用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試期間,會停晒恒常興趣班來温書嗎?
樓主: Jane1983
go

考試期間,會停晒恒常興趣班來温書嗎?  

謝謝各位意見

醒目開學勳章

回覆樓主:

會,我今個星期六冇返合唱團,明天星期日都會skip 主日學和游水

我幾個學生都冇完全 cut 曬(如果咩都冇,淨係溫書好慘姐),佢地繼續有玩合唱團同童軍,其他咩游水、音樂就停左先。

我以前考試都會停鋼琴,但係游水就繼續。

回覆 jelly-pudding 的帖子

我女尋日都返合唱團,佢話好多人無番
今朝會去泳班,下午打波就停咗。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

頂多4日,就開心等放暑假
考試前認真温習,唔係話要乜都唔做去苦讀,但都希望佢明白面對重要事件,要認真準備。

Jane1983 發表於 17-6-3 13:38
因為我小朋友星期六日真係多活動。逐堂比錢的,會停一次。但有3個係每月計的,無得請假。
本來我覺得細路仔 ...

你話星期六日,有逐堂計,但按月計都有3個? 咁計哂咪好多?!

你細路幾年級?

我家考試,周末無停課外。

山海兒女 發表於 17-6-3 15:30
睇你小朋友乜嘢性格啦!

我仔個人專心,做事快手,所以咁多年,我從冇特登暫停。係學校學的,學校自然會停 ...

我反而認為恆常跟長輩食飯,去教堂等唔應該停。

回覆 retriever 的帖子

係多,音樂相關都3樣,體藝一星期有4日,仲唔計學校的cca。
佢今年小三,學習唔算辛苦,學的嘢佢都鍾意,所以繼續玩。

冇辦法啦!
好似今年,佢哋學校考試(呀女呈一)比往年遲咗一個星期,係父親節之後嗰日開始。

公公婆婆住附近,都會約佢哋食lunch。

但爺爺奶奶住的地方,每次來回坐車轉車等車,已四小時。見面一個鐘,已冇半日有多,真係豪唔起。

而且平均一月兩次,一次我哋去,一次佢地出黎,咁咪改早或改後一星期,只係唔可以係考試前一日。

山海兒女 發表於 17-6-4 10:13

冇辦法啦!

現實環境困難當然明白。

但有D 野要從細做個樣板,做開有其他理由可以SKIP, 佢哋弟時都一樣SKIP 你。

有D野要搞到“不能推搪”, 邊D 要堅持好難講。

明白,我都係咁敎小朋友,考試都要食飯。
不過,多餘的應酬就免啦!

我地頂多兩日就得喇

今次雖然少咗時間溫書,但似乎仔長大咗,短時間更考功夫,考完即去玩,溜冰、踩單車、食大餐、買玩具  諗到我自己都覺得開心

babywoman 發表於 17-6-4 15:28
我地頂多兩日就得喇

今次雖然少咗時間溫書,但似乎仔長大咗,短時間更考功夫,考完即去玩,溜冰、 ...

我地考緊已go downhill,通常首先會出去食lunch,溫習完有時間就游泳打波,

回覆樓主:

我個仔小三,咁多年考試都無停過任何興趣班,打波游水全部都會照去

回覆 MrBeast 的帖子

游水打波呢啲運動,考試期間,我唔俾我仔做,佢之前星期六會打三個鐘乒乓球,下午就【灘】沙發 ,可以hea 兩三個鐘,專心唔到溫書的。溫書攰,佢會畫畫,玩玩具,如果俾佢玩完劇烈運動,佢冇心機溫書。

babywoman 發表於 17-6-4 16:22

游水打波呢啲運動,考試期間,我唔俾我仔做,佢之前星期六會打三個鐘乒乓球,下午就 ...
有說法話運動有助記憶,試過一次去游夜水,游完就訓

我信。
不過,我就諗,辛苦都係三個禮拜啫,專心做好一樣嘢。當然,不排除有人喜歡勞逸結合。不過,我知 我仔一放,就有一段時間先識收。

我成日同仔講,一年就辛苦兩次考試前,特別高小,成績要見人,砌好啲分數,入到間心儀學校先。平時我都係一位hea 媽,分數不太醜樣就算。

回覆 Jane1983 的帖子

照上上堂, 當relax一下

Jane1983    發表於 17-6-4 20:50

興趣班照上,當休息

Jane1983    發表於 17-6-4 20:51