風,唯一掙扎是女多男少,請問你當年有冇考慮這因素?男生升中如何? 因為有妹妹跟尾,收返機會高嗎?

elizayyn 發表於 17-6-11 23:05
我的也是兒子,也很喜歡德雅校風,唯一掙扎是女多男少,請問你當年有冇考慮這因素?男生升中如何? 因為有 ...

請問你當年有冇考慮這因素?沒有, 男仔在德雅係全校都識, 老師特別留意,所以唔德做得幾好

男生升中如何?  我未知, 但未擔心到
因為有妹妹跟尾,收返機會高嗎?我的case 比較特別, 所以的只知修女校長明白家長的困難, 佢講明只要level 唔太差一定收siblings, 高年級家長都過收siblings 有9成

回覆樓主:

瑪神用家,冇日日剪報,功課量睇小朋友做得快慢啫,高小,通常1個多鐘完成!

SHEEPYEUNG 發表於 17-6-12 17:29
瑪神用家,冇日日剪報,功課量睇小朋友做得快慢啫,高小,通常1個多鐘完成!
...

還有初小只有中文剪報,高小才加英文剪報的。
‹ 上一主題|下一主題